Ограничене јединице залиха (дефиниција, примери) | Како то ради?

Које су ограничене јединице залиха?

Ограничене јединице залиха или РСУ може се дефинисати као накнада заснована на залихама која се издаје као залиха компаније запосленом, међутим, ова врста грантова је ограничена и подлеже распореду стицања права. Компанија утврђује захтеве за одређивање права на заснивање на основу учинка појединца и дужине запослења.

Амазон користи ограничене деонице као примарни извор за надокнаду капитала, јер усклађује дугорочне интересе и акционара и запослених.

извор: Амазон 10К К Филингс

Једном када се ограничена јединица залиха додели запосленом по фер тржишној вредности, они се сматрају дохотком запосленог. С обзиром да се ради о приходу, компанија задржава проценат акција ради плаћања пореза на добит. Ипак, запослени може да прими преостале акције и има овлашћење да их прода у било ком тренутку када то њему одговара.

Пример ограничених јединица залиха

Претпоставимо да особа добије предлог посла од компаније. Компанија верује да ће се његов сет вештина показати добром за компанију. Стога, компанија одлучује да му понуди 600 ограничених залиха као део накнаде компаније, осим што му даје значајну плату и друге бенефиције. Акције компаније тргују по тржишној цени од 50 долара по акцији, што чини 600 РСУ вредних више од 30.000 америчких долара. Одређивање тржишне цене обично се врши на основу блиске цене акције претходног дана или просека највише и ниже цене дана.

Међутим, ако би особа требало да добије 30.000 америчких долара као подстицај, фирми мора да служи пет година због распореда одређивања права. Особа ће на крају године имати право на 20% од укупног броја РСУ-а за једног од њених запослених. Још 20% од укупног броја РСУ у другој години. Тако док не добије свих 600 РСУ-а до краја пете године. Без обзира на цену акција на крају пете године, особа ће добити приближно 30.000 америчких долара на крају пете године.

Дакле, РСУ делују као мотивациони фактор у организацији. То не само да омогућава запосленима да остану са организацијом, већ им омогућава и добар учинак, што заузврат резултира повећаним учинком акција на крају. На пример, особа остаје у организацији наредних пет година да би добила свих 600 РСУ-а и до тада ће цена акције порасти на 70 долара по акцији, на крају ће добити скоро 42.000 долара. Међутим, то је опорезиви приход, па ће компанија држати неколико својих акција за порез на добит и порез на капиталну добит.

Насупрот томе, ако би особа напустила посао током периода одобравања, не би имала право на ову награду. На пример, претпоставимо да особа напусти посао након годину дана запослења, тада ће бити доступна за само 150 РСУ, а изгубиће преосталих 450 акција компаније.

РСУ - Разлика између датума одобрења и датума стицања права

Не треба се збунити са датумом давања и датумом додељивања, јер се оба датума разликују. На датум одобрења, компанија обезбеђује ваше ограничене јединице залиха. Међутим, није вам дозвољено да продате или пренесете РСУ-ове одређено време. Када истекне ово одређено време, компанија даје дозволу за продају или пренос РСУ-а, што је познато као датум стицања права. Постоји неколико предузећа која траже од запослених да одређено време не продају или преносе стечене акције.

Амазонов распоред ограничених залиха је наведен у наставку.

извор: Амазон 10К Филингс

Амазон је одобрио укупно 19,8 милиона РСУ-а, од чега 7 милиона РСУ-а у 2017. и 7,2 милиона РСУ-а у 2018. години.

РСУ - бесповратна помоћ

Ограничене јединице деоница сматрају се укупним износом бесповратних средстава из разлога што грант вреди пуну вредност акција у време стицања права. Према томе, за разлику од деоница које се често сматрају под водом, РСУ-ови неће резултирати губитком, што значи да ће исход увек довести до одређеног прихода, иако тржишна цена опада.

