Девалвација валуте (дефиниција) | Три главна узрока девалвације валуте

Дефиниција девалвације валуте

Девалвација валуте се намерно врши у циљу прилагођавања утврђених девизних курсева од стране владе, и то углавном у случајевима фиксних валута, а такав механизам користе економије које имају полуфиксни курс или фиксни курс и она мора не мешајте са амортизацијом.

3 главна узрока / разлога девалвације валуте

# 1 - Повећати извоз и обесхрабрити увоз

Трговински рат је данас уобичајен догађај на светском тржишту. На светском тржишту свака држава жели да њени производи буду тражени и да се њима тргује међу државама. Свака земља жели да њени производи могу да се такмиче са производима других земаља. На пример, произвођачи преносних рачунара у Европи могу се такмичити са произвођачима преносних рачунара у Америци. Ако евро девалвира у односу на долар, европски аутомобил у Америци који је раније био доступан по цени од к сада ће бити доступан по цени од к к и. Отуда ће се његова цена спустити, чинећи увоз за Америку из Европе јефтинијим. Супротно томе, ако валута добије на вредности, то извоз чини скупљим, што негативно утиче на потражњу за робом. Другим речима, девалвација валуте чини извоз уноснијим и обесхрабрује увоз.

Да наставимо са горњим примером: Рецимо да је европски аутомобил 20. априла 2018. у Америци продат за 12000 евра. На дан 20. априла 2018., курс за евро за долар је био:

1 евро = 1,2 америчког долара

25. априла 2018. године, као део монетарне политике, евро је девалвиран у поређењу са доларом. Тако би ефекат девалвације на европски аутомобил био:

Тако ће европски аутомобил у Америци постати јефтинији за 1.800 америчких долара, што ће га учинити уноснијим за купце, што би довело до повећања потражње, што би подстакло извоз у европску земљу.

# 2 - Сужавање трговинског дефицита

Трговински дефицит је разлика између извоза и увоза предузећа.

Трговински дефицит = Увоз - Извоз

Негативан трговински дефицит може имати негативне утицаје на економију земље и може довести до огромног нивоа дуга чиме ће осакати економију. Стога девалвација валуте може помоћи у повећању извоза појефтињујући извоз и смањујући увоз чинећи их скупљим за становнике земље. Тако се трговински биланс може постићи девалвацијом валуте.

# 3 - Смањити терет сувереног дуга

Ако је држава издала више државних обвезница за прикупљање новца, оне могу бити подстакнуте девалвацијом валуте. Другим речима, девалвирана валута помаже у смањењу редовног сервисног терета за суверени дуг који издаје држава ако су улагања велика од ИИ, а камате које треба платити су фиксни износи.

На пример: Ако је америчка влада издала суверени дуг, већину су купили европски инвеститори. Претпоставимо да америчка влада мора месечно да плаћа овим инвеститорима 500 долара, а камате су фиксне на 500 долара месечно.

Тако кажу да је долар девалвиран у поређењу са еуром, месечно оптерећење услуге ће се смањити како је поменуто у наставку:

Ограничења / недостаци девалвације валуте

Девалвација валуте има много лоших страна попут пораста инфлације, скупљег сервисирања иностраних дугова. Даље смањује поверење страних инвеститора и у валуту земље.

Даље, намерна девалвација валуте може поћи наопако у више тачака:

  1. Иако девалвација валуте помаже у јачању извоза, треба бити опрезан приликом девалвације валуте земље. Иако се потражња за извозом робе повећава када се валута девалвира, повећана потражња може довести до раста цена, чиме се нормализује ефекат девалвације валуте. Даље, друге земље могу приметити ефекте девалвације и све мању потражњу за својим производима, можда ће доћи у искушење да девалвирају валуту. Дакле, то може довести до валутних ратова међу земљама.
  2. Иако девалвација валуте помаже у смањењу трговинског дефицита, постоји потенцијална мана. Већина земаља у развоју има девизне кредите. Дакле, девалвација валуте може довести до повећања терета дуга када се зајмови одређују у домаћој валути. Неуслуживање таквих дугова може бацити негативну слику о земљи међу инвеститоре.

Важне напомене

  • Девалвација валуте је намерно или присилно кретање вредности валуте у односу на другу валуту (било које друге државе) или валутни стандард. Девалвација валуте се обично назива намерном тактиком девалвације. Такве тактике називају се монетарном политиком и користе их земље које имају фиксни курс или полу-фиксни курс.
  • Девалвација валуте поставља нови курс валуте. Курс обично стабилизује централна банка која је одговорна за куповину или продају валуте како би одржала свој курс у односу на другу валуту.
  • Девалвација валуте се најчешће користи као средство монетарне политике за јачање трговине земље. Међутим, постоје вишеструка ограничења ових политика и држава би требало да донесе одговарајућу анализирану одлуку ако одлучи да такву политику спроведе.
  • Даље, девалвације могу бити приморане на земљу када она више није у стању да брани свог пацова. За пример девалвације валуте, Русија је раније покушавала да одржи курс рубље у поређењу са доларом, а у потрази за истим је куповала рубље и продавала долар. Међутим, тржиште је то приметило и започело је продају рубаља, представљајући тако претњу влади губитком својих доларских резерви. Стога влади није преостало ништа друго него да дозволи да се продаја рубље наставља и да седи и посматра како курс рубље према долару пада.