Формула тржишног удела | Корак по корак прорачун са примерима

Формула за израчунавање удела на тржишту

Тржишни удео се може дефинисати као представљање процента укупног прихода на тржишту или индустрије који ће одређена фирма зарадити током одређеног временског периода. Тржишни удео се може израчунати помоћу следеће формуле:

Тржишни удео = приход компаније (продаја) / целокупан тржишни приход (продаја)

Израчун тржишног удела корак по корак

  • Корак 1 - Да би се израчунао тржишни удео предузећа, пре свега, мора бити јасан временски период који ће бити година, фискални квартал или неколико година. Тада је следећи корак израчунавање укупног прихода предузећа током тог временског периода.
  • Корак 2 - Други последњи корак био би откривање укупног прихода индустрије компаније. И на крају, поделите укупну продају предузећа са укупним приходом њене индустрије.
  • Корак 3 - Инвеститори или било који финансијски аналитичар податке о уделу на тржишту могу добити из неколико независних извора, попут регулаторних тела или трговинских група, а понекад и од саме фирме.

Примери

Овај образац Екцел Маркет Формула Екцел можете преузети овде - Екцел Маркет Формула Екцел образац

Пример # 1

ЈБЛ је пријавио свој бруто приход од 30 милиона америчких долара, а индустрија у којој ЈБЛ послује има укупни бруто приход за 500 милиона америчких долара. Требали сте да израчунате тржишни удео ЈБЛ инц.

Решење:

Користите доле дате податке за израчунавање тржишног удела.

Како су нам дате појединачне продаје компаније заједно са тржишним уделом, горњу једначину можемо користити за израчунавање тржишног удела компаније.

Прорачун тржишног удела може се извршити на следећи начин:

Тржишни удео = 30 милиона америчких долара / 500 милиона америчких долара

Тржишни удео ће бити -

Тржишни удео = 6%

Отуда тржишни удео ЈБЛ износи 6%.

Пример # 2

САБ тв ради на многим различитим локацијама и тренутно је у прегледу ради непријатељског преузимања од компаније Стар Нетворк. Разлог томе је што Стар мисли да се тржишни удео САБ телевизије повећава. Међутим, одељење за истраживање финансија имало је другачију причу. Они су сматрали да & слике заузимају тржишни удео више од САБ тв и & слике би требало да буду циљна компанија која ће бити преузета. Финансијски директор компаније затражио је да се издејствују тржишна учешћа оба ова циља и чији ће проценат учешћа бити већи.

Треба да израчунате годишњи приход за САБ тв, слике и продају на тржишту, заједно са процентом.

Решење:

Прво ћемо израчунати укупну продају и САБ тв и & слика и продаје на тржишту према доле:

Сада можемо користити горњу једначину за израчунавање тржишног удела за САБ ТВ:

Тржишни удео = 3900000/39650000

Тржишни удео за Саб ТВ биће -

Тржишни удео = 9,84%

Прорачун тржишног удела за & Слике може се извршити на следећи начин:

Тржишни удео = 4030000/39650000

Тржишни удео за & Слике биће -

Тржишни удео = 10,16%

Отуда се чини да је изјава одељења за финансијска истраживања тачна јер је тржишни удео & слика већи од САБ тв-а. Препоручљиво је циљати и слике за непријатељско преузимање.

Пример # 3

Улични аналитичар покушава да спроведе истраживање одозго према доле и жели да одабере компанију која има тржишни удео од најмање 20% у својој индустрији. Испод су неке од најбољих компанија са перформансама у својим индустријама:

Од вас се тражи да сазнате залихе које се могу ући у ужи избор на основу горе поменутих критеријума.

Решење:

Прорачун тржишног удела за акције А може се извршити на следећи начин:

Тржишни удео = 2345678/30040078

Тржишни удео у акцији А биће -

Тржишни удео = 7,81

Сада можемо израчунати тржишни удео користећи горњу формулу и доћи до процента за све акције.

Из горње табеле је сасвим јасно да ће улични аналитичар ући у уврштавање залиха Б и Е, а остатак залиха ће пасти у овој фази прегледа.

Калкулатор тржишног удела

Можете да користите овај калкулатор удела на тржишту.

Приход компаније (продаја)
Цео приход од тржишта (продаја)
Формула тржишног удела
 

Формула тржишног удела =
Приход компаније (продаја)
=
Цјелокупни приход од тржишта (продаја)
0
=0
0

Релевантност и употреба

Тржишни удео који је велик у процентима снажан је показатељ пословног успеха, посебно ако тај удео расте.

Велики удео на тржишту може да подстакне пословање и такође може да доведе до вођства цена на тржишту, док ће конкуренти вероватније следити компанију у погледу ценовних поена које ће успоставити водећа фирма. Ова ситуација се углавном јавља када је фирма нискотарифни лидер у тој индустрији. Међутим, фирма која нуди робу по нижој цени не мора нужно бити најуспешнија у финансирању те индустрије. Мања фирма ће убирати више профита преузимајући нишу која је профитабилнија на том тржишту.

Ако фирма постигне прилично већи тржишни удео, на њу се могу применити правила и прописи који укључују законе против конкуренције. Према овим прописима, влада им можда неће дозволити да заврше предложена спајања из оштрих разлога који могу следствено томе довести до превисоког удела на тржишту и одсада пада конкуренције у тој индустрији.