Тежи испита ЦФА нивоа 3, план студија, савети, пролазне цене, накнаде

ЦФА ниво 3 испит

Пре свега честитамо на поравнању испита ЦФА нивоа 1 и испита ЦФА нивоа 2. Сада долази права ствар - ваш последњи корак ка успеху - ЦФА Левел 3 испит!

У првом покушају сам положио ЦФА ниво 1 и ниво 2, међутим требала су ми три покушаја да очистим ЦФА ниво 3 испита.

Тешко сам схватио да је ЦФА Левел 3 потпуно другачија игра са лоптом. Такмичење, потребан ниво припреме, тешкоће су огромни. Када погледам своја прва два неуспела покушаја, видим да је једини разлог што нисам успео био због превеликог самопоуздања и неприпремљености.

Не смете пасти на испиту ЦФА нивоа 3! Да бих вам помогао да прођете ниво ЦФА 3 у првом покушају, створио сам овај свеобухватни водич за ниво ЦФА нивоа 3. Да бисмо започели, покриваћемо наставни план, план / савете за учење, пролазност и резултате.

Читајте полако, разумејте све како идете и нека овај чланак буде ваш први корак у припреми.

  О испиту за ЦФА ниво 3

  ИспитЦФА ниво 3 испит
  НакнадеЈун 2017. ЦФА ниво 3 Испит

  Стандардне накнаде за регистрацију: 930 УСД

  Накнаде за касну регистрацију: 1380 УСД

  Основна подручјаЕтика, алтернативна улагања, деривати, улагања у капитал, фиксни приход, управљање портфељем и планирање богатства
  Датуми испита ЦФА®ЦФА® ниво 3 спроводи се једном годишње (1. недеља јуна)
  ДоговорЦФА Левел 3 је целодневни шесточасовни испит. Кандидати морају да положе ЦФА ниво 1 и ЦФА ниво 2 пре него што пређу на ниво ЦФА нивоа 3. Међутим, студентима је дозвољено да понове испит ако не положе тест.
  ФорматПитања типа есеја / сет предмета
  Број питањаЈутарња сесија - 8 до 12 Есеј Питања за 180 бодова

  Поподневна сесија - 10 комплета предмета за 180 бодова

  Пролазност54% у јуну 2016. године
  Резултат испита ЦФА нивоа 3Обично се даје у року од 90 дана
  Препоручено радно времеПрепоручује се најмање 300 сати припреме за ЦФА ниво 3.
  Шта даље?Једном када очистите ЦФА ниво 3, имате право на ЦФА повељу (под условом да имате потребно професионално радно искуство)
  Званични сајтввв.цфаинституте.орг

  Белешка -

  • Мора се имати на уму да је минимално време потребно за завршетак сва 3 нивоа ЦФА око 2,5 године, иако су за завршетак сва ова 3 нивоа потребне просечно 4 године.
  • Да бисте се квалификовали за испит за ниво ИИИ, морате стећи диплому првоступника или еквивалент и успешно завршити испит за ниво ИИ. Поред полагања сва 3 нивоа ЦФА испита, један мора да покаже најмање 48 месеци прихватљивог професионалног радног искуства да би могао да се пријави за чланство у ЦФА повељи.

  ЦФА ниво 1 против ЦФА ниво 2 против ЦФА ниво 3

  ЦФА ниво 2 усредсређен је на давање знања о основним концептима у финансијама који би ишли у изградњу солидних основа за напредне нивое овог програма. ЦФА ниво 2 је више или мање фокусиран на инвестиционе алате и концепте који би помогли у процени различитих врста имовине. Капитал и улагања са фиксним приходом и рачуноводство су срж њеног курикулума. Међутим, ниво ЦФА нивоа 3 првенствено је усмерен на обједињавање свих до сада проучених алата, техника и концепата како би чинио део веће целине, који се затим могу применити на сложена подручја попут управљања портфељем и богатством.

