Директни кредит (значење) | Пример | Значај | Како то ради?

Шта је директно кредитирање?

Директни кредит је новчани полог на рачун било ког лица, предузећа или другог ентитета, углавном путем електронског преноса средстава на бржи, лакши и погоднији начин од осталих облика преноса.

Како то функционише?

  • Кад год уплатилац изврши директан кредит на рачун приматеља, повезана банка добије обавештење о таквој трансакцији. У овом случају, банка ће евидентирати износ за који се рачун примаоца уплаћује чим се изврши трансакција. Међутим, постојаће разлика у књигама рачуна банке и примаоца уплате.
  • Прималац уплате ће евидентирати трансакцију депозита, у овом случају, само када прими банкарску наговештај кредита. С друге стране, банка показује већи салдо јер прима износ испред примаоца уплате. Даље решавање таквих разлика подлеже усаглашавању изјава.

Пример директног кредита

Претпоставимо да пословни рачуновођа платна месечно плаћа добављачу 5000 долара за куповину амбалаже. То чини 1. у месецу директним кредитирањем. Претпоставимо да је данас 31. марта, а новац ће сутра бити дозначен на рачун добављача. Банковни рачун добављача изгледаће као:

  • Датум: 3.31.2020
  • Стање на рачуну: $ 1,00,000

Након кредита, рачун ће изгледати овако:

  • Датум: 4.1.2020
  • Кредит: 5.000 УСД
  • Стање на рачуну: 1,05,000 УСД

Добављач ће извршити упис измирења у своје рачуне како би остварио приход који је примљен директним кредитом. Унос ће изгледати овако:

  • Банковни рачун терећен са 5.000 УСД
  • Рачун за куповину кредитиран са 5.000 УСД

Употребе и значај

Ови системи се широм света користе са истакнутим мрежама АЦХ (Аутоматед Цлеаринг Хоусе) Сједињених Држава и аустралијским системом директног уласка.

# 1 - САД

  • АЦХ је национална клириншка кућа у САД која ради на аутоматизацији. АЦХ функционише и у директном кредиту и у директном задуживању. У цијелој земљи се плаћања врше путем овог система, али велики дио трансакција повезан је с платним списком и социјалним осигурањем. АЦХ мреже су у 2018. години држале кумулативне новчане исплате у вредности од 50 билиона долара.
  • Неке од главних употреба АЦХ-а су плаћања путем е-трговине, бенефиције везане за социјално осигурање, поврати пореза, плаћања од предузећа до предузећа, станарине, рачуни потрошача итд.

# 2 - Аустралија

  • Аустралија користи систем директног уласка као средство директног преноса кредитног фонда. Аустралијско тело за клиринг и поравнање трансакција на електронским системима је АПЦА (Аустралиан Паиментс Цлеаринг Ассоциатион). Систем користи БСБ и број рачуна који је направљен за јединствени скуп комбинација рачуна. Поред тога, банке велике четворке у Аустралији користе систем плаћања БПАИ рачуна, који АПЦА не регулише.
  • Систем доноси синергију трошкова на више начина. Банке и институције које користе директне кредите су неизмерно стекле смањујући прекомерне потребе за кадровима и обуком. Систем без папира такође омогућава већу флексибилност и лакше складиштење (електронска природа).

Предности

  1. То је бржи и лакши начин преноса новца.
  2. Ови начини преноса такође штеде време и друге трошкове попут обраде, транспорта и трошкова штампања.
  3. Методе директног депозита такође долазе са аутоматизацијом која омогућава аутоматизовано одбијање са једног рачуна на други, на жељени рачун.
  4. Није потребно посећивати банке ради полагања новца, чиме се штеди много папира и физичке муке.
  5. У случајевима када владине организације или компаније / послодавци морају периодично и редовно кредитирати рачуне прималаца, директни кредит постаје преферирани избор.

Мане

  1. Постоји врло мало недостатака за усмеравање кредита. Међутим, у случају да је особа прекорачила рачун, периодични новчани депозит користиће банке или финансијске институције за покриће прекорачења.
  2. Треба имати на уму да долази са ограничењем карактера и величине, због чега платиша укључује савете о дознакама приликом трансакције. Помаже у лако препознавању трансакција, као и сваком значајном референтном коду који успоставља јединствени однос између две стране.
  3. Најчешће су референце бројеви рачуна, бројеви фактура за куповину, национални идентификациони бројеви и идентификациони кодови.

Закључак

  • Многи послодавци имају потпуно електронски систем за плаћање запослених, добављача итд. Директни кредит долази са многим предностима и стекао је популарност међу предузећима. Овај систем преноса средстава помаже да се избегну пропусти и не испуни обавеза, јер су укључене банкарске институције спремне да се побрину за таква питања.
  • Од виталног је значаја за пословање банкарских и финансијских институција, укључујући владине и невладине органе, јер је успешно поднео терет обимних плаћања која се одвијају свуда около. Они су сврсисходни када уговорне стране међусобно имају довољно знања, а платиша има дискреционо право плаћања без учешћа приматеља.