Цровн Ассетс (дефиниција) | Примери државне имовине

Дефиниција Цровн Ассетс

Цровн Ассетс се односи на одређену имовину или ресурсе који су у власништву владе неке државе, демократије или било ког владајућег монарха те државе, који имају пуна права над таквом имовином која не може потражити јавност ако се другачије прода.

Врсте крунске имовине

Доље је дато како се крунска имовина може категорисати.

  1. Државна физичка имовина: Ово се може односити на она физичка средства која су у директном државном власништву, попут земљишта, зграда, опреме, машина итд
  2. Имовина под управом владе: То се односи на имовину која представља својину која се конституише као јавно добро као што су јавни паркови, библиотеке, путеви, канализација и водовод, итд.

Примери

Доље су дати неки од примера имовине која је у власништву државе.

Предности имовине круне

Доље су дати неки од начина на које крунска имовина користи земљи.

  • Јача економију - Било која имовина или ресурс који је власништво владе и користи се у производне сврхе и за друштвене користи као што су путеви, библиотеке, канализациони системи итд. Несумњиво ће развити и ојачати земљу у целини
  • Побољшава нето вредност - До нето вредности било ког ентитета, било да се ради о појединцу, корпорацији или чак влади, долази се одузимањем укупних обавеза од укупне имовине која је у власништву. Отуда изградња и акумулирање такве имовине повећава нето вредност владе. Они делују као снажни финансијски ресурси за владу који ће донети користи у будућности.
  • Помаже током невоље - Кад год дође до катастрофе или неке одређене кризе, влада врло добро може да прода такву имовину, што ће створити износ за отплату дуга и помоћи економији да се уздигне. Коришћење јавних добара током времена несрећа помоћи ће широј јавности у земљи. На овај начин, они представљају снажну потпору влади и могу се добро искористити у таквој ситуацији, а савезна или влада могу бити прилично уверени да имају довољно подлоге да могу да се побрину за исту.
  • Јавна корист - Јавна добра као што су библиотеке, путеви, канализациони системи итд. Могу се добро користити у корист јавности и за веће добро самог друштва. Они доприносе развоју и побољшању животног стандарда и побољшању људи у било којој земљи. Све ово представља критеријум за процену развијености земље или економије.
  • Вишак расположиве имовине - Било која државна имовина која се третира или сматра вишком може се отуђити да би се створила сума која се може користити у продуктивне сврхе или у сврху побољшања. Обично се њима одлажу механизми као што су аукције, а приходи од таквих понуда које се добију користиће се за корисне активности за широке масе.
  • Олакшава одузимање - Када влада сазна да се одређеном јединицом може добро управљати у приватним рукама, то може учинити дезинвестирањем исте, тако да се јединицом сада може ефикасније управљати у рукама приватног ентитета. Таква врста акције доноси приходе влади, а истовремено може предати контролу и моћ ефикаснијим странкама. На овај начин може смањити терет самог управљања и управљања јединицом или ентитетом.
  • Побољшава рејтинг и инвестиције - Влада са значајном имовином може бити прилично позитивно оцењена од стране агенције за кредитни рејтинг, а таква дела могу подстаћи даљи прилив страних фондова у било коју економију. Позитивна оцена повећава поверење страних портфолио инвеститора и биће уверени у финансијску стабилност одређене земље коју жели да послује.

Мане крунске имовине

Доље су дати неки недостаци који се могу приписати крунској имовини

  • Продаја имовине смањује нето вредност - Влада може деловати из разлога да предузме продају такве имовине у одређене сврхе. Међутим, продаја имовине обара укупну вредност владе. Државно држање и ресурси сада ће се смањити на мањи број пре продаје, а такви акти могу осталим земљама света представљати индикацију да су финансије одређене земље у проблему
  • Злоупотреба - Могло би доћи до раширене корупције и злоупотребе таквих јавних добара од стране политичара да би задовољили своје личне потребе и похлепу и могли би се препустити коруптивној пракси. Таква дела смањују стабилност земље и смањују страно поверење.

Ограничења имовине круне

Крунска имовина, без сумње, има користи од земље. Међутим, постоје одређена средства која влада, иако је у њиховом власништву, не може да предузме продају у временима невоље попут путева.

Закључак

Крунска имовина или имовина у власништву државе имају тенденцију да допринесу побољшању здравог стања државе, градећи тако и поверење међу страним инвеститорима да новац упумпавају у било коју одређену земљу. Они имају тенденцију да делују као снажна потпорна сила у временима невоље и кризе. Влада је добро учинити да их ефикасно користи и тако управља управљањем финансијама и ресурсима земље.

Међутим, ако земља тежи да се превише препусти полугама и задуживању, велике су шансе да ће влада можда морати да предузме масовну продају различитих средстава. Такве мере смањују нето вредност земље и такође коче поверење.

Стоји као црвени сигнал за свет. Међутим, ако је економија довољно разборита и ефикасно користи такву крунску имовину за веће добро јавности и бољитак друштва, та крунска имовина ће без сумње допринети развоју нације у целини.