Главно посредовање (дефиниција, примери) | Услуге компаније Приме Брокераге

Шта је Приме Брокераге?

Примарно посредовање се генерално односи на скуп услуга које финансијске институције, попут инвестицијских банака, нуде клијентима, обично са сложенијим финансијским потребама попут позајмљивања хартија од вриједности, скрбничких услуга, управљања готовином, извршења трговине са полугом. Најчешће такве услуге пружају инвестиционе банке ради хеџинг фондова.

Примери главних брокерских кућа

Неки од примера главних брокера у финансијској индустрији су наведени испод:

Услуге које нуди Приме Брокераге

# 1 - Позајмљивање хартија од вредности

Финансијски институт можда жели да напусти одређено друштво (што значи да ће продати хартију од вредности), али схвата да није у њеном власништву. У таквим случајевима првокласно посредовање служи за стварање ефикасности на тржишту давањем позајмица у акције или акције које клијент жели да испадне. Ово ће олакшати ефикасност на тржиштима

# 2 - рабатни приход

Слично томе, такође може позајмити хартије од вредности из хеџ фонда и позајмити другим клијентима којима је потребна, а који би желели да продају на кратко. Стога овај механизам помаже клијентима да остварују поврат прихода од хартија од вредности које су позајмили капитализујући спредове

# 3 - Скрбничке услуге

Примарни брокер такође може преузети скрбништво над свим хартијама од вредности које клијент поседује, било да се ради о капиталу, обвезницама, опцијама, фјучерсима, своповима итд. Систематично бројање свих хартија од вредности одржава се и пружа свакодневно кроз извештаје клијентима

# 4 - Трговинске услуге

Примарни брокер може да делује као посредник за клијента или хедге фонд како би му омогућио олакшавање свих трговина, било да се ради о хартијама од вредности као што су капитал, хартијама од вредности са фиксним приходом као што су обвезнице, егзотичним изведеницама као што су кредитне замјене итд. Тако они делују као посредник како би се осигурало несметано олакшавање трговине између клијента и друге уговорне стране

# 5 - Административне услуге

Они такође пружају административне услуге хеџ-фондовима како би свакодневно усклађивали своје књиге и обрачунавали дневну НАВ (нето вредност имовине) за ове хеџ-фондове. Стога они представљају одговорна тела за сву имовину коју поседује фирма, осигуравајући тако да не постоји превара за било какву трговину и извештавање о бројевима и вредностима.

# 6 - Аналитичке услуге

У кућама главних брокера имају тенденцију да клијентима пружају помоћне услуге, као што су аналитичке услуге. Они имају тенденцију да евидентирају атрибуцију учинка, а затим дају класификацију изложености, било да се ради о производима попут акција, деоница, девиза, итд. Такође изводе различите статистичке покрете и стимулације сценарија како би клијенту омогућили да процени и приступи изложености портфеље и на тај начин доносе праву одлуку.

# 7 - Способност стварања производа

Претпоставимо да менаџер хеџ фонда уочи нову прилику, али му недостаје финансијски производ на тржишту да искористи прилику, главни брокери су они који теже да попуне празнину инжењерингом производа који желе клијенти. Периоди пре балона за становање из 2008. године, мало је менаџера хеџ фондова желело да купи замену кредита за секуритизоване обвезнице са основним хипотекама. Главни брокери или инвестиционе банке наставили су да стварају такве егзотичне производе попут ЦДС (Цредит Дефаулт Свапс) на хипотекарним обвезницама који су до тада били непознати.

# 8 - Овлашћење за секјуритизацију

Када банка схвати да у свом билансу има превише токсичних средстава, она се обраћа главном брокеру који ће јој помоћи да је скине претварањем у хартије од вредности, кроз поступак секјуритизације, којима се сада може трговати. Тако сада постоји потпуно ново тржиште за такве зајмове и оно је ван пословних књига банака.

# 9 - Услуге поравнања готовине и трговине

Главни брокери такође обезбеђују одређено држање готовине, а такође омогућавају клиринг рачуна и поравнања за хеџ фондове и друге клијенте

Ограничења

  • Злоупотреба креираних производа - Главни брокери су обдарени способношћу да креирају егзотичне дериватне производе као што су замјене кредита и колатерализоване дужничке обавезе (ЦДО). Међутим, током балона за становање 2008. године, главни производи и инвестиционе банке су прилично злоупотребљавали ове производе и претјерано их продавали. То је када су задате вредности порасле; ове банке су се суочиле са кршењем ликвидности.
  • Служите само великим клијентима - Ови главни брокерски послови настављају да преузимају само велике клијенте, као што су хеџ фондови са довољном нето вредношћу, за све своје пакете услуга, док мала трговинска и инвестициона предузећа можда неће моћи директно да имају посла са таквим главним брокерима.

Важне тачке

  • Деутсцхе Банк је најавила да ће затворити своје трговинско пословање, а то би могло укључивати смањење броја радних места за око 18000

Закључак

  • Примарно брокерско посредовање служи као важан финансијски посредник пружајући услуге трговине, старатељства, поравнања и инвестирања финансијским институцијама као што су хеџ фондови и други велики трговци. Ове финансијске институције помажу у стварању веће ефикасности на тржиштима, а главне брокерске куће играју важну улогу у њиховом олакшавању.
  • Међутим, таква посредовања наводно су одговорна за пад економије због егзотичних производа и моралних опасности које су некада постојале у индустрији финансијских услуга. Неколико провера и прописа је сада успостављено како би се обезбедило праћење активности.
  • Без обзира на то, ови главни брокерски посредници играју важну улогу у стварању тржишта које би осигурало несметан проток трговине, капитала и новца између институција, а тиме и већу ефикасност на тржишту у целини.