Каријере у финансијском рачуноводству | 6 најбољих путова у каријери у финансијском рачуноводству

Особе које су се определиле за каријеру у финансијском рачуноводству одговорне су за финансијско рачуноводство које помаже у буџетирању, анализу података за управљачке акције и за припрему финансијских извештаја како би извештај дали спољним заинтересованим странама које треба да имају диплому из рачуноводственог поља. или сродних поља.

Улоге у финансијском рачуноводству

Каријере у финансијском рачуноводству укључују јавно извештавање компаније у сврху различитих заинтересованих страна којима су потребне информације о финансијском стању компаније. Те заинтересоване стране могу бити интерно управљање и лидери или спољни акционари, повериоци, имаоци дугова, владине агенције итд.

Поред основног рачуноводственог знања, стручњаци за финансијско рачуноводство треба да поседују снажне нумеричке, аналитичке, комуникационе и презентационе вештине са пажњом на детаље. Морају да буду упознати са прихваћеним економским рачуноводственим стандардима као што су ГААП, МСФИ итд. То је неопходно да би се одржала доследност у извештавању како би поређење било изводљиво у одговарајућим компанијама.

Стручњаци за финансијско рачуноводство могу бити ангажовани као финансијски рачуновође, ревизори, финансијски менаџери, контролори, рачуновође менаџмента и финансијски аналитичари.

Топ 6 листа каријера у финансијском рачуноводству

Каријере у финансијском рачуноводству

Екп. (год.)

Улога

  • Финансијски рачуновођа

0

Вођење евиденције, Припрема финансијских извештаја
  • Ревизор

>=3

Обезбеђивање правичности финансијских извештаја
  • Финансијски директор

5-10

Управљање финансијским функцијама организације
  • Контролер

>=5

Надзор над пословањем рачуноводственог одељења
  • Управљање рачуновођа

>=3

Анализирање финансијских информација за доношење одлука менаџмента
  • Финансијски аналитичар

>=3

Пружање инвестиционих савета компанијама и појединцима

# 1 - Каријера финансијских рачуновођа

извор: заиста.цом

Финансијски рачуновође одговорни су за детаљно вођење евиденције и припрему месечних, кварталних и годишњих финансијских извештаја. Ови записи и извештаји помажу у буџетирању будуће продаје и трошкова, интерној и екстерној ревизији за одржавање добре финансијске праксе, анализи података за акцију управљања и припреми завршних рачуна за извештавање спољним заинтересованим странама.

Финансијски рачуновође треба да поседују диплому или мастер из рачуноводства, финансија, пословања, економије, статистике или других сродних области. Велике компаније обично запошљавају овлаштене рачуновође за ову улогу.

# 2 - Каријера ревизора

извор: делоитте.цом

Ова каријера у финансијском рачуноводству испитује финансијске извештаје компаније како би се осигурала њихова правичност и значајност у складу са релевантним стандардима финансијског извештавања. Ревизори могу бити независне фирме које дају независно мишљење о тачности финансијских извештаја ради уливања поверења у финансијске извештаје међу зајмодавцима и инвеститорима компаније. Ревизори могу такође радити у компанији која делује као агент интерне контроле како би одржали правичност рачуноводствених поступака. Ревизори такође могу бити запослени у државним телима за ревизију књига владиних агенција, као и у предузећима из приватног сектора и појединцима који морају да се придржавају државних прописа за плаћање пореза. Потоњи се назива пореским инспекторима.

Осим диплома првообразованих у рачуноводству, финансијама или сродним областима, ревизори морају да имају рачуноводствене цертификате попут овлаштених рачуновођа у Индији или овлашћених јавних рачуновођа у САД-у итд. Потребне су најмање три године професионалног радног искуства у рачуноводственој улози да би стекао сертификат у Индији.

# 3 - Финансијски менаџер

извор: монстер.цом

Ова каријера у финансијском рачуноводству организује различите финансијске функције унутар организације. Ово може обухватати рачуноводство и укључивати задовољење финансијских потреба организације, надгледање краткорочних и дугорочних инвестиција, преговарање о финансијским условима са другим институцијама, планирање емисије хартија од вредности, спајања и преузимања итд. Финансијски менаџери управљају тимом рачуновођа и асистенти и администрирају креирање финансијских извештаја, извештаја и пројекција. Они саопштавају финансијску анализу и пројекције највишем менаџменту и спољним заинтересованим странама и пружају драгоцене савете за финализацију финансијских циљева компаније.

Финансијски менаџери обично морају имати пет до десет година искуства као финансијски рачуновође да би ушли у управљачку улогу, осим техничких квалификација, са преференцама за ЦА или МБА у финансијама.

