Однос књига и тржишта (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је однос књиге и тржишта?

Однос књиге према тржишту упоређује књиговодствену вредност капитала са тржишном капитализацијом, где је књиговодствена вредност рачуноводствена вредност капитала акционара, док се тржишна капитализација одређује на основу цене по којој се тргује акцијама. Израчунава се дељењем тренутне књиговодствене вредности капитала са тржишном вредношћу капитала.

Објашњење

  • Однос књиге и тржишта је вишеструки. Вишеструки капитал углавном захтева два уноса - тржишну вредност капитала и променљиву на коју се скалира (зарада, књиговодствена вредност или приходи). Као што и само име говори, променљива на коју се овај однос скалира је књиговодствена вредност капитала.
  • Књиговодствена вредност капитала, такође позната као капитал акционара, укључује нераспоређену добит предузећа и сва друга рачуноводствена прилагођавања извршена у књиговодственом капиталу заједно са уплаћеним капиталом. Књиговодствена вредност се заснива на рачуноводственим конвенцијама и историјске је природе.
  • Тржишна вредност капитала, с друге стране, одражава тржишна очекивања од зараде и новчаних токова компаније и одређује се множењем тренутне цене акција са укупним бројем издатих акција. Тренутна цена акције је лако доступна на берзи на којој се тргује.
  • Однос даје добру представу о томе да ли су обичне акције предузећа потцењене или прецењене. Однос мањи од 1 (однос 1) може се протумачити као залиха која је подцењена. Међутим, ово је само једноставна анализа и не препоручује се (изоловано), јер би фер вредност такође требало да узима у обзир будућа очекивања, која овај однос не узима у обзир.

Формула односа књига и тржишта

Однос књиге према тржишту = књиговодствена вредност капитала / тржишна вредност капитала

где,

  • Књиговодствена вредност капитала = На основу рачуноводствених конвенција
  • Тржишна вредност капитала = Тржишна капитализација (Цена * број издатих акција)

Пример односа књига и тржишта

Овде можете преузети овај Екцел Предложак књиге за тржишни однос - Предложак за књигу Екцел за тржишни однос

КСИЗ Инц., компанија са листе Насдак, тренутно тргује по цени од 11,25 долара по акцији. Фирма је имала књиговодствену вредност имовине од 110 милиона долара и књиговодствену вредност обавеза од 65 милиона долара на крају 2019. На основу недавних пријава на берзи и СЕЦ-у, компанија има 4 милиона акција у оптицају. Као аналитичар, одредите однос књиге и тржишта за КСИЗ и, под претпоставком да све константно тумачи како тај однос утиче на инвестиционе одлуке.

Решење

Користите податке дате у наставку за израчунавање односа књига и тржишта.

Прорачун књиговодствене и тржишне вредности капитала

  • = 110000000-65000000
  • Књиговодствена вредност капитала = 45000000
  • = 11.25* 4000000
  • Тржишна вредност капитала = 45000000

Израчун се може извршити на следећи начин,

  • =45000000/45000000
  • Књиговодствена вредност капитала = 1,00

Када цена акције падне на 10 УСД -

  • =45000000/40000000
  • Књиговодствена вредност капитала = 1,13

Калкулација када се цена акције повећа на 20 долара може се извршити на следећи начин,

  • =45000000/80000000
  • Књиговодствена вредност капитала = 0,56

Тумачење

  • У оригиналном сценарију, однос књиговодственог и тржишног стања показује да акције имају поштено цену јер су инвеститори спремни да плате тачно онолико колико нето имовина компаније вреди. Ако цена акције падне на 10 долара по акцији, однос се повећава на 1,13, што подцењује залихе, а остале ствари остају константне. Важно је напоменути да књиговодствена вредност капитала остаје константна.
  • Јасно је да инвеститори компанију процењују на 40 милиона долара, док њена нето имовина заправо вреди 45 милиона долара. Али није неопходно да су залихе потцењене и не треба прелазити на овај закључак. Тржишна вредност је осетљива на очекивања инвеститора с обзиром на будући раст, ризик компаније, очекиване исплате итд. Нижа очекивања раста са малим исплатама или повећаним ризиком могу оправдати ово вишеструко.
  • Ако се цена акције повећа на 20 долара по акцији, однос ће пасти на 0,56, што прецјењује акције, а остале ствари остају константне. Инвеститори процењују нето имовину компаније на 80 милиона долара, док њена нето имовина заправо вреди 45 милиона долара.
  • Обично инвеститори ово тумаче као потенцијални знак корекције с падом цене, што је опет осетљиво на очекивања инвеститора у погледу основних променљивих. Већа очекивања раста, смањење ризика и већи очекивани однос исплате могли би оправдати ово вишеструко смањење и смањити шансе за потенцијалну корекцију.

Закључак

Увек се препоручује коришћење других основних променљивих током тумачења односа. Ове основне променљиве могу бити стопа раста, принос на капитал, однос исплате или очекивани ризик у компанији. Све промене у овим основним променљивим у великој мери ће објаснити однос и морају се узети у обзир док се закључује да ли је залиха потцењена или прецењена.

Даље, књиговодствена вредност никада није лако доступна. На пример, ако инвеститор жели коефицијент 1. фебруара 2020, најновија књиговодствена вредност за овај датум неће бити доступна ако ово није крај четвртине финансијске године за компанију. Други разлог због којег је овај однос мање поуздан је у погледу начина на који се утврђује књиговодствена вредност. Књиговодствена вредност обично занемарује фер вредност нематеријалне имовине и потенцијал раста зараде, што доводи до ризика процене ниже књиговодствене вредности, а тиме и односа.

Према томе, овај однос није значајан када предметне компаније имају велике интерно генерисане нематеријалне улоге као што су брендови, односи са купцима, итд. Који се не одражавају у књиговодственој вредности. Стога је најприкладнији за компаније са стварном имовином у књигама као што су осигурање, банкарство, РЕИТ, итд. Стога, док доносите било какве инвестиционе одлуке, неопходно је размотрити и друге показатеље заједно са основним основним променљивим.