Реални БДП (дефиниција, формула) | Како израчунати реални БДП?

Шта је реални БДП?

Реални БДП се може дефинисати као мера прилагођена инфлацији која ће одражавати вредност услуга и добара које у одређеној години производи економија која се може изразити у ценама базне године и која се може означити као „Константни БДП у доларима“, „БДП коригован инфлацијом“. Испод је дата формула за израчунавање реалног БДП-а.

Формула реалног БДП-а

Формула реалног БДП-а = Номинални БДП / дефлатор

Где,

  • Дефлатор је мерење инфлације

Објашњење

Стварни бруто домаћи производ може се добити као номинални БДП преко или поделити исти са дефлационирајућим бројем (Н): (номинални БДП) / (Н). У поређењу са базном годином, дефлатор се може сматрати мерењем инфлације; и коначно, дељењем броја номиналног БДП-а са овим дефлатором ово ће уклонити све ефекте инфлације.

Велика разлика или огромна разлика између номиналног и реалног бруто домаћег производа земље означаваће значајну дефлацију (у случају да је номинална нижа) или инфлацију (у случају да је реална нижа) у њеној економији у поређењу са базном годином дефлатор.

Примери

Овде можете преузети овај предложак Екцел-а реалног БДП-а - Предложак Екцел-а реалног БДП-а

Пример # 1

Претпоставимо да је БДП економије 2 милиона долара и да су од базне године цене привреде порасле за 1,5%. На основу ових процена морате израчунати стварни БДП.

Решење

Стога се израчунавање реалног БДП може извршити користећи горњу формулу као,

= $2,000,000/ (1+1.5%)

=$2,000,000 /(1.015)

Реални бруто домаћи производ биће -

Реални бруто домаћи производ = 1.970.443,35

Отуда је стварни бруто домаћи производ 1.970.443,35 УСД

Пример # 2

АБЦ је једна од највећих економија на свету. Господин ВЈ придружио се одељењу за статистику које извештава о кључним статистикама земље, укључујући прорачун бруто домаћег производа. Од господина ВЈ-а затражено је да израчуна стварни БДП на основу доњих информација које су дали његови старији.

Решење:

На основу горе наведених информација, потребно је да израчунате реални БДП, под претпоставком да је инфлација била 2% у поређењу са базном годином. Овде нам није дата директна номинална вредност БДП-а, зато прво морамо израчунати номинални БДП.

Да бисмо израчунали номинални БДП, треба само да додамо све трошкове заједно са извозом и смањимо увоз, јер то није произведено у економији.

Стога се израчунавање номиналног БДП може извршити на следећи начин

Номинални БДП = 10,00,000 + 50,00,000 + 25,00,000 + 15,00,000 - 90,00,000

Номинални БДП = 10,00,000

Стога се израчунавање реалног бруто домаћег производа може извршити користећи горњу формулу као,

=  10,00,000 /(1+2.00%)

=10,00,000/(1.02)

Реални бруто домаћи производ биће -

реални бруто домаћи производ = 9,80,392.16

Отуда је стварни бруто домаћи производ 9,80,392.16

Пример # 3

Рицо је земља у настајању. Господин Ваффет размишља о улагању у Рицо и дуго је у земљи. Међутим, неки улични аналитичари се некако не слажу са господином Ваффетом. Господин Ваффет сматра да је Рицо тренутно на листи за уврштавање у 10 најбољих земаља у развоју, а према објављеној листи износи 20. Улични аналитичари сматрају да ако је стварни бруто домаћи производ већи од милион, онда ће следеће године моћи да се нађе на листи топ 10. Једна од познатих веб страница са статистиком пружа детаље о земљи.

Од вас се тражи да израчунате реални бруто домаћи производ, под претпоставком да је стопа инфлације у односу на базну годину износила 3%.

Решење:

Овде нам није дата директна номинална вредност БДП-а, зато прво морамо израчунати номинални БДП.

Да бисмо израчунали номинални БДП, само треба додати сав приход заједно са амортизацијом и индиректним порезима, јер то смањује бруто приход.

Према томе, номинални БДП се може израчунати на следећи начин,

= 1,15,000 + 4,20,000 + 2,87,500 + 1,72,500 + 35,000

Номинални БДП = 10,30 000

Стога се израчунавање реалног БДП може извршити користећи горњу формулу као,

= 10,30,000/(1+3.00%)

= 10,30,000/(1.03)

реални бруто домаћи производ биће -

реални бруто домаћи производ = 10,00.000

Будући да стварни бруто домаћи производ није већи од милион, земља можда неће успети да се нађе на топ 10 листи.

Релевантност и употреба

Будући да се номинални БДП израчунава у новчаној вредности свих произведених услуга и добара, они ће се моћи променити у случају промене цене. На пример, у случају пада цена које ће довести до смањења номиналног БДП-а, а са друге стране у случају пораста цена, учинит ће да се номинални БДП прикаже као већи или рецимо већи.

Али опет, ове промене неће утицати нити приказати било какву промену у квалитету или количини свих услуга и робе која се производи. И због чега би било тешко одговорити само из номиналног БДП-а да ли се производња земље или економије у ствари шири. Изменама или обезбеђивањем прилагођавања за промене цена ће то моћи да реше.

Резултат који је стварни бруто домаћи производ пружиће бољу просудбу или бољу основу за закључивање дугорочних националних економских перформанси земље.