Резерва лошег дуга | Накнада за трошкове лошег дуга

Шта је резерва за лоши дуг (додатак)?

Резерва лошег дуга такође позната као исправка вредности за сумњиве рачуне је износ резервисања које је предузеће извршило против потраживања која су присутна у пословним књигама предузећа за које је вероватније да предузеће неће моћи да прикупи новац у будућност.

То је рачун који поништава (смањује) потраживања у књигама рачуна.

Основно правило пословања је стварање профита. Држећи по страни непрофитне организације које раде на бољитку друштва, све остале организације раде на остваривању добити путем повећања прихода. Као што сви знамо, приход који организације остваре не подмирује се готовином у тренутку испоруке робе или завршетка услуге. Постоји временски одмак између којег се назива кредитни период.

Нпр. Греат & Цо. је укључен у посао производње тешке механизације, која обично кошта више од 1.000.000 УСД по комаду. У овом случају, услови плаћања дефинисани према политици компаније су следећи:

  1. Предујам од 10% након прихватања налога.
  2. Ослобађање 30% плаћања по завршетку 50% радног налога након сертификације од стране купца
  3. Ослобађање 30% плаћања приликом испоруке машина у складиште купца
  4. Пуштање пуне и коначне уплате 30 дана након испоруке

Као што сте сигурно приметили, услови плаћања у горе наведеном случају су мало сложени. Узмимо сада још један пример дозволе да узмемо пример Смалл & Цо. која се бави испоруком кожне галантерије као што су новчаници, каишеви итд. Кредитна политика компаније је да сва плаћања доспевају у року од 45 година. дана испоруке робе купцу. За разлику од Греат & Цо., Смалл & Цо. има једноставне услове плаћања.

Без обзира колико једноставна или сложена кредитна политика или услови плаћања постоје у предузећу, они ће сигурно представљати неки кредитни ризик. Кредитни ризик није ништа друго до чињеница да купац можда неће на крају платити новац када доспева. Не постоје две мисли о томе да би то могло довести до губитка компаније. Да би књижила овај губитак, компанија одржава резервисање у својим пословним књигама.

Зашто је потребна резерва лошег дуга?

Рачуноводство има своја правила и принципе којих се треба придржавати током одржавања и ажурирања књига рачуна. Основни управљачки рачуноводствени принцип је Рачуноводствени принцип конзервативизма - што указује на то да би губитке требало обрачунавати најраније, док би профит требало обрачунавати тек након што се нађе довољно доказа да ће се добит убрзо обрачунати.

Будући да увек постоји могућност да се дугови погоршају, а купци не плате целокупан износ, обично водимо резерву у књигама рачуна за будуће догађаје.

Пример резерве лошег дуга

Да бисмо разумели да то функционише, прво да видимо основни унос који прослеђујемо за књижење трансакције продаје кредита у књигама рачуна.

Смалл & Цо. је добио поруџбину од 500 кожних новчаника по продајној цени од 10 долара за сваки. Успешно је испоручио ову робу у складиште купца према унапред одобреним условима трговине. Ризик од залиха пребачен је на купца када је купац прихватио испоруку робе. Тренутно у књиге преносимо следећи унос у часопис:

Потраживања клима уређај. Дебит$ 5000
За продају клима уређај .. .. Кредит$ 5000

Као што видимо, потраживања ће увек приказивати стање дуга у књигама, док ће продаја која представља приход бити пребачена на рачун добити и губитка.

Сада, пошто је сврха резерве за лоши дуг да надокнади потраживања, она ће имати књиговодствено стање на рачуну. Књиговодствена евиденција за резерву лошег дуга је следећа:

Трошкови лошег дуга клима-уређај или накнада за лоше дугове клима-уређај…. Дебит$ 50
Резерве за лош дуг, клима уређај .. .. Кредит$ 50

Рачун резерве за лоши дуг смањиће потраживања клима-уређај за 50 долара, а нето потраживања која ће бити представљена у књигама рачуна износиће 4950 долара (биланс стања предузећа).

Рачуноводство резерве лошег дуга

Као што сте сигурно приметили, два различита рачуна су коришћена да би се добио ефекат задужења за горе наведени запис дневника резервисача лошег дуга. То је зато што постоје два начина за књижење трошкова лошег дуга:

  1. Метода директног отписа лошег дуга - Овај одређени метод се користи када организација може одредити рачун за који неће бити примљена уплата. Ова метода укључује отпис самог прихода и могућа је када постоји појединачна корелација између продаје и дуга који постаје лош. То је агресивна метода и у овом случају се фактура поништава у целини, што такође доводи до укидања пореза и осталих законских дажбина које се књиже уз фактуру.
  1. Метода резервисања - Ово је мање агресивна метода за обрачун резерве лошег дуга. У овом случају се креира резервисање за трошак лошег дуга који се може отписати у наредном обрачунском периоду и поново се креира нова резервација. Већина организација више воли да користи овај метод. Овај метод иде руку под руку са концептом подударања и концептом обрачунског рачуноводства.

Поклапање прихода књижених у одређеном периоду треба ускладити са трошковима насталим за остваривање прихода. То у основи значи да би и трошкови требали бити признати у истом периоду у којем се признају приходи. Користећи метод резервисања, можете препознати резерву за лоше дугове у периоду у којем је приход књижен.

Горња предност методе резервисања је недостатак методе директног отписа лошег дуга. Увек ће постојати временски одмак када се приход књижи, а компанија је сигурна да износ неће бити потражен. Не слаже се са одговарајућим концептом рачуноводства и стога га не прихватају ни рачуноводствени стандарди.

