Индикатори заостајања (дефиниција) | Топ 7 индикатора заостајања са примерима

Шта су индикатори заостајања?

Индикатори заостајања односе се на низ економских активности, догађаја или догађаја који су се већ догодили у прошлости и помаже у идентификовању дугорочних трендова или економских образаца. Индикатори заостајања не предвиђају будућност, јер се показатељи заостајања мењају само након појаве главних економских догађаја.

Економски индикатори су статистике о економским активностима које се користе за тумачење економских података и предвиђање будућих економских и финансијских трендова. Индикатори су широко класификовани у три категорије:

Врхунски индикатори заостајања

# 1 - Бруто домаћи производи (БДП)

Бруто домаћи производ је укупна новчана вредност свих готових производа и услуга произведених у земљи у одређеном временском периоду. Подаци о БДП-у су представљени на кварталном нивоу као годишњи проценат и одражавају економско здравље земље.

Како се БДП повећава, економија јача

  • На основу раста БДП-а, предузећа прилагођавају своје трошкове залиха, улагања у имовину и кредитне политике.
  • Инвеститори могу манипулисати својом одлуком о расподели имовине на основу перформанси БДП-а. Током инвестирања у стране земље могу упоређивати стопе раста БДП-а различитих земаља пре него што донесу одлуку о расподели њихове имовине и инвестирају у брзо растуће економије.
  • Федералне резерве користе податке о БДП-у док формулишу своје монетарне политике.
  • Владе могу да утврде да ли национална економија јача или иде ка рецесији Нпр. Сједињене Државе су прошле најдужу економску рецесију између децембра 2007. и јуна 2009. Једноставно правило палца каже да када БДП падне два или више квартала узастопно, рецесија је пред вратима државе.

# 2 - Стопа незапослености

Она мери радну снагу нације без посла или посла. Другим речима, људи у земљи који не раде као проценат укупне радне снаге. Када је БДП у лошем стању или показује знаке рецесије, могућности запошљавања постају занемариве, а стопе незапослености теже агресивном расту.

У САД, стопа У3 или У-3 представљена је као месечни извештај о ситуацији у запошљавању.

Због незапослености зарада се смањује што смањује потрошњу; отуда се производња смањује и резултира укупним лошим економским здрављем или нижим БДП-ом. Лош БДП такође оптерећује владу дуговима због велике потрошње на програме попут накнада за незапослене.

# 3 - Индекс потрошачких цена (ЦПИ)

ЦПИ је често коришћена мера за квантификовање периода инфлације или дефлације. Израчунава промену трошкова основних производа и услуга током времена.

Инфлација помаже у квантификовању нивоа цена у економији и мерењу куповне моћи јединице валуте неке земље. Током периода високе инфлације, вредност долара може брзо еродирати у поређењу са растом зараде обичног грађанина, па се куповна моћ смањује и резултира лошим животним стандардом. Међутим, просечна инфлација није лоша за економију, у ствари указује на позитивна осећања.

# 4 - Снага валуте

Валута је роба за себе. Снага валуте изражава вредност валуте и економисти је често израчунавају као куповну моћ. Снажна валута помаже у повећању куповине државе, као и продаје моћи са другим земљама.

Држава попут САД-а са јачом валутом може увозити производе по нижим ценама и извозити по вишим ценама. Међутим, недостаци су и јаке валуте попут долара, јер је америчка роба скупа, па земље увознице покушавају да пронађу замену.

# 5 - Каматне стопе

Каматна стопа је важан показатељ који утиче на сваког појединца директно или индиректно. Непосредно ако је особа инвеститор или зајмопримац и индиректно као камате утичу на кретање укупне економије.

Каматна стопа се односи на трошкове позајмљивања новца у вези са савезном банком неке земље. Савезна банка према својој монетарној политици ослобађа и прикупља средства од различитих национализованих банака по фиксној стопи. У САД ову стопу одређује Савезни комитет за отворено тржиште (ФОМЦ).

# 6 - Зарада предузећа

То указује на економско здравље пословних субјеката једне нације. Здраво економско здравље директно је повезано са растом БДП-а због повећане производње, бољих могућности запошљавања, побољшаних перформанси на берзи итд.

На пример, реформе након опорезивања у САД-у, компаније С&П 500 током првог квартала 2018. године показале су годишњи раст ЕПС-а од око 26%, што је било највише након 2010. Пореске реформе повећале су зараде предузећа и имале паралелне позитивне ефекте на економски раст такође; раст америчког БДП-а износио је 4,1% годишње током истог периода.

# 7 - Трговински биланс

Трговински биланс (БОТ) је разлика између вредности увоза и извоза државе у одређеном периоду. Економисти је популарно користе за мерење економске снаге земље. Постоје два израза која су превладала под БОТ, наиме. Трговински вишак и трговински дефицит.

Жупанија која увози више него што извози има трговински дефицит. Супротно томе, општепожељни трговински суфицит се дефинише као већи извоз него увоз у вредносном смислу. Трговински дефицит може резултирати девалвацијом националне валуте и значајним домаћим дуговима.

Закључак

Свеукупно економско здравље земље зависи од различитих фактора, укључујући расположење потрошача, владине политике, домаће индустријске перформансе и светско тржиште. Главна улога економиста је да саставе ове факторе и створе алгоритме за предвиђање куда економија иде. Али алгоритми никада нису савршени и тачно предвиђање је готово немогуће. Будући да економски гуруи често не успевају да генералишу истинске економске трендове, мора се развити сопствено разумевање основних економских концепата. Познавање економских показатеља помаже у стицању идеје о правцу економије како бисте могли да идете током.