Агенцијске обвезнице (дефиниција, структура) | Карактеристике Агенције за обвезнице

Дефиниција обвезнице агенције

Агенцијска обвезница је обвезница коју издаје владина агенција и има тенденцију да буде релативно ликвиднија у поређењу са осталим обвезницама. Међутим, они су обично мање ликвидни од трезора и немају исту пуну савезну гаранцију. Агенцијске обвезнице нуде више каматне стопе у поређењу са трезором, док их релативни недостатак ликвидности може учинити неприкладним за неке инвеститоре.

Врсте агенцијских обвезница

Следе врсте агенцијских обвезница.

# 1 - Издала Савезна владина агенција

Ту спадају Савезна стамбена управа (ФХПА), Администрација за мала предузећа (СБА), Владина национална хипотекарна асоцијација (ГНМА или Гинние Мае). Обвезнице које издају федералне владине агенције углавном гарантује савезна влада слично трезорима.

# 2 - Издало га је предузеће које спонзорише влада

Укључује савезно национално удружење хипотека (Фанние Мае), Хипотека савезног стамбеног зајма (Фреддие Мац), Савезне кредитне банке на фармама, Финансијска корпорација и Савезна банка за стамбене зајмове. ГСЕ су квази владине организације створене да би побољшале доступност кредита и смањиле трошкове финансирања циљаних сектора економије.

То ће на крају резултирати смањењем укупног ризика од капиталног губитка за инвеститоре. Ове ентитете надгледа, али њима не управља директно савезна влада. Они су у приватном власништву и основани су са профитним мотивом пружањем ликвидности врстама тржишта капитала. С тим у вези улажу у капитална улагања и дужничке хартије од вредности, гарантују МБС, купују зајмове и држе их у свом портфељу и прикупљају накнаде за гарантне и друге услуге.

Карактеристике агенцијских обвезница

  • Фанние Мае и Фреддие Мац су веома изложени тржишту хартија од вредности под хипотеком. Када су хипотекарни задаци порасли током хипотекарних хипотекарних криза, ови ентитети су претрпели значајне губитке. После тога, њихова неспособност да прикупе капитал и испуне своје обавезе замало је довела до колапса који је у великој мери пореметио америчко тржиште хипотекарних кредита и станова. Да би избегла могућност, америчка влада их је натерала на спашавање.
  • Гинние Мае обавља сличну функцију, међутим, она је владина савезна агенција и стога ужива пуну савезну гаранцију, док остала 2 ентитета не. Као ГСЕ, они су независни и воде профитне ентитете. Уживају у имплицитној савезној гаранцији која охрабрује инвеститоре да понуде повољније услове. Ово је тестирано у хипотекарној кризи 2007. године.
  • Савезна влада извршила је значајне ињекције готовине и Фанние Мае и Фреддие Мац-у, а у септембру 2008. године оба ентитета су стављена у конзерваторски посао.
  • Као конзерватор, америчка влада и ФХФА (који регулишу секундарна тржишта хипотеке у земљи) увели су различите контроле над тим ентитетима.

Структура агенцијских обвезница

  • Обвезнице агенције са фиксном купонском стопом: Плаћа фиксну каматну стопу у редовним интервалима, на пример квартално или годишње, полугодишње.
  • Обвезнице агенције са променљивом или променљивом купонском стопом: Тамо где се каматне стопе периодично прилагођавају. Прилагођавања су обично повезана са неким референтним стопама, као што су приноси на америчке државне обвезнице или ЛИБОР, ЕУРИБОР према унапред одређеној формули
  • Обвезница без купона издају га агенције ради задовољавања краткорочних потреба за финансирањем, а издаје се с попустом на почетку и може се откупити по номиналној вредности током доспећа.
  • Позиве обвезнице агенције: Већина њих се не може позвати и осетљиви су на промене каматних стопа, тј. Када се камате повећавају, цене обвезница агенције падају и обрнуто. Ове обвезнице се разликују од осталих јер издаваоци могу обвезницу позвати пре доспећа по цени позива која је нижа од тренутне тржишне цене. То се обично дешава у тренутку када каматне стопе опадају, јер издавалац има могућност да врати претходне обвезнице са вишим каматама тако што се задужује по нижој каматној стопи и користи зараду да врати инвеститорима.

Предности агенцијских обвезница

  • Мање кредитног ризика: Иако немају пуну веру и кредитне гаранције обвезница америчких државних агенција сматрају се да носе ниже кредитне ризике јер их издаје и гарантује владина агенција и садрже имплицитну и експлицитну владину гаранцију. Такође гарантују и камате као и главницу плаћања хартија од вредности које продају. Заједно ови субјекти гарантују половину од неисплаћених хипотека у износу од 12 билиона УСД у САД-у.
  • Већи повратак: Они пружају повољније стопе задуживања од било које друге врсте обвезница због већих кредитних ризика.
  • Повољан извор финансирања: Ове обвезнице помажу у финансирању пројеката релевантних за јавну политику, попут пољопривреде, малог предузећа или кредита купцима кућа. Пружају подршку секторима привреде који би се иначе борили за проналажење приступачних извора финансирања.
  • Улијте ликвидност: Фанние Мае и Фреддие Мац подржавају ликвидност на америчком тржишту станова. Конкретно, они купују хипотеку од зајмодаваца као што су банке, препакују их у хартије од вредности и даље продају инвеститорима.
  • Ослобађање од локалних пореза: Камата на већину емисија обвезница изузета је од државног и локалног пореза, али је важно да инвеститори разумеју пореске последице пре него што инвестирају у њих.
  • Већа кредитна оцена: Како издавачка агенција подржава агенцијску обвезницу, оне могу да добију високу кредитну оцену од признатих рејтинг агенција, па их стога неки сматрају моралним обавезама савезне владе.

Мане

  • Минимални капитални захтев: Постоји ограничење минималног износа капитала који треба уложити у обвезнице агенција, тј. Минимално улагање од 25.000 УСД је потребно у обвезнице Агенције Гинние Мае, што значи да инвеститор са малим инвестиционим портфељем не може улагати у ове обвезнице.
  • Комплексне природе Неке емисије агенцијских обвезница имају карактеристике које их чине више „структурираним“ и сложенијим по природи, што даље смањује ликвидност ових инвестиција и чини их неприкладним за појединачне инвеститоре.
  • Потпуно опорезиво- Агенције за издавање обвезница попут ГСЕ ентитета Фреддие Мац и Фанние Мае опорезују се у потпуности према локалним или државним прописима. Капитални добици или губици приликом продаје агенцијских обвезница опорезују се према пореским прописима.

Закључак

Агенцијске обвезнице подлежу ризику од каматних стопа, ликвидности, реинвестирања, кредита, позива, инфлације, тржишта и других макро догађаја, сличних осталим хартијама од вредности са фиксним приходом.