Пример РСЕ

Компанија запосленом додељује 15000 РСУ. На датум стицања права, када вам се дају акције, цена акције компаније износи 20 долара по акцији. Резултат тога је вредност бесповратних средстава од 300.000 УСД (15000 * 20). Међутим, ако би цена акције на датум стицања била 15 долара по акцији, вредност бесповратне помоћи и даље би вредела скоро 225.000 америчких долара (15000 * 15). То је зато што ограничене јединице залиха не узимају у обзир велики датум. Уместо тога, они узимају у обзир датум одобравања.

АкцијеЦена акције у компанији ВестингВредност акција приликом стицања права или испоруке
15000$20300,000 (15000*20)
15000$15225,000 (15000*15)

Испод је Амазонова ограничена активност залиха у 2014, 2015 и 2016 години.

Примећујемо да је укупно одобрених РСУ у 2016. години било 9,3 милиона, РСУ је преузето 6,1 милион, а РСУ одузете 2,3 милиона.

Опорезивање ограничених залиха

Када се акције ограничених јединица акција испоруче запосленима на датум стицања права, оне се опорезују. Дакле, опорезиви приход запослених могао би бити тржишна вредност акција у време стицања права. Сада запослени имају приходе од накнада, који подлежу савезном порезу и порезу на запослење, као и било који државни и локални порез. За запослене у САД порез по одбитку појављује се на обрасцу В-2 заједно са њиховим приходима.

Претпоставимо да се запосленом испоручи 1000 акција на датум стицања права, са фер тржишном вредношћу од 20 долара по акцији. Стога ће признати опорезиви приход од 20.000 америчких долара. Будући да се овај приход опорезује, његова компанија може понудити разне опције за плаћање пореза на 20.000 америчких долара уз следеће изборе.

# 1 - Задржите за покриће

Према овом избору, очекује се да ће компанија задржати неколико стечених акција запосленом како би платила важеће порезе. Сада, узмимо у обзир да је стопа пореза по одбитку око 40%, тада би, према горњем примеру, порези на запослене износили скоро 8000 америчких долара (20.000 америчких долара * 40% = 8000 америчких долара). Дакле, број акција које ће компанија вероватно задржати могао би бити 400 (8000 УСД / 20 УСД = 400). Дакле, у овом случају, компанија ће задржати 400 акција и пустити преосталих 600 акција.

Испод је извод из Аппле-ових 10К поднесака. Примећујемо да је већина стечених РСУ-а била намирена нето уделом, тј. Задржане су акције ради покривања пореских обавеза и враћене у готовини одговарајућим пореским властима.

извор: Аппле 10К Филингс

# 2 - Готовина

Запослени могу имати могућност плаћања пореза директно својим предузећима путем платног списка или чека, а запосленима се на рачуну може приписати пуни број стечених акција.

# 3 - Продаја за покриће

Продаја за покриће је додатна опција за запослене да плаћају порез. Узимајући у обзир горњи пример, запослени може да затражи од било које берзанске компаније као што је Морган Станлеи да прода 400 акција од укупно стечених акција од 1000 акција да покрије своје порезе. Међутим, могу му наплатити одговарајуће провизије и накнаде за услугу. Приход од продаје биће задужен на вашем рачуну и биће послат компанији запосленог на извештавање и достављање одговарајућим регулаторним агенцијама.

Предности ограничених деоница (РСУ)

  1. Могући нижи порези - Ограничене јединице залиха не укључују одредбе члана 83 (б). Стога је могућност преплаћивања минимална у случају РСУ-а.
  2. Одлагање издавања акција - Компаније или организације могу издати ограничене јединице деоница без разводњавања базе удела. Ово ствара значајну предност у односу на други облик надокнада главнице, као што су планови куповине акција запослених, статутарне или ванзаконске шеме деоница.
  3. Економичан - Компаније или организације сносе минималне административне трошкове јер не постоје стварне акције које се могу држати, евидентирати и пратити.
  4. Порески услови - Компаније или фирме могу одложити опорезивање након датума стицања права одлагањем издавања акција запосленима.
  5. Погодно за иностране порезе - Ограничене јединице залиха за запослене у САД-у који раде изван Сједињених Држава имају порез сличан порезу са онима који раде у матичној земљи. Они се опорезују на вредност пореза у тренутку испоруке, а не одобравају порез на капиталну добит при продаји залиха.

