Класификација имовине (значење, пример) | Како класификовати?

Шта је класификација имовине?

Класификација имовине је поступак за систематско раздвајање имовине у различите групе, засновано на природи имовине, применом рачуноводствених правила како би се правилно водило рачуноводство у свакој групи. Групе се касније консолидују на нивоу финансијских извештаја у сврху извештавања.

Критеријуми за класификацију имовине

Класификација се врши на основу одређених критеријума, као што је објашњено у наставку.

А) - На основу трајања

Класификација на основу задржавања објашњена је у наставку:

# 1 - Обртна имовина

То је имовина која се намерава држати у послу краће од једне године. Ова имовина је високо ликвидна и очекује се да ће бити реализована у року од једне године. Примери краткотрајне имовине укључују готовину, стање банака, залихе, потраживања, тржишне хартије од вредности итд.

# 2 - Дугорочна средства или стална средства

То су средства којима се намерава да се држе у послу дуже од једне године. Очекује се да ће ова имовина пружати користи предузећу неколико година. Примери дуготрајне имовине укључују основна средства (позната као некретнина, постројења и опрема), дугорочна улагања, заштитни знакови, добра воља итд.

Б) - На основу физичког постојања

Класификација имовине се заснива на физичком постојању, објашњени су у наставку:

# 1 - Материјална имовина

Материјална имовина је она имовина која има физичко постојање, тј. Која се може додирнути, осетити и видети. Примери такве имовине укључују постројења, некретнине и опрему, зграде, готовину, залихе итд.

# 2 - Нематеријална имовина

Нематеријална имовина је она врста имовине која не постоји у физичком облику. Другим речима, ове ствари се не могу додирнути, осетити или видети. Примери такве имовине укључују патент, лиценцу, гоодвилл, трговачко име, бренд, ауторска права итд.

В) - На основу употребе

Класификација имовине заснована на употреби објашњена је у наставку:

# 1 - Оперативна имовина

Односи се на ону имовину која је корисна у обављању свакодневног пословања предузећа. Ова имовина помаже у стварању прихода и повезана је са основном делатношћу организације. Примери такве имовине укључују залихе, потраживања, некретнине, постројења и опрему, готовину итд.

# 2 - Неоперативна имовина

Ова имовина је она која није потребна за обављање свакодневних послова. Они не играју никакву улогу у стварању прихода. Примери такве имовине укључују фиксне депозите, тржишне хартије од вредности, неактивну опрему, неактиван новац, итд.

# 3 - Основна средства

То је она имовина која се не држи на продаји. Уместо тога, држе се за производњу робе или пружање услуга.

# 4 - Инвентар

Односи се на ону имовину која се држи за даљу продају током пословања. Тако ће за трговца некретнинама зграда представљати залихе, док ће за остала предузећа иста бити део основних средстава. Због тога зависи од употребе за коју је имовина распоређена, а имовина се не може генерализовати, већ је треба класификовати према употреби и другим условима.

# 5 - Инвестициона некретнина

То су својства која су у власништву, која су стечена финансијским закупом или су изграђена од стране организације за даљи подзакуп оперативним закупом другим странкама.

# 6 - Имовина задржана на продају

Односи се на ону имовину која је намењена продаји (осим у току пословања) у садашњем стању и стању у року од 12 месеци. Књиговодствена вредност се надокнађује продајом.

# 7 - Изнајмљена имовина

То су средства која су дата у финансијски закуп неком другом лицу или су узета у оперативни закуп од неке друге особе.

Закључак

Неопходно је правилно класификовати имовину у финансијским извештајима, или у супротном, финансијски извештаји могу заварати. Размотримо пример где је текуће средство погрешно класификовано као дугорочно средство. То ће резултирати нетачним приказом обртног капитала јер исти узима у обзир обртна средства. Такође, класификација имовине је неопходна да би се разумело која средства помажу у стварању прихода, а која не дају никакав допринос. Такође помаже у идентификовању солвентности предузећа. Дакле, да би финансијски параметри били тачни, класификација мора бити тачна.