Примери опортунитетних трошкова | 7 најбољих примера опортунитетних трошкова

Примери опортунитетних трошкова

Опортунитетни трошак је корист коју појединац губи одабиром једне опције уместо друге. Једноставан пример опортунитетних трошкова је претпоставити да особа има Рс. 50000 у руци и има могућност да га задржи код себе код куће или положи у банци што ће генерисати камату од 4% годишње, тако да су сада опортунитетни трошкови држања новца код куће Рс. 2000 годишње, за разлику од банке.

Следећи примери опортунитетних трошкова дају преглед најчешћих опортунитетних трошкова.

7 најбољих примера опортунитетних трошкова

  1. Дипломирање насупрот плати
  2. Акције наспрам готовине
  3. Одмор наспрам тренинга
  4. Исплата дуга наспрам потрошње на социјалну помоћ од стране владе
  5. Предузетништво насупрот сталном послу
  6. Продајем акције сада и 2 месеца касније
  7. Улагање у акције или виши степен

Хајде да детаљно разумемо ове примере:

Пример # 1 - Дипломирање против зараде

Особа по имену Кс тренутно ради у компанији и прима неку плату. Кс добија опцију да матурира две године, али за то мора напустити свој посао. Ако не оде на дипломирање, опортунитетни трошак биће већи степен плус додатна плата коју би могао добити због ове дипломе. С друге стране, ако се он / она одлучи за посао, опортунитетни трошак биће двогодишња плата коју се мора одрећи.

Пример # 2 - Стоцк Версус Цасх

Рецимо да на свом банковном рачуну имате 50.000 УСД који вам одмах нису потребни. Са овом готовином можете имати много опција. На пример, можете само задржати ову готовину или новац уложити у акције. Рецимо да бисте паметно уложили тај новац у неке добре акције, а након годину дана 50.000 постало би 60.000 УСД. С друге стране, ако овај новац држите у празном ходу, уместо да улажете у готовини, тада ће вам опортунитетни трошак бити разлика између 60000 и 50000, тј. 10.000 УСД

Пример # 3 - Одмор наспрам тренинга

Ваша школа је најавила распуст. Напокон имате прилику да одете на празнике следећих 1 месец. Али одједном сте сазнали да је заказан тренинг за ваше омиљене спортове које не желите да пропустите. Дакле, ако одете на одмор, тада ће вам пропустити опортунитетни трошак, а ако останете на тренингу, опортунитетни трошкови ће уживати у одмору.

Пример # 4 - Исплата дуга наспрам потрошње на социјалну помоћ од стране владе

Влада државе припрема свој буџет. Има одређени вишак који се може искористити за отплату дужника, може се искористити за увођење неких програма социјалне заштите за своје грађане, попут субвенција. Ако исплати свој дуг уместо социјалне шеме, онда би то било класификовано као опортунитетни трошак за његове грађане.

Пример # 5 - Предузетништво насупрот сталном послу

Имате сталан посао са добрим приходима, али ваша страст је отворити сопствени посао који је захтевао напуштање тренутног посла и у почетку морате потрошити много новца за отварање предузећа. Имате обе могућности. Ако бирате сталан посао уместо да отварате ново предузеће, тада ће вам опортунитетни трошак бити одсуство жељеног посла и можда успех због новог посла. Ако започнете посао, опортунитетни трошак би био сталан посао и зарада од тога.

Пример # 6 - Продаја залиха сада и 2 месеца касније

Имате акције компаније вредне 5.000 УСД. Размишљате о продаји тих акција сада или сачекајте још 2 месеца. Рецимо да би након 2 месеца акције вределе 6.000 УСД. Ако сада продате акције, тада би вам опортунитетни трошак износио 6000-5000 = 1.000 америчких долара које бисте могли добити да сте чекали још 2 месеца.

Пример # 7 - Улагање у залихе или виши степен

Добили сте 20.000 долара у које размишљате или да инвестирате у акције неке компаније, или овај новац можете уложити у стицање вишег степена на добром универзитету. Ако улажете у акције, тада би вам опортунитетни трошак био већи степен и већа плата због степена. Али ако улажете у виши степен, тада би вам опортунитетни трошак био приход остварен тим деоницама.

Практични пример опортунитетних трошкова (ИБМ купује Ред Хат)

У октобру 2018. године, ИБМ је најавио да ће купити Ред Хат за укупну вредност посла од 34 милијарде долара. Ред Хат је компанија са софтвером отвореног кода која је углавном на тржишту облака. ИБМ дуго покушава да ојача своје пословање у облаку и ово стицање могло би се показати кључном тачком у његовој стратегији. Акционари Ред Хат-а ће овим уговором добити 190 долара по акцији Ред Хат-а. Сада је испод биланс стања ИБМ-а према годишњем извештају за 2018. годину:

Извор: ввв.ибм.цом

Као што видимо да у њиховим књигама имају готовину и еквиваленте од око 11,4 милијарде долара. Они такође издају дуг за плаћање овог посла. Уместо тога, могли би да користе овај новац за исплату дивиденде акционарима или отварање новог центра за истраживање и развој. Дакле, опортунитетни трошак за деоничаре ИБМ-а биће ова дивиденда или добит од неког новог центра за истраживање и развој да ИБМ није обавио овај посао.

Закључак

Опортунитетни трошак је веома важан концепт ако појединац / компанија жели рационално да размишља између опција. Уз ову стратегију, фирма може да мисли да је све оно што је учинила одабиром опције. Компаније користе овај концепт за било који капитал или одлуку о улагању током израчунавања „трошкова капитала“. Из горе поменутих примера можете да разумете шта то значи и како се може применити у различитим сценаријима да бисте изабрали између опција.