# 4 - Контролер

извор: заиста.цом

Ова каријера у финансијском рачуноводству надгледа рад рачуноводственог одељења. Они се брину да се главне књиге прихода, расхода, имовине и обавеза и финансијски извештаји одржавају у складу са законима и прописима. Контролори одржавају свеобухватан скуп контрола и буџета како би смањили ризик и побољшали тачност пријављених финансијских резултата компанија. Контролори такође управљају рачуноводственим операцијама подружница компаније, посебно њиховим системом контроле, политикама и процедурама и трансакционим процесима. У малој компанији контролор је такође одговоран за управљање готовином и ризицима у пословању. Контролори на вишим позицијама обично се називају контролорима.

Ова радна места обично попуњавају финансијски рачуновође који имају више од пет година искуства, при чему се предност даје ЦА или МБА у финансијама.

Иако су финансијски менаџери укључени у управљање финансијама компаније, контролори су више усредсређени на рачуноводствене функције интерне контроле, надгледање прикупљања података и извештавања.

# 5 - Рачуновође менаџмента

извор: цимаглобал.цом

Ова каријера у финансијском рачуноводству анализира финансијске информације компаније како би припремила и представила извештаје који помажу у доношењу одлука менаџмента за постизање стратешких циљева. Они играју пресудну улогу у буџетирању продаје и трошкова, руковању порезима, управљању имовином и у припреми стратешких планова за будућност. Посао може укључивати анализу смањења трошкова, анализу конкурената, анализу варијансе, припрему и преглед тендера, процену инвеститора итд. Ова улога је комбинација рачуноводства, финансија и управљања.

Улога рачуноводственог менаџмента такође захтева висок ниво анализе и добре вештине комуникације и презентације за изградњу и представљање пословних стратегија.

# 6 - Финансијски аналитичари

извор: заиста.цом

Овој каријери у финансијском рачуноводству поверено је пружање савета за инвестирање компанијама и појединцима. Они непрекидно воде рачуна о социјалним, економским, политичким, технолошким и другим релевантним факторима привреде који утичу на индустрију и компанију. Ови професионалци предузимају детаљну анализу података и прате трендове и будуће захтеве за савете старијим менаџерима о тренутним и будућим инвестиционим одлукама. Финансијски аналитичари могу извештавати старијег рачуновођу или финансијског менаџера. Аналитичари могу бити инвестициони аналитичари, аналитичари хартија од вредности, аналитичари ризика или портфолио менаџери.

Финансијски рачуновође са три или више година искуства могу се придружити положају финансијског аналитичара. Компаније више воле ЦА, МБА (финансије) и / или ЦФА као додатне квалификације.

Каријере у финансијском рачуноводству - закључак

Финансијско рачуноводство пружа широк спектар каријера које укључују одржавање, управљање и / или анализу финансијских рачуна предузећа. Поред техничког знања, ови стручњаци морају да поседују врло добре нумеричке, комуникационе и аналитичке вештине и у свом приступу треба да буду оријентисани на детаље. Иако традиционална каријера у финансијском рачуноводству укључује рачуноводство или ревизију рачуна, појавило се и неколико нових каријера у финансијском рачуноводству попут Форензичког рачуноводства, Рачуноводства за животну средину, Сховбиз рачуноводства и стечајног управника.

Форензичко рачуноводство укључује откривање финансијских превара које су извршиле компаније. Са компанијама које све више смишљају илегалне начине да преваре инвеститоре, повериоце или пореске власти, ова каријера у финансијском рачуноводству једна је од најбрже растућих у последњих неколико година. Повећавање свести о зеленијој околини довело је до регрутовања рачуновођа за заштиту животне средине који анализирају трошкове загађења и утицај пореских кредита, новчаних казни и лоших односа са суседима. Шоубизнис рачуноводство је још једно поље које укључује пружање финансијских услуга компанијама и професионалцима у шоубизнису, на пример продукцијској кући и уметницима. Стечајне управнике обично именује влада да управљају стечајним судским поступцима.

Препоручени ресурси

Ово је био водич за каријеру у финансијском рачуноводству. Овде пружамо првих 6 листа каријера у области финансијског рачуноводства, укључујући финансијског рачуновођу, рачуноводственог менаџмента, финансијског аналитичара, ревизора, контролора и финансијског менаџера. У наставку можете погледати и ове чланке о рачуноводству -

  • Форензичко рачуноводство
  • Каријере у финансијама
  • Пут ка каријери у корпоративним финансијама | Топ 9 послова које морате истражити!
  • Послови за дипломце Б.цом
  • <