Недостаци РСУ-а

  1. Нема гласачких права - Јединице ограничених залиха не дозвољавају запосленима да имају гласачка права у време доделе. Уместо тога, они имају право гласа када се стварне акције издају запосленима на одузимање права.
  2. Без дивиденде - Ограничене залихе Јединице немају могућност плаћања пореза због чињенице да се стварни удели не дају запосленима. Међутим, послодавац може исплатити еквивалент готовинске дивиденде ако запослени одаберу опцију дивиденде.
  3. Нема члана 83 (б) Избори - Ограничене јединице залиха искључују избор члана 83 (б), јер се јединице дате запосленима не сматрају материјалном имовином према Закону о унутрашњим приходима. Стога, таква врста избора може бити могућа само са некретнинама.

Ограничене јединице залиха наспрам деоница - кључне разлике

Можете боље разумети ограничене јединице залиха када их упоредите са традиционалним деоницама. У Сједињеним Државама постоје у основи две врсте деоница, а то су ИСО и НСО. Међутим, користићу подстицајне опције за залихе (ИСО) да истакнем кључне разлике у ограниченим јединицама залиха и ИСО-има.

  1. Датум доделе - одабир датума грантова може бити било када након запошљавања појединца, након чега би уследило издавање РСУ-а или опција. Не постоји разлика између ове две на датум доделе.
  2. Вежба Цена - Ограничене јединице деоница немају никакву ударну цену. РСУ се издају запосленима на основу тржишне цене удела компаније на крају претходног дана. Али, у случају деонице, цена извршења одређује се будућом тржишном вредношћу удела компаније.
  3. Вестинг - РСУ и опције могу се доделити на основу учинка запослених и периода запослења у компанији.
  4. Право акционара - Ограничене јединице деоница не дају никакво право запосленима, попут гласања и дивиденди. Међутим, прималац РСУ-а имаће право на ова права ако компанија запосленом даје акције, а не готовину. У међувремену, у оквиру подстицајних опција деоница, примаоци постају пуни деоничари компаније након што се опције искористе.
  5. 409А Третман - РСУ немају право на процену 409А, док ИСО, наравно, захтева процену 409А.
  6. Поравнање - РСУ се намирују на крају услова споразума. Компанија најчешће одлаже нагодбу због коришћења бољег пореског третмана јер би одлагање дуже од неколико месеци могло довести до штетних последица 409А. Супротно томе, не постоји такво поравнање за подстицајне опције деоница. Када запосленик заврши период стицања права, деонице постају уобичајене акције које запослени може да користи по својој вољи.
  7. Начин плаћања по поравнању - исплата по поравнању даје се у готовини или акцијама према РСУ. У међувремену, ИСО-ови пружају акције запосленима као плаћање у насељу.

Закључак

Јединица ограничених залиха (РСУ) један је од пакета капиталних надокнада које компанија нуди својим запосленима у виду удела у компанији. Међутим, акције компаније дају се запосленима на будући датум према плану одобравања права компаније. Запослени прима надокнаду за залихе након што испуни захтев за стицањем права, попут потребних прекретница у раду и служења компанији одређено време.

Ограничене деонице се сматрају бољом надокнадом капитала у поређењу са деоницама, јер су РСУ-ови обезбедили доњу заштиту. У њему се само наводи да послодавац даје више новца својим запосленима. Једноставним речима, ограничене јединице залиха омогућавају запосленима да се обогате растом компаније. РСУ брзо стичу популарност због својих предности у односу на остале капиталне надокнаде. Према радфорд.аон.цом, само 3% технолошких компанија је имало РСУс-центриц планове капитала пре једанаест година у САД-у. Међутим, овај број је нарастао на више од 50% у технологији, јер је све више и више компанија почело да практикује ограничене деонице .

    Ограничене јединице залиха Видео