  Основна предметна организација остаје уједначена током нивоа 2, 2 и 3, која се састоји од 10 области знања подељених у 4 модула. Ови модули се састоје од етичких и професионалних стандарда, алата за инвестирање, класе имовине и управљања портфељем и планирања богатства. Као што се логично може очекивати, ниво тежине се повећава са сваким нивоом, а трећи и последњи ниво је, наравно, најтежи за пуцање.

  Следи табеларни приказ тежине предмета за испит ЦФА нивоа 3.

  Примарна разлика коју ћете приметити на ЦФА нивоу 3 је та што не постоје финансијско извештавање и анализе, корпоративне финансије и квантитативне методе.

  Такође погледајте испит ЦФА Левел 1 и ЦФА Левел 2 Екам

  Тежина предмета ЦФА нивоа ИИИ

  Напомена: Ове тежине су намењене вођењу курикулума и процеса развоја испита. Стварне тежине испита могу се мало разликовати од године до године. Имајте на уму да су неке теме комбиноване ради тестирања.

  Важне ствари које треба запамтити:

  1. Видеће се да су етика и професионални стандарди добили исту количину пондера и пажње на нивоу ИИИ као и на нивоима И и ИИ, што наглашава значај ове области знања у ЦФА програму сертификације у целини. Никада не губити из вида кључну улогу коју етика игра у финансијама можда је један од разлога зашто ЦФА стиче тако висок ниво кредибилитета у финансијској индустрији.
  2. Као што мора бити очигледно до сада, највећи пондер предмета се додељује управљању портфељем и планирању богатства на овом нивоу, што значи да треба бити много боље припремљен за ове области да би могао положити испит за ниво ИИИ. У процентуалном смислу, ово подручје знања има око 45-55% укупне тежине на овом нивоу, што га чини кључним елементом успеха на овом нивоу.
  3. Остатак модула, укључујући етику и класе имовине, чини остатак пондера за овај ниво. Укратко, могло би се чинити да су управљање портфељем и класе имовине све што је потребно да би се на овом нивоу добро радило, али не сме се изгубити из вида чињеница да су остатак тематских подручја спојени са овим, па све што човек може учинити је продубити дубље и побољшати његово или њено разумевање ових области знања. Међутим, етика и професионални стандарди такође не смеју бити занемарени током припреме за испит, јер смо већ говорили о његовом јединственом значају у програму ЦФА.

  Даље, покушали бисмо да елаборирамо сваку од 10 области знања обухваћене ЦФА сертификатом уопште, као и посебно у погледу испита ИИИ нивоа.

  Предмети испита ЦФА нивоа 3

  Мора се разумети да су различита тематска подручја окупљена на овом нивоу да би се формирала напредна подручја знања и стога се разликују по својој форми и структури од тематских подручја на И и ИИ нивоу.

  На сваком нивоу програма, курикулум је организован у студијске сесије са читањем и Изјавама о исходима учења (ЛОС) за сваку од њих, који описују евалуацију или друге аналитичке задатке које бисте требали да испуните. Мора се имати на уму да су на овом нивоу неке од кључних области знања комбиноване, у зависности од нивоа међусобне повезаности.

  • Студијска сесија 1-2: Етика и професионални стандарди
  • Студијска сесија 3: Бихевиоралне финансије
  • Студијска сесија 4-5: Управљање приватним богатством
  • Студијска сесија 6: Управљање портфељем за институционалне инвеститоре
  • Студијска сесија 7: Примена економске анализе на управљање портфељем
  • Студијска сесија 8: Додела имовине и сродне одлуке у управљању портфељем
  • Студијска сесија 9: Додела имовине и сродне одлуке у управљању портфељем (2)
  • Студијска сесија 10: Управљање портфељем са фиксним приходима
  • Студијска сесија 11: Управљање портфељем са фиксним приходима (2)
  • Студијска сесија 12: Управљање портфељем капитала
  • Студијска сесија 13: Алтернативне инвестиције за управљање портфељем
  • Студијска сесија 14: Управљање ризиком
  • Студијска сесија 15: Примена деривата у управљању ризиком
  • Студијска сесија 16: Трговање, праћење и ребаланс
  • Студијска сесија 17: Евалуација учинка
  • Студијска сесија 18: Глобални стандарди перформанси улагања

