Формула за дивиденду (примери) | Како израчунати однос дивиденде?

Шта је формула дивиденде?

Када организација или предузеће заради профит на крају обрачунске године, могу донети одлуку на састанку одбора или одобрењем акционара да у одређеним случајевима поделе део зарађене добити са својим акционарима, који се називају дивиденда. Користећи доњу формулу, можемо сазнати проценат дивиденде која се исплаћује акционарима из нето добити остварене у тој обрачунској години.

Формула односа дивиденде = Укупне дивиденде / нето приход

Објашњење формуле дивиденде

За организацију или фирму подела зарађеног профита је накнадно размишљање. Прво, управа ће одлучити колико могу да реинвестирају у фирму како би пословање фирме могло да нарасте огромно, а посао може умножити тешко стечени новац акционара, уместо да само дели са њима. То је разлог зашто је дивиденда пресудна.

Даље, говори се о томе колