Шта је сезонска незапосленост? |. | Дефиниција, примери, предности

Дефиниција сезонске незапослености

Сезонска незапосленост односи се на временски период када је потражња за радном снагом нижа од нормалне под одређеним условима, међутим, таква ситуација је само привремена и запослење се након тога враћа у нормалу.

Примери сезонске незапослености

Следе примери сезонске незапослености.

Пример # 1

Схватимо овај концепт сезонске незапослености помоћу примера:

Постоји неколико сезонских усева, тј. Усева који дају само одређену сезону, нпр. Раби или озими усеви. Пољопривредници који раде на приносу ових усева били би сезонски незапослени у друго доба године. То значи да када је сезона једне усеве ван сезоне, пољопривредници су незапослени јер не могу да раде на пољу ни у које друге сврхе.

Пример # 2

Да бисмо даље разумели, размотримо још један пример сезонске незапослености:

Божићни послови: Постоји неколико додатних послова који се отворе током божићних и новогодишњих ноћи, нпр. продавци у неколико малопродајних продавница, за продају јелки, украса, прерушавања Деда Мраза итд., након чега остатак године неће имати посла. Они су запослени само да би се бавили додатним активностима купаца током одговарајуће сезоне и не би били ангажовани током целе године, већ само за одређену сезону.

Предности сезонске незапослености

Следе бенефиције сезонске незапослености.

  • Сезонска незапосленост је релативно редовна и обично је предвидљива.
  • Радници који прихватају сезонско запослење добро знају да ће бити запослени само у одређеном периоду, након чега ће и даље бити незапослени, па ће према томе и плате бити исплаћене у складу с тим.
  • Ово је боље од потпуне незапослености, јер би радна снага зарађивала зараде барем део године. Дакле, то је суштински део многих послова.
  • Неки људи бирају сезонско запослење јер морају да обављају неке друге основне активности за време док су незапослени. На пример, летњи послови, хобији итд. Којима не би више волели или им се не би придружили да је запошљавање било током целе године.
  • Неки професионалци или студенти то заправо могу сматрати приликом стварања скупова вештина током неког доба године, јер би остали део посла могли бити запослени или тренирати током остатка године. Нпр. Стажирање, ангажовање на одређено време итд.

Ограничења сезонске незапослености

Следе ограничења сезонске незапослености.

  • Примарни недостатак или ограничење сезонске незапослености исти је као и код било које друге незапослености. Запослени / радници / радна снага суочавају се са личним потешкоћама док су незапослени. Међутим, све зависи и од запослених. Неки би могли бити спремни да не раде током сезоне незапослености, док други могу тражити други посао.
  • Као и други облици незапослености, још један недостатак ове врсте незапослености је губитак производње. Произвођачи можда неће моћи произвести робу потребну купцима када постоји сезонска незапосленост. Али ово се не може тумачити као недостатак саме сезонске незапослености. То је недостатак индустрије која у потпуности производи сезонске производе.
  • Иако су спремни да буду запослени током целе године, такви запосленици можда неће пронаћи посао који траје читав циклус или послове који пружају дугорочну посвећеност.

Сезонска незапосленост вс прикривена незапосленост

Сезонска незапосленост се понекад меша са прикривеном незапосленошћу. Хајде да схватимо разлике између њих двоје како бисмо концепте проценили појединачно:

Тачка разликеСезонска незапосленостПрикривена незапосленост
ЗначењеОво је феномен када је радна снага један део године незапослена.То се дешава када радна снага не доприноси њиховом пуном потенцијалу или када се број људи запосли за посао него што је стварно потребан.
РадЗапослен део године, а незапослен или остаје у остатку.Запослен током.
ПословиТо се дешава када људи не могу да нађу посао неколико месеци у години.У овој ситуацији изгледа да су запослени, али немају продуктивност или имају врло малу продуктивност.
ПримерПољопривредници који раде на сезонским усевима имају посла пре сезоне, попут копања, сетве, садње, жетве, вршидбе, провере плодности итд.Када поље захтева само 4 радника, док је 6-7 запослено због тога што цела породица није запослена другде и ради на терену.

Закључак

Сезонска незапосленост је договорени услов послодаваца и радне снаге да ће бити ангажовани само део године, а након договореног времена радна снага ће остати незапослена остатак године. То се дешава када се неколико индустрија успори или угаси за одређену сезону или изврши промене у свом производном распореду према времену, потражњи итд. Други разлог могу бити краткорочни пројекти као што су грађевинарство итд. Као што је горе напоменуто, различито од прикривене незапослености где је већи број људи запослен на неком послу него што је стварно потребно.

Видели смо да ово време незапослености има недостатака као и било која друга врста незапослености, што значи нерадна радна снага која током незапосленог дела године не може зарадити новац за преживљавање. С тим у вези, постоје и предности о којима смо раније говорили да је то боље од незапослености у потпуности, остваривања интереса итд.