  За више детаља посетите - Предмети ЦФА нивоа 3

  10 најбољих ЦФА нивоа 3 испита

  Као што смо већ разговарали, ЦФА ниво 3 више има везе са концептима, а не са техникама и алатима, које морају имати на уму током припреме за овај испит. Подразумева се да само неколицина одабраних икада достигне овај ниво након завршетка И и ИИ нивоа који нису ништа мање исцрпљујући. Да бисте очистили овај ниво, важно је да стекнете детаљно разумевање концепата и заиста знате како да их примените. Постоје неки важни начини на које се ЦФА ниво ИИИ разликује од ранијих нивоа, укључујући формат испита и структурирани распоред предмета.

  Ево најбољих савета за поравнање ЦФА нивоа 3 испита

  # 1 - Немојте бити превише самопоуздани

  Након што сте очистили ЦФА ниво 1 и ЦФА ниво 2, очигледно је да сте сигурни. Међутим, немојте мислити да ће се овде применити и трикови због којих сте положили прва два испита. Игра и формат су различити. Сви играчи у овој игри су веома конкурентни.

  Обавезно започните рано за ЦФА ниво 3.

  # 2 - Решавање питања есејистичког типа

  Мора се имати на уму да су ова есејска питања састављена из више делова, а одговор морате да организујете у шаблону након што сте их пажљиво проучили. Важно је имати на уму да су ова есејска питања усредсређена на индивидуално и институционално управљање богатством, а студент је природно дужан да има сложено разумевање концепата управљања портфељем и богатством који су у средишту ЦФА нивоа ИИИ. испит, да бисте могли успешно проћи кроз питања типа есеја.

  Има 180 бодова што је једнако броју минута за ову јутарњу сесију. Свако питање има додељену ознаку, што се може узети и као број минута који би могао бити потрошен на одговор. Мора се имати на уму да би се из предмета управљања портфељем постављало око 80 марака (45%) питања, како индивидуалних тако и институционалних.

  # 3 - Вежбање Последњих 5 година ЦФА нивоа 3 испитних радова:

  Да би помогао студентима да стекну представу шта им се спрема, ЦФА студентима нуди доступне испитне радове у последње 3 године. ЦФА Левел 3 је једини ниво за који ЦФА институт објављује стварне испите из претходне године. Вежбање ових радова помоћи ће да се стекне утисак о томе како су питања формулисана, иако се стварна питања мењају сваке године.

  Поред тога, такође можете добити приступ документима са питањима из ранијих година који су претраживали на Гооглеу. Увек је корисно приступити што већем броју претходних испитних радова.

  # 4 - Не пишите есеје за есејска питања

  У РЕДУ! овде тип есеја не значи да морате репродуковати више од 2000 речи. Уместо да пишете есеје, требало би да дате прецизне одговоре. Избегавајте показивање знања из других области ЦФА и усредсредите се на питање које вам стоји на располагању јер вам то неће помоћи да постигнете бољи резултат и одузимаће само додатно време.

  Такође имајте на уму да испитни радови на нивоу 3 ЦФА нивоа 3, које је обезбедио ЦФА Институте, садрже смернице у одговорима на питања. Пажљиво забележите ове смернице како бисте наставили да следите исте принципе током јутарњег испита. Мој савет је да свој одговор задржите да бисте директно дошли до тога, држите своје одговоре концизним и користите тачке

  # 5 - Рјешавање питања везаних за ставке.

  Ова поподневна сесија је обично једноставнија од јутарње, заснива се на стандардном формату праћеном на нивоима И и ИИ ЦФА, где се питања о скупу предмета темеље на било којој од њих или на комбинацији тема. У поподневном заседању већи је фокус на етици и ГИПС-у и могло би бити постављено 2 предмета о етици и 1 ставка на ГИПС-у. Ова сесија такође има 180 поена и трајање од 180 минута, што може прилично помоћи и у управљању временом. Пре стварног испита морате вежбати лажне тестове Сет предмета.

