Факторинг потраживања (примери) | Како то ради?

Шта је факторинг потраживања?

Факторинг потраживања, у народу познат и као факторинг, финансијски је инструмент који предузећа користе за брзо прикупљање новца продајом својих потраживања другој специјализованој компанији познатој као „Фактор“. Познат је и под именом Факторинг фактура.

Како функционише факторинг потраживања?

Обично предузеће продаје робу и услуге својим купцима у готовини или на кредит. У случају кредита, предузеће купцима шаље фактуру која се обично враћа предузећу у складу са условима кредитирања (варира од предузећа до предузећа и креће се у распону од 7 дана до 180 дана и више). Уместо да чека да купац изврши плаћање на датум доспећа (трајање услова кредитирања), предузеће може продати своја потраживања са попустом од њихове номиналне вредности (фактурне вредности) специјализованој компанији познатој као „Фактор“ и примити готовину одмах.

Према фактурирању фактура, попуст (факторске накнаде) које наплаћују ове компаније зависи од више фактора, и то:

  • Датум доспећа потраживања (дужи временски оквир захтеваће више факторских накнада у поређењу са краћим временским оквиром).
  • Индустрија којој посао припада.
  • Кредитна способност пословних клијената;
  • Историја наплате пословања потраживања;
  • Износ факторинга фактуре додељен за факторинг.
  • Врста факторинга-регрес или не-регрес (детаљно обрађено у наставку). Факторинг без регреса захтевао је да Фактор преузме додатни кредитни ризик који произилази из ненаплативих потраживања и због тога доводи до више накнада за фактор.

Предности

  • Пружа тренутни новчани ток предузећу;
  • Помаже предузећима да се усредсреде на пружање вредносних услуга, јер се Фацтор брине о наплати плаћања, заузврат за Фацтор накнаде.
  • Пружа извор финансирања за предузећа са ниском (или никаквом) кредитном историјом, јер компаније са факторингом фактуре фактуришу на основу кредитне историје купца, а не предузећа;
  • У случају факторинга без регреса (детаљно размотрен у наставку), предузеће чува од губитака ако настану због лоших дугова (ненаплативих рачуна).

Врсте факторинга потраживања

Хајде да разговарамо о врстама.

# 1 - факторинг регреса

Према овом аранжману за фактурисање фактура, компаније за факторинг потраживања обезбеђују само превремену уплату рачуна у замену за факторске накнаде предузећу. У случају да било који лош дуг настане касније због неплаћања дажбина од стране купца који резултира губитком, посао ће то поправити за компаније за факторинг потраживања. Другим речима, кредитни ризик остаје на изворном послу, а у мало вероватном случају да дође до било каквог губитка, предузеће ће надокнадити било који губитак фактору. Под овим се целокупни поступак наплате дуга брине сам, а фактор се плаћа Факторским накнадама (што је камата за преношење новца на рачун на предузеће од датума када је аванс извршен до датума када предузеће даје фактор новац).

Следећа једначина може објаснити исто:

Пример

Хајде да разумемо исто као пример факторинга потраживања:

Компанија А својим купцима шаље фактуру од 10000 Рс да би је платили за шест месеци и копију свом фактору, М / с Кс, заузврат за суму од 8500 Рс. На датум доспећа (тј. После шест месеци) купац плаћа новца, а Компанија А шаље 10000 М / с КСМ / с Кс наплаћује 10% факторских накнада за износ који је уплатила Компанији А и враћа преостали износ Компанији А.

  • Износ који је М / с Кс унапредио компанији А: 8500 Рс
  • Припадне камате (факторске накнаде): 10% од 8500 Рс = 850 Рс
  • Примљени износ фактуре: 10000 Рс
  • Сходно томе, [10000- (8500 + 850)] = 650 РСД
  • Тако ће М / с Кс (фактор) компанији А вратити 650 Рс након одбитка факторских накнада ради намирења трансакције са компанијом А.

Унос у дневник који ће исто евидентирати у књигама компаније А биће:

# 2 - Факторинг без регреса

Према овом аранжману, предузеће продаје фактуре фактору и одмах прима готовинско плаћање. Фактор преузима сву одговорност за анализу кредитне способности купца, наплату плаћања на датум доспећа, а такође и кредитни губитак који настаје због неплаћања од стране купца (кредитни ризик се преноси са посла на компаније за факторинг потраживања).

Као што је видљиво из горенаведеног, факторинг без регреса укључује већи ризик и административне трошкове за фактор и обично је скупљи у поређењу са факторингом регреса за предузеће које користи услуге факторинга без регреса.

Пример

Да схватимо исто као пример факторинга потраживања:

Компанија А својим купцима шаље фактуру од 10000 Рс да би је платили за шест месеци и копију свом фактору, М / с Кс, заузврат суму од 8500 Рс. На датум доспећа (тј. После шест месеци), М / с Кс наплаћује исто од купца.

Закључци

Фактор потраживања је скупљи извор средстава и више га користе мање фирме које немају посебно јаку кредитну историју. Постоје и друге мотивације иза којих се одлучује овај алат за финансијске инструменте, јер помаже предузећима да се усредсреде на растуће пословање и услуживање више клијената, уместо да се усредсреде на гњаважу око наплате, побољшава циклус конверзије готовине, уклања кредитни ризик, да набројимо само неке. Међутим, важно је напоменути да с времена на време (нарочито у случају факторинга без регреса) фактор може извршити додатни притисак на пословног купца за плаћање, а то би могло наштетити будућој пословној перспективи фирме са тим купцима.