Актива у рачуноводству (дефиниција) | Примери активе на билансу стања

Шта су средства у рачуноводству?

Актива у рачуноводству је медиј путем којег се може обављати посао, или је материјална или нематеријална и са њом се може повезати новчана вредност због економских користи које се из њих могу извести. Примери имовине укључују некретнине, постројења и опрему, возила, готовину и готовинске еквиваленте, потраживања и залихе.

Следе карактеристике имовине:

  • У власништву је и контролише га предузеће.
  • Пружа вероватну будућу економску корист.

Врсте имовине у рачуноводству

Средства могу бити 2 врсте:

  1. Тренутна имовина
  2. Стална имовина.

На основу доспећа средства, оно се може класификовати као текуће (ако доспева 12 месеци од датума извештавања) или као дугорочно (ако доспева дуже од 12 месеци од датума извештавања).

Постоје разне врсте компонената текуће и дуготрајне имовине, а то су:

Тренутна имовинаСтална имовина
Готовина и готовински еквивалентНекретнине, постројења и опрема
ПотраживањаНематеријална улагања
Лако тржишне хартије од вредностиДугорочне обавезе закупа
Роба за продајуУлагање у зависна предузећа
ДепозитиОдложена пореска средства
Авансне обавезеДеривативна имовина

Рачуноводство активе

На глобалном нивоу, сва предузећа морају да израчунају своју имовину као и обавезе на основу датог скупа упутстава и смерница. Дали су сет упутстава за сваку од горе наведених компоненти, којих се треба придржавати приликом израчунавања.

Међутим, укупан износ имовине је збир свих горе поменутих компонената имовине правилно израчунатих према скупу правила. Хајде да разумемо неке примере рачуноводства имовине.

Пример # 1

Следе компоненте компоненте Амазон.цом, Инц од 31. децембра 2017. године.

Готов новац од 19334 милиона долара, тржишне хартије од вредности од 6.647 милиона долара, залихе од 11.461 милиона, потраживање од трговине од 8.339 милиона долара, постројења и опрема од 29.114 милиона долара, Гоодвилл од 3.784 милиона долара и остала имовина од 4.723 милиона.

Израчун укупне активе у рачуноводству је следећи,

Укупна имовина компаније = 19.334 милиона долара + 6.647 милиона долара + 11.461 милиона долара + 8.339 милиона долара + 29.114 милиона долара + 3.784 милиона долара + 4.723 милиона долара = 83.402 милиона долара

Дакле, Амазон.цом, Инц има укупну имовину од 83.402 милиона долара на дан 31. децембра 2017. године.

Пример # 2

Следе компоненте компоненте БП групе компанија на дан 31. децембра 2017., израчунајте обртна средства, дугорочна средства и укупну имовину:

Постројења и опрема од 129.471 милиона долара, нематеријална улагања од 29.906 милиона долара, улагање у подружнице од 26.230 милиона долара, изведени финансијски инструменти од 4.110 милиона долара, одложене порезне исплате од 4.469 милиона долара, залихе од 19.011 милиона долара, потраживања од трговине од 24.849 Мн, готовина и готовински еквивалент од 25.586 милиона УСД.

Обрачун обртних средстава у рачуноводству је следећи,

Тренутна имовина= 19.011 милиона долара + 24.849 милиона + 25.586 милиона = 69.446 долара

Обрачун дуготрајне имовине у рачуноводству је следећи,

Стална имовина = 129.471 милиона долара + 29.906 милиона долара + 26.230 милиона долара + 4.110 милиона долара + 4.469 милиона долара = 194.186 милиона долара

Израчун укупне активе у рачуноводству је следећи,

Тако, Укупна актива= 263 632 долара, мн

Дакле, БП група компанија има укупну имовину у вредности од 263.632 милиона УСД на дан 31. децембра 2017. године.

Ограничења

  • Узимање у обзир само монетарних фактора, занемарује немонетарне факторе. Отуда нематеријална улагања, као што је саморазвијена процена патента, увек ће бити у сумњи због неправилног израчунавања.
  • Рачуноводство засновано на историји, стога тренутна тржишна вредност није доступна у финансијским извештајима.
  • Метода амортизације, на менаџменту је да одабере метод амортизације некретнина и опреме. Због тога упоредивост није могућа.
  • Процене се узимају у обзир док се претпоставља корисни век трајања, вредност отпада итд., професионалне просудбе користе се за процену бројки које су по својој природи врло субјективне.

Промена имовине у рачуноводству

Вредност имовине се мења из године у годину. Постоје нумерички фактори који могу утицати на вредности имовине.

  • Депрецијација и амортизације - Треба одредити метод амортизације ЛЗО узимајући у обзир природу имовине, њихов век употребе и вредност отпада. За амортизацију, мора се узети у обзир природа нематеријалних улагања, њено власништво и како ће нематеријална улагања помоћи ентитету у стицању прихода.
  • Умањење вредности имовине- Обезвређење значи исцрпљивање вредности на основу промене тржишних фактора. Разматра се када је књиговодствена вредност средства мања од тржишне вредности средства.
  • Застарелост технологије - Машине су у великој мери зависне од верзије технологије која превладава на тржишту. Стога ће свако исцрпљивање, застаревање довести до промене вредности.
  • Продаја имовине- Ово је један од најчешћих сценарија у којем ентитет продаје имовину или за замену или за диверзификацију. Главна ствар коју треба утврдити током евидентирања продаје имовине је добитак од продаје, тржишна стопа и вредност царинске дажбине.
  • Промена корисног века употребе средства - Многи фактори попут амортизације, умањења вредности или капацитета имовине у великој мери зависе од процене корисног века трајања. Свака промена у истом биће потребна да би се размотрило разборито. Такође, узимање стручних или актуарских мишљења током процене корисног века трајања додаће аутентичност процена.
  • Промена законског захтева за промену обелодањивања - Рачуноводство имовине се увек одвија према строгим смерницама МСФИ, ГААП и локалним законима. Откривање и процена вредности зависиће од ових правила. Свака промена у њима директно ће захтевати промену у обелодањивању и процени вредности у извештајима.

Закључак

Имовина представља имовину у власништву ентитета, користећи која компанија ће моћи да подмири све своје будуће обавезе. Стога је од пресудне важности у одређивању вредности имовине и провери претпоставки коришћених у израчунавању исте.

У прошлости је било неколико случајева да је имовина била погрешно приказана, а финансијски извештаји су били прекривени како би се финансијска средства добила од финансијских институција. Стога, док читамо имовину у билансима стања, треба тачно читати напомене уз рачуне, узимајући у обзир све изјаве о одрицању одговорности које су пружили ревизори и одбор директора.