  # 6 - Не журите на поподневном прегледу

  Подразумијева се да се питања заснована на прорачуну морају правилно разумјети прије него што се могу покушати, јер би и једноставна грешка у израчунавању могла утјецати на исход, иако је сребрна подлога у томе што је већина питања неовисна једно о другом, па је малољетник нехотичну грешку испитивач може превидети ако се у решењу покажу ваше вештине и разумевање. Уопштено говорећи, ако постигнете око 60% у јутарњој сесији, биће вам потребно готово 75% - 80% у поподневној сесији да бисте могли да очистите испит.

  Већина вас ће поподневне сесије завршити знатно пре времена. Међутим, узмите времена да ревидирате и поново проверите своје прорачуне. Овај поглед у последњем тренутку на поподневне комплете предмета ми је пуно помогао. Поново сам прошао кроз етички одељак и након поновног читања питања, променио сам одговоре на најмање 4. Постигао сам више од 70% из етике!

  # 7 - Мастер етика и ГИПС

  Као што већ знате, етика је срж ЦФА испитивања и њена тежина остаје готово иста на сва три нивоа. Етика увек остаје незгодна и зато је најбољи начин да се њоме савладају вежбање помоћу лажних тестова и питања на крају поглавља.

  Такође, побрините се да вам остане довољно времена да најмање два пута ревидирате етичке сесије.

  # 8 - Бихевиоралне финансије

  Већина вас ће први пут читати финансије понашања. Идите полако, концепти изгледају лако, али су врло варљиви. Када их се пита на испиту, они стварају велику забуну. Поново вам препоручујем да вежбате овај одељак користећи питања на крају поглавља, као и лажна питања.

  Такође, прочитајте ову сесију најмање три пута јер се очекују питања у овом одељку.

  # 9 - Проведите најмање 300 сати

  300 сати времена за припрему је приближно 1 сат дневно. Уверите се да имате довољно времена за припрему за полагање ЦФА нивоа 3. 300 сати је само смерница. Можете узети више или чак мање од овога. Међутим, моја је претпоставка да равномерно размакнем вашу припрему током целе године, уместо да гњавим на крају фага.

  # 10 - Дајте 4 недеље за интензивну ревизију и вежбање

  Видим да ће вам последње 4 недеље или припремити или прекинути припрему. Можете чак узети и последње 2-3 недеље одмора како бисте могли да уложите све напоре за ревизију и вежбање. Покушајте да дате најмање 4 потпуна лажна теста за ефикасну припрему.

  Резултати ЦФА нивоа ИИИ и пролазност

  ЦФА институт објавио је да је од 28.884 кандидата који су положили испит за ниво ИИИ ЦФА у јуну 2016. године, 54 посто положио трећи и завршни испит. За испит нивоа ИИ, 46 посто били успешни и за испит нивоа И, пролазност је била 43 посто.

  извор: Институт ЦФА

  У протеклих 15 година, од 2001-2016, укупна просечна оцена полагања за ЦФА ниво ИИИ испита је 55%

  Такође, погледајте ЦФА датуме и распоред испита.

  Закључак

  Да резимирамо, ЦФА ниво 3 вам можда неће бити лак, али као прво, то не би требало да буде, јер је коначни ниво једног од најтежих финансијских акредитива који се може стећи у финансијској индустрији, па, ту лежи изазов. Што се тиче испита ЦФА нивоа 3, можда ћете морати да преусмерите њихов фокус са алата, техника, методологија и пондера на концепте и њихову примену у бројним различитим контекстима да бисте га могли успешно видети. Они који су марљиво радили кроз ниво И и ИИ, можда ће схватити да је ниво ИИИ дизајниран да помогне да се развије њихово разумевање финансијске анализе и како би могао да нађе примену у стварном свету. То је последња препрека за ЦФА акредитованог професионалца, савладавајући коју, студенти се могу радовати стицању ЦФА Цхартер носиоца након испуњавања услова радног искуства да постану компетентни финансијски професионалац са глобално признатим акредитивима.

  Корисни постови

  • Водич за студије ЦФА испита
  • Савети за проучавање ЦФА нивоа 1
  • Савети за студије ЦФА нивоа 2
  • ЦФА или ЦПА
  • <