Пумп анд Думп Стоцкс (Значење) | Како то ради?

Пумп анд Думп Значење

Пумп анд думп је пракса вештачког надувавања тржишне цене акције која се добија продајом пре него што поново падне. То је незаконита активност како је пресудила Комисија за хартије од вредности (СЕЦ).

Инвеститор или инвестицијска фирма бави се овом активношћу купујући акције предузећа чијим ценама је лако манипулисати. Затим следи прекомерно одобравање те залихе све док она значајно не порасте. Инвеститори затим продају акције, стварајући тако незакониту добит, а заједнички инвеститор губи новац.

Врсте метода пумпе и одлагања

  1. Традиционална шема: Ово је шема преваре која се примењује од векова у којима се залихе дистрибуирају путем оглашавања, телефонских позива, саопштења за штампу итд. Ради ширења дезинформација. У таквој шеми, преваранти стављају залихе наглашавајући да имају унутрашње информације о предметној залихи.
  2. Погрешна шема бројева - Занимљиво је да се ова шема следи да би се купца заробило тако што му се каже да он није циљни купац. Обично на телефонском позиву преварант муштерији испљуне уносне информације о залихи и претвара се да је уместо тога упутио погрешан позив. Обично оставља купца збуњеним и помало намамљеним за залихе.

Приметно је да су ове праксе у неколико случајева биле предмет биоскопа. „Вук са Валл Стреета“ и „Котларница“ два су таква филма у којима се могу наћи снажне референце на ову шему. У овом последњем, непоштене фирме су вежбале продају деоница пенија купцима хладним позивима.

На овој слици је очигледно да се цена акције подиже на 15 долара са скромних 5 долара. Чим се оствари незаконита добит, залихе се враћају назад, што узрокује пад, а понекад и испод нивоа предпумпе.

Примери како пумпа и одлагалиште раде?

Пример # 1

СЕЦ-а је бившег извршног директора компаније Јаммин ’Јава, америчке компаније, оптужила за умешаност у рад са пумпама и одлагалиштима где је незаконито зарадио преко 75 милиона америчких долара профита. Генерални директор се затим укључио у лажне понуде акција и промотивне кампање како би повећао цену акција. Није само водио кампању превара, већ је и злоупотребио свој претходни положај. СЕЦ је приметио да је управа Јаммин ’Јава схватила превару када је приметила пад цена акција неколико дана касније. У то време догодило се бацање већ надуваних залиха и остварен је огроман профит.

Такве преваре сваки пут смисле различите шеме. Онај који је поменут у горњем примеру прошао је кроз шему „обрнутог спајања“. Међутим, основни принцип је сваки пут исти - надувајте цене акција лажно да бисте стекли профит.

Изузетна је чињеница да таква пракса такође има за циљ манипулисање ценама акција узимајући предност у количини. Инвеститор је путем обрнуте шеме спајања купио око 45 милиона акција компаније Јаммин ’Јава пре него што ју је лажно промовисао.

Пример # 2

Још један значајан пример шеме пумпи и одлагалишта догодио се још почетком 2000-их. У дот цом ери, интернет услуге за огласне табле су се увелико користиле. У једном таквом случају, Јонатхан Лебед је купио акције пенија и за помоћ промовисао те акције путем мрежних огласних плоча. Лебед је то радио до тренутка када су се залихе толико надувале да је могао да оствари огроман профит. Лебед је зарађивао само да би преварио остале инвеститоре. Када је СЕЦ приметила ове активности, оптужила је Лебеда за манипулисање хартијама од вредности.

Такви случајеви помогли су СЕЦ-у да ојача прописе који се односе на инвестирање и хартије од вредности, док су такође општи инвеститори били на опрезу од таквих активности.

Тачке за напомену

  • Пумпе и депоније су незаконита активност и последице такве праксе могу бити врло страшне.
  • Странка или странке које се баве таквим шемама могу краће добити у џепове.
  • Чим турбуленција цена акција дође у обавештење дотичног менаџмента, издаје се упозорење о превари и започињу процеси опоравка. 

Како избећи да постанете жртва?

Комисија за хартије од вредности издала је одређене савете за општег инвеститора да буде опрезан док се бави инвестирањем и трговањем хартијама од вредности:

  • Инвеститори треба да изврше своје анализе током процеса инвестирања. Такође могу да ангажују / узму помоћ финансијског планера, институција итд.
  • Лажни позиви у вези са инвестицијама могу се препознати по њиховом пуком наглашавању значајних приноса и нули или мање ризика.
  • Инвеститори би увек требали размислити о проналажењу извора одакле се нуде „врући савети“. Чешће доводи до приближавања аутентичним информацијама.
  • Већина ових пракси циља на акције малих и средњих предузећа. Други циљ је трговање акцијама на ванберзанским тржиштима. Инвеститорима представља већи ризик од преваре; међутим, детаљно истраживање може умањити вероватноћу ризика.
  • Увек прочитајте и / или направите резервну копију било које инвестиционе одлуке службеним извештајима компанија. СЕЦ поднесци попут 10К и 10К су уобичајени извори за добијање аутентичних информација.

Закључак

Шеме пумпи и депонија увек се могу наћи на тржиштима на неки или други начин. У прошлости је то имало облик хладног позивања; у ери технологије, ове шеме се заснивају на е-порукама, лажним вестима са Интернета итд. Преваранти ће вероватније циљати акције пенија и шеме парцела на ванберзанским тржиштима, јер су мање регулисане. Такве преваре су врло раширене и могу износити преко 15% свих е-маил огласа на акцијама.

Пумпама и депонијама је понекад тешко ући у траг у поређењу са другим шемама превара где постоји контакт преварант-жртва у неком или другом облику. Што се тиче прописа, амерички регулатори, укључујући СЕЦ, пооштрили су законе који регулишу трговинске активности за акције гроша. Међутим, за добре инвестиционе праксе остаје витално да се доношење информисане одлуке спровођењем темељних анализа на датој акцији.