Повер БИ моделирање података | Водич корак по корак са примерима

Пре разумевања моделирања података морамо да схватимо како однос функционише у повер би-у, користећи везу коју користимо за приступ подацима из других извора података и тај однос нам помаже да се повежемо са више извора података користећи једну од карактеристика повер би-а познату као дата моделирање.

Шта је моделирање података у Повер БИ-у?

Често пута добијемо податке у више табела и повежемо их заједно, а стварање односа између њих назива се „моделирање података“. Стварајући однос између табела, инсистирамо на томе да Повер БИ зна како су ове табеле повезане међусобно и креира извештаје из различитих поља различитих табела помоћу Повер БИ моделирања података. Ово је једна од кључних предности Повер БИ-а, јер не захтева нужно да сви подаци буду у једној табели, већ можете имати податке у различитим табелама и дефинисати однос између тих табела заједничким ступцем.

Направите моделирање података у програму Повер БИ

Да бисте створили однос између табеле података у повер би-у, требате табеле података на којима ћете радити, а ја имам испод три табеле за рад са којима су именоване „Табела продаје, табела градова и табела менаџера“.

Копирајте и налепите податке директно у Повер БИ или их можете копирати у Екцел датотеку, а затим увести у Повер БИ као референцу Екцел датотеке. Тако можете преузети образац екцел радне свеске са доњег линка који се користи за овај пример.

Овде можете преузети овај Повер БИ образац за моделирање података у Екцел-у - Повер БИ модел за моделирање података у Екцел-у

Директно сам отпремио податке у Повер БИ.

  • Сада отворите приказ „Извештај“.

  • Као што видите доле, користили смо визуелни приказ „Табела“.

  • Покушајте да направите „Зонску“ табелу сажетих продаја одабиром „Имена региона“ из „Градске табеле“ и вредности „Продаја“ из „Табеле продаје“.

  • Наша резиме табела приказује исту вредност за све регионе као што је приказано у наставку. То је зато што смо користили два различита ступца из две различите табеле.

  • Слично томе, направите још једну визуелизацију табеле да бисте креирали збирну табелу „по граду“. Овог пута користите вредности „Имена градова“ из „Менаџерске табеле“ и вредности „Продаја“ из „Табеле продаје“.

Иако се у обе табеле налази „Град“, и даље добијамо исте бројеве, то је зато што Повер БИ не може да препозна какав је однос између ове три табеле.

  • Сада се вратите на картицу „Веза“. Као што видите, имамо три табеле са њиховим одговарајућим именима.

Прво погледајте „Табела продаје“ и „Табела града“ у заједничкој колони ове две табеле је „Име града“, па користите ову колону да бисте креирали однос између ове две табеле користећи повер би моделирање података.

  • Сада из „Градске табеле“ превуците и испустите колону „Имена градова“ у колону „Град“ у „Табели продаје“. Ствара линију између „Градског стола“ и „Продајног стола“.

  • Ако желите да знате на којој колони је створио однос између ове две табеле, онда поставите курсор на линију конектора између ове две линије, у одговарајућим табелама ће се истакнути два уобичајена ступца.

Изволите, каже се да је однос између две колоне у ове две табеле „Град“.

  • Сада овде имамо још једну табелу, тј. „Табела менаџера“. Ова табела укључује градску листу менаџера. Град је присутан и у друге две табеле, али овог пута створићемо везу између „Градског стола“ и „Менаџерског стола“, а не „Продајног стола“.

  • Сада се вратите на картицу „Извештај“ и погледајте резултат у првобитно креиране две табеле. Овај пут препознаје везу између табела и сходно томе приказује резултате за сваки град и регију.

  • Да бисте видели и управљали односом између табела, можете кликнути на „Управљање везом“ на картици „Почетна“.

  • Ово ће отворити све листе односа. Можете да „Уређујете“, „Избришете“ ове везе кликом на одговарајућа дугмад.

Као што видите горе, прва листа односа каже да је „Табела града (имена градова)“ повезана са „Табела менаџера (имена градова)“, а друга листа каже „Табела продаје (град)“ повезана је са „Табела града (име града) ”.

Белешка:Датотека надзорне табле Повер БИ-а такође се може преузети са доње везе и може се видети коначни излаз.

Овај Повер БИ образац за моделирање података можете преузети овде - Повер БИ образац за моделирање података

Ствари које треба запамтити

  • Повер БИ моделирање података процесом стварања односа између уобичајених колона више табела.
  • Ако су наслови ступаца исти у табелама, онда Повер БИ аутоматски открива везу између табела.
  • Користећи ове колоне можемо спојити и табеле.