Пронађи дупликате у програму Екцел (корак по корак) | Како пронаћи дупликате у програму Екцел?

Како пронаћи дупликате у програму Екцел?

Често док се ради са великим подацима у Екцелу, то обично није лак задатак, посебно када се извршавају одређени задаци, попут идентификовања дупликата у низу података или по колони. Што обично укључује претрагу и брисање дупликата или било које комбинације где је потребно да се нађу дупликати ћелија. Екцел нуди савршен пакет за проналажење или уклањање дупликата на више начина, што ће помоћи кориснику да уклопи податке по потреби.

Погледајмо неке методологије и формуле са примерима који се користе за проналажење, истицање и брисање дупликата у програму Екцел

Овде можете да преузмете овај образац Пронађи дупликате Екцел-а - Пронађи дупликате Екцел-а

Претражите дупликате у програму Екцел помоћу условног форматирања

Размотрите доњу табелу, где бисмо желели да идентификујемо и истакнемо дупликате ако постоје. Овај пример користи условно форматирање у Екцелу за проналажење и истицање ћелија за дупликате у програму Екцел. Ова функција је доступна у верзији Екцел 2007 и новијој.

Корак 1:- Сада бисмо желели да пронађемо и истакнемо дупликат у екцел ставкама поруџбина по колони. Изаберите опсег података да бисте пронашли дупликате у Екцелу.

Корак 2:- Затим идите на почетну страницу да бисте изабрали Условно форматирање и идите на Истакни правила ћелије и наћи ћемо дупликате вредности.

Корак 3: - Када се појави искачући прозор, са падајућег менија изаберите вредности „Дупликат“ и потребне испуне бојом да бисте истакли ћелије. Затим кликните ОК.

Корак 4:- Једном када су селекције извршене, доњи резултат је истакнут за дуплиране ћелије у табели података.

Корак 5: - Такође можемо филтрирати било коју колону да бисмо пронашли дупликате у Екцелу. То се постиже десним кликом на потребну колону која се филтрира ради дупликата.

Корак 6: - Затим идите на филтере и изаберите „Филтрирај према боји одабране ћелије“. То би вам омогућило филтрирање само за дупликате.

Корак 7: - Следи резултат након примене филтера на колону „Канцеларијски материјал“.

Проналажење одређених бројева и дупликата у програму Екцел

Размотрите следећи пример ако желите да пронађете и истакнете једини одређени број дупликата у Екцелу, попут садржаја са три броја дупликата.

Корак 1:- Изаберите опсег А2: Ц8 из горње табеле података.

Корак 2:- Сада идите на картицу Почетна и у стилу груписано изаберите условно форматирање и кликните на нова правила.

Корак 3: - Једном када кликнете на нова правила, појавит ће се искачући прозор. Где ћете морати да изаберете „Користите формулу да одредите које ћелије треба форматирати“. Затим унесите формулу за = ЦОУНТИФ (опсег ћелија за табелу података, критеријуми ћелија) да бисте утврдили које ћелије је потребно идентификовати и истакнути за жељени број броја за дуплиране ћелије.

У овом случају, означио сам да истакнем само оне садржаје ћелија за троструко бројање, то такође може бити промењено у веће од три броја дупликата или било који други услов по потреби.

Корак 4: - Када унесете формулу, идите на Формат. Биће још један искачући прозор у којем је потребно одабрати картицу за попуњавање фонта и боје како бисте пронашли истакнуте дупликате ћелија у Екцелу.

На картици Фонт изабрали смо Регулар. Док смо на картици за попуњавање изабрали плаву нијансу која ће бити истакнута за жељене дупликате ћелија.

Корак 5: - Једном када се изврши избор у формату ћелија. Кликните Ок.

Такође, изаберите У реду за искачући прозор новог правила форматирања као што је приказано у кораку 3.

Корак 6: - Испод је жељени резултат приказан за троструки број дупликата за тренутни пример.

Корак 7: - Јасна правила: Сада ако поново желимо да променимо правила или формулу из табеле података. Затим прво треба да очистите правила за цео лист или изабране ћелије.

Сада идите на картицу Почетна, изаберите условно форматирање у групи стилова. Затим идите на јасна правила и одаберите било шта од следећег: -

Јасна правила за изабране ћелије: - Ово ће ресетовати правила за изабрани опсег само за табелу података, ово такође захтева избор табеле података пре брисања правила.

Јасна правила за цео лист: - Ово би разјаснило правила за цео лист.

Пронађите и избришите дупликате у програму Екцел

У доњем примеру пронаћи ћемо и избрисати све дупликате у изабраном опсегу у програму Екцел. Стога је упутно задржати копију табеле података или радне свеске јер би се дупликати трајно избрисали.

Сада размотрите доњи пример за разумевање приступа.

Корак 1:- Сада изаберите опсег за табелу података чији дупликати треба да буду избрисани. Следеће Идите на Дата, изаберите Дата Тоолс и уклоните дупликате.

Корак 2:- Поред искачућег прозора ће се појавити, а затим су подразумевано изабрана оба заглавља тамо где су дупликати потребни за уклањање. Функција ће уклонити дупликате заједно са одговарајућим редовима.

Сада да бисте изабрали све колоне, кликните на поље за потврду „Изабери све“, кликните на „Моји подаци имају заглавља“ ако се прва табела података састоји од заглавља колона и ако није потребно одабрати ниједан ступац или мање колона, кликните на „ Опозови избор свих “, а затим даље изаберите потребне колоне у којима су дупликати потребни за брисање. Затим кликните ОК за извршење.

Корак 3: - Испод је жељени резултат за табелу података. Кликните на ОК (У реду) за приказ упита који даје детаље о броју идентификованих дупликата и јединственим вредностима преосталим у табели података након брисања дупликата.

Претражите дупликате вредности у програму Екцел помоћу „= ЦОУНТИФ“

Размотрите следећу табелу. Функција = ЦОУНТИФ захтева опсег табеле података за одговарајућу колону и критеријуме за ћелију у којој налазите дупликате у програму Екцел.

Корак 1:- Алтернативни приступ је примена = ЦОУНТИФ (опсег колоне, критеријуми ћелије). Ова функција помаже у идентификовању броја дупликата у односу на одговарајуће ћелије, што ће кориснику омогућити да добије број дупликата за било коју даљу анализу и налазе.

Корак 2:- Унесите формулу и притисните ентер, формула се мора даље вући до краја табеле података. Имајте на уму да опсег табеле података мора бити фиксиран знаком долара „$“, иначе ће се опсег променити у једну ћелију надоле док повлачите формулу надоле.

Ако је табела података велика по редовима, најбољи начин је задржавање курсора (означено црвеном стрелицом) и двоструки клик на урез у доњем десном углу ћелије где се формула примењује као алтернатива повлачењу формуле до крај.

Испод је комплетна листа броја дупликата за укупан скуп података.

Једном када се примени формула, тада можете применити филтер на заглавље колоне и одабрати број већи од 1 да бисте видели вишеструки број појављивања дупликата.

Ствари које треба запамтити

  1. Користите условно форматирање да бисте пронашли и истакли дупликате у Екцелу. Нова правила у овом избору омогућила би кориснику да идентификује и истакне само одређени број дупликата користећи формулу ЦОУНТИФ.
  2. Уклоните дупликате на картици ДАТА, помаже вам да уклоните све дупликате у табели података и задржите само јединствени садржај ћелије.
  3. Формула ЦОУНТИФ у програму Екцел користи се за истицање дупликата проналаска који одговарају ћелији одговарајуће колоне. Ово даље помаже у филтрирању било које одређене појаве према потреби.