Технике за процену износа лошег дуга

Након што смо схватили значење резерве за лоши дуг, следеће важно питање је како одредити износ трошкова који ће се књижити због додатка за лоши дуг. Постоји неколико техника које су доступне за процену накнаде за лоши дуг; међутим, неки од најважнијих су следећи:

# 1 - Историјски подаци

Историјски подаци пружају довољну основу за предвиђања и процене. Анализа тренда може се извршити на историјским подацима, који се могу користити за процену потребних трошкова лошег дуга.

Следећи историјски подаци дају преглед дуга који се погоршао у одређеном периоду као проценат укупних потраживања књижених у том периоду.

Подаци2013201420152016
Потраживања на дан 31. децембра дате године$ 1,92,000$ 2,20,000$ 1,85,000$ 2,07,000
Стварни трошак лошег дуга у датој години$ 3,500$ 4,100$ 3,600$ 4,050
Проценат стварних трошкова лошег дуга као однос потраживања1.82%1.86%1.95%1.96%

Из горњих података лако се може утврдити тренд. Јасно је да се стварни лоши дуг предузећа повећава из године у годину, али врло стабилно. Ниједан велики скок не постоји ни у једној датој години. Тренд је постављен протеклих година. Више је него очигледно да је стварни трошак лошег дуга за компанију негде мањи од 2%, предузеће може са предусретљивошћу узети 2% рачуна потраживања као додатак за лоши дуг у календарској 2017. години.

Анализа трендова и историјски подаци генерално дају одређени увид доносиоцима одлука компаније. Али могу бити случајеви у којима се не може развити ниједан тренд, или нису доступни прошли подаци или подаци нису потпуни / тачни. У тим случајевима, компанија се може одлучити за друге технике за процену резервисања за лоши дуг.

# 2 - Парето анализа

Парето анализа је статистичка техника која се може користити за процену износа накнада за лоши дуг. Паретовим принципом управља правило 80-20, што значи да се генерално 80% користи остварује радећи само 20% посла.

Примењујући овај принцип на потраживања, можемо рећи да генерално 80% укупних потраживања приказаних у књигама рачуна чине 20% од укупног броја купаца. Другим речима, ових 20% купаца се понављају и кључни купци, који углавном неће пропустити ако желе редовну испоруку добара или услуга од компаније. За анализу трошкова лошег дуга, компанија се може усредсредити на преосталих 80% купаца, што ће чинити само 20% потраживања у билансу стања.

Не постоји савршена метода и компанија се може одлучити за њу, имајући у виду своју историју, конкурентност на тржишту, искуство у индустрији итд. Такође се може користити комбинација горе наведених метода.

Проценат резервисања за трошак лошег дуга

Износ трошкова лошег дуга који предузеће може настати углавном зависи од следећих фактора:

# 1 - Кредитна политика компаније:

Кредитном политиком компаније управља се склоност предузећима у целини за ризиком. Ако је компанија преузела ризик, тада је дужна да има либералну кредитну политику, на пример, имаће повољне услове плаћања, попут 60-дневног кредита, уместо уобичајеног 45-дневног кредита. С друге стране, компанија која се склони ризику имаће строгу кредитну политику, на пример, можда ће захтевати детаљну проверу свих својих купаца пре него што од њих прихвати нову поруџбину.

Уопштено говорећи, компаније са строгим кредитним политикама склоне су мањим трошковима лошег дуга од компанија које имају политику повећања прихода, без обзира на чињеницу коме продају производе.

# 2 - Динамика тржишта:

Економско здравље предузећа, сектора и земље такође је одлучујући фактор у укупном износу трошкова лошег дуга за дато предузеће. Ако се економија у целини суочава са тешким временима (рат, економска депресија), трошкови лошег дуга ће се повећати у земљи у којој се испоручује роба.

# 3 - Сектор коме компанија припада:

Трошак лошег дуга такође зависи од сектора коме компанија припада. нпр. сектор телекомуникација има главни извор прихода путем својих претплатника, где нема опсега трошкова лошег дуга, јер пружа услуге тек након пријема новца. У овом сектору компаније морају да обрачунају накнаду за лош дуг само за своје постпаид купце.

# 4 - Укупна анализа рачуна потраживања компаније стављањем у следеће сегменте:

  • Мање од 90 дана
  • Стар 91 дан до 180 дана
  • 181 дан до 1 године
  • Више од годину дана, али мање од 2 године
  • Више од две године

Компанија може детаљније да анализира сваку канту, посебно у више од 180 старосних група и да утврди разлоге кашњења, решава спорове, ако постоје. Ова вежба ће компанији дати поштену идеју о структури дуга и укупним резервацијама које би требало да одржава за покривање предвидивих трошкова лошег дуга. Са добре стране, ова активност би такође могла помоћи у опоравку дуговања која дуго чекају сталним праћењем.

Како се резерве лошег дуга користе за манипулацију књигама рачуна?

  • То је добра техника која се може користити за смањење нето опорезиве добити предузећа, што ће помоћи смањењу трошкова пореза на добит. Стога постоје строга пореска правила која ће спречити компаније да искористе резерву лошег дуга у сврху пореске уштеде.
  • Стварни трошкови лошег дуга могу довести до огромних губитака. Да би показали бољу финансијску ситуацију, менаџери се могу одлучити за технике уређења прозора, које ће смањити укупни трошак лошег дуга и једноставно приказати потраживања. То не само да ће повећати обртна средства предузећа већ и смањити стварне настале губитке.

Да би се избегле горе наведене ситуације, приступ управљању одозго надоле и строге политике увелико ће обезбедити будућност компаније.