Новчани ток из оперативног односа (формула, примери)

Шта је новчани ток из оперативног односа?

Однос новчаног тока из пословања је однос који помаже у мерењу адекватности готовине која је генерисана оперативним активностима које могу покрити његове текуће обавезе и израчунава се тако што се новчани токови из пословања предузећа деле са укупним текућим обавезама .

# 1 - ЦФО Ентерприсе Мултипле

Формула ЕВ у ЦФО представљена је на следећи начин,

ЕВ у ЦФО = Вредност предузећа / новчани ток из пословања

Још једна популарнија и прецизнија формула:

ЕВ / ЦФО = (Тржишна капитализација + неподмирени дуг - доступан новац код предузећа) / Новчани ток из пословања
  • Једноставно речено, вредност предузећа је тренутна тржишна вредност предузећа. Утврђује опортунитетне трошкове пословања у тренутном тренутку. То је збир све имовине и обавеза на које предузеће има право. То је врло динамична вредност и може временом да варира много.
  • Често се меша са тржишном капитализацијом компанија које котирају на берзи, што само одражава вредност обичног капитала. Због свеобухватне вредности коју пружа, вредност предузећа је често замена за укупну вредност предузећа.
  • Новчани ток из пословања укључује готовину из примарног пословања предузећа.

Тумачење

  1. ЦФО предузеће вишеструко помаже у израчунавању броја година којима ће фирми бити потребно да купи целокупно пословање користећи новчани ток генерисан од основних пословних активности фирме. Једноставно речено, колико времена ће предузећу бити потребно да отплати сав дуг и друге обавезе користећи оперативни новчани ток без стављања било каквих ограничења на имовину предузећа. Ова анализа је корисна у спајањима и преузимањима.
  2. Ова метрика је веома корисна за инвеститоре који упоређују фирме које послују у сличном послу. Што је нижи однос, то је фирма привлачнија за инвестирање.

Пример формуле Ев до ЦФО

Размотримо фирму са следећим финансијама.

Користећи горње бројеве, израчунајмо вишеструко ЦФО предузеће користећи горње једначине

((10,000,000 * 50) + 500,000 – 300,000) / 50,000,000

ЕВ / ЦФО = 10.004

# 2 - Повраћај готовине на основу односа имовине

Поврат готовине на формули имовине представљен је на следећи начин,

Поврат готовине на имовини = Прилив готовине из пословања / укупне активе
  • Укупна имовина укључује сву имовину, а не само ограничену на основна средства и може се израчунати директно из биланса стања.

Тумачење

  • Однос приноса на готовину је суштински показатељ у капитално интензивним предузећима. Помаже у процени финансијског стања предузећа, која велика улагања у имовину попут успостављања производних погона и радионица, куповине сировина, јер та велика улагања, због велике вредности по трансакцији, могу у великој мери изменити финансијске извештаје.
  • Важна је метрика за идентификовање могућности улагања и поређење фирми које послују у сличним предузећима. Генерално, већи однос је бољи када се анализирају капитално интензивна предузећа попут произвођача аутомобила или предузећа за промет некретнинама.
  • Последње, али најважније својство ове метрике је да помаже у утврђивању колико ефикасно предузеће користи своја средства. Виша вредност може уверити инвеститоре да фирма има добру оперативну ефикасност и може наставити да расте добрим темпом, на крају дајући бољим приносима својим акционарима.

Пример поврата готовине у односу на имовину

Размотримо пример произвођача аутомобила са следећим финансијама.

Поврат готовине на имовини = новчани ток из пословања / Укупна имовина

= 500,000 $/ 100,000 $

Поврат готовине на рацио имовине = 5

То значи да произвођач аутомобила генерише новчани ток од 5 $ на сваких 1 $ имовине коју поседује. Упоређујући је са другим произвођачима аутомобила у економији, инвеститор може да препозна како су изгледи за раст фирме.

# 3 - Однос новчаног тока и дуга

Формула односа новчаног тока и дуга приказана је на следећи начин,

Однос новчаног тока и дуга = Новчани ток из пословања / укупни неизмирени дуг
  • Укупан дуг израчунат из биланса стања

Тумачење

  • Иако је прилично нереално и непрактично за менаџмент предузећа да користи све своје оперативне новчане токове за отплату неизмиреног дуга, однос новчаног тока и дуга представља критичну метрику у анализи финансијског стања предузећа. Пружа снимак колико времена ће предузећу бити потребно да отплати сав свој дуг користећи своје оперативне активности - отуда пружа важан инструмент у идентификовању поврата улагања како за акционаре, тако и за друге фирме које желе да га стекну.
  • Поред идентификовања могућности раста, инвеститорима помаже и у утврђивању да ли је фирма у великој мери подстакнута или не. Ова мера може бити корисна за инвеститоре склоне ризику у доношењу инвестиционих одлука.

Пример односа новчаног тока и дуга

Наставимо са нашим претходним примером произвођача аутомобила са следећим финансијама.

Користећи горњу формулу, однос новчаног тока и дуга = 500.000 / 2.000.000

Однос новчаног тока и дуга = .25 или 25%

# 4 - Однос капиталних издатака

Коефицијент капиталних издатака, који се често назива односом ЦФ и капитализма, мери способност предузећа да купује своју дугорочну имовину користећи новчани ток генерисан од основних активности предузећа.

Формула односа капиталних издатака представљена је на следећи начин,

Однос капиталних издатака = Новчани ток из пословања / капитални издаци.
  • Капитал који је управа потрошила на изградњу дуготрајне имовине предузећа;

Тумачење

  • Однос капиталних издатака је суштински показатељ за фундаменталне аналитичаре, јер помаже у утврђивању да ли је предузеће потцењено или прецењено. Уместо да се користи као појединачни однос, првенствено се користи за упоређивање сличних предузећа у економији.
  • Ова метрика је такође кључна за менаџмент јер им помаже у утврђивању куда тачно иду новчани токови предузећа. Познавајући ове податке, менаџмент може да изради стратегију за будућност и посвети своју пажњу процени капитално интензивних пројеката попут постављања нове канцеларије или проширења производног погона, лансирања новог сета производа или реструктурирања оперативног окружења.