Банке у Ирској | Списак десет најбољих банака у Ирској

Преглед банака у Ирској

Изгледи банкарског система у Ирској били су позитивни, споменули су их Мооди’с Инвесторс Сервицес. Поменули су две важне ствари истражујући сценарио рејтинга банака у Ирској -

  • Очекују да ће се услови пословања банкарског система побољшати у блиској будућности, и
  • Такође примећују да ће се кредитна способност банака развијати у наредних 12 до 18 месеци.

Снаге ирске економије су нови захтеви за кредитима и захтеви за другим банкарским производима. Мооди'с Инвестор Сервицес очекује да ће реални БДП ирске економије надмашити већину земаља евро региона. И Ирци ће задржати своје одрживе профиле финансирања у годинама које долазе.

Структура

Ирски банкарски систем функционише готово на сличан начин као банкарски систем Велике Британије.

У Ирској има укупно 64 банке. И већина банака послује прилично добро.

Централна банка Ирске (ЦБИ) је орган који контролише читав банкарски систем у Ирској. ЦБИ контролише целу ствар - лиценцирање, прописе и контролу финансијских услуга.

Раније пре 2010. године постојале су три одвојене структуре - Централна банка, Ирска Управа за финансијске услуге и Финансијски регулатор. У 2010. години промењена је структура Централне банке и постоји само један ентитет који остаје као ауторитет читавог банкарског система.

Све банке морају имати дозволу ЦБИ. А ово се може поделити у две категорије -

  • Банке на мало које нуде опште банкарство, хипотеку и друге сродне услуге.
  • Банке у оквиру Међународног центра за финансијске услуге (ИФСЦ).

Списак најбољих банака у Ирској

  1. Савезничка ирска банка (АИБ)
  2. Банк оф Иреланд
  3. Улстер Банк
  4. ЦитиБанк Еуропе
  5. Стални групни холдинг
  6. Данске Банк (Ирска)
  7. КБЦ Банк Иреланд
  8. ЕБЦ д.а.ц.
  9. ДеПфа банка
  10. Банк оф Монтреал Иреланд ПЛЦ

Од 64 банке, ево 10 најистакнутијих банака -

# 1. Савезничка ирска банка (АИБ):

Ово је највећа банка у Ирској. А у државном је власништву 71,05%. 2010. године имао је спас; али се од тога опоравио и 2015. забележио је повраћај капитала од 19,57%. Према последњем извештају из 2107. године, овде ради 10.500 људи.

Основана је 21. септембра 1966, пре око 51 годину. Његова главна канцеларија налази се у Даблину. Према последњем извештају у 2016. години, оперативни приход и нето приход износили су 2,9 милијарди евра, односно 1,7 милијарди евра.

# 2. Банк оф Иреланд:

Основан је 1783. године. Његов главни штаб налази се у Даблину. Главни фокус ове банке је продаја и пружање банкарских производа и производа осигурања. Према извештају из 2014. године, утврђено је да овде ради око 11.086 људи. Нето приход у 2014. години износио је 921 милион евра. Исте године су приходи и оперативни приходи били 2974 милиона евра, односно 1301 милион евра.

# 3. Улстер банка:

Улстер банка је једна од главних комерцијалних банака у Ирској; него је једна од традиционалних ирских банака велике четворке. Основан је 1836. године, пре око 181 године. Главно седиште ове банке налази се на Џорџ Кеју у Даблину. Према подацима из 2013. године, утврђено је да око 3250 запослених ради у Улстер банци. Ова банка је подружница Тхе Роиал Банк оф Сцотланд Гроуп.

# 4. Цитибанк Еуропе:

Основан је 1965. године, пре око 52 године. Ово је подружница америчке компаније за финансијске услуге Цитибанк. Главно седиште Цитибанк Еуропе налази се на насипу Северни зид у Даблину. Једна је од великих страних филијала која послује у Ирској.

Нуди разне банкарске услуге као што су управљање готовином, производи за инвеститоре, трговинске услуге, корпоративне финансије, услуге повереника, агенција за трансфер итд. Према Мооди’с Инвесторс Сервицес, Цитибанк Еуропе је А1 у кредитном рејтингу, што значи да је Цитибанк Еуропе додељена средњој и вишој оцени.

# 5. Стална групација:

Холдингс сталне групе раније су били познати као Ирисх Лифе и Перманент ПЛЦ. Популарно је за пружање личних финансијских услуга купцима у Ирској. Основан је прилично давно, 1884. године, пре скоро 133 године. Сједиште ове банке налази се у Даблину.

Према подацима које смо добили у 2015. години, утврђено је да су и нето приход и оперативни приход били негативни - 425 милиона евра и 399 милиона евра. Приход исте године био је 694 милиона евра.

# 6. Данске Банк (Ирска):

Ово је подружница Данске Банк Гроуп са седиштем у Копенхагену. Ово је једна од популарних страних филијала у Ирској. Основана је 1986. године, пре скоро 31 годину. Сједиште Данске банке налази се у Даблину. Према подацима из 2012. године, овде ради око 366 запослених. Данске банка је структурирана у три пословне јединице - пословно банкарство, лично банкарство и корпоративно и институционално банкарство.

# 7. КБЦ банка Ирска:

Основан је 14. фебруара 1973. године, пре скоро 44 године. Када је основана, име КБЦ Банк Иреланд ПЛЦ било је Ирисх Интерцонтинентал Банк. Касније 1999. године, КБЦ банка је стекла целокупан удео (100%), а затим је променила име у ИИБ банка. Касније 2008. године, име је поново промењено и постало је КБЦ Банк Иреланд.

У 2011. години, број запослених износио је око 500. Укупна стечена имовина КБЦ Банк Иреланд ПЛЦ износила је 23 милијарде евра (зајам - 17 милијарди евра и депозити - 6 милијарди евра).

# 8. ЕБС д.а.ц.

Ову банку је 1935. године основао Алек МцЦабе. Сврха покретања ове институције је пружање приступачних стамбених финансијских средстава наставницима и другим државним службеницима. У 2016. години овде је радило око 350 запослених.

Нето приход и оперативни приход ЕБС д.а.ц. у 2016. години износили су 183 милиона евра, односно 269 милиона евра. Његова главна канцеларија налази се у згради ЕБС у Даблину.

# 9. ДеПфа банка Ирска:

ДеПфа Банк ПЛЦ је немачко-ирска банка. Основана је 2002. године, пре око 15 година. Иако је основана давно под контролом пруске владе, касније је ирском владом донела закон. Сједиште се налази у Даблину.

Оснивач ове банке био је Герхард Бруцкерманн. Подружница је компаније Хипо Реал Естате. Ова банка има два главна нагласка - јавни сектор и велике инфраструктурне пројекте.

# 10. Банк оф Монтреал Иреланд ПЛЦ:

Подружница је Банк оф Монтреал Финанциал Гроуп. Раније се звао Банк оф Монтреал ПЛЦ. Банк оф Монтреал Иреланд ПЛЦ основана је 1996. године, пре скоро 21 годину. Ово је једна од најистакнутијих страних филијала у Ирској.

Пружа комерцијалне услуге својим локалним купцима. Углавном пружа посредничке или дугорочне индустријске и опште кредите. Сједиште Банк оф Монтреал (БМО) ПЛЦ налази се у Сеаграве Хоусе-у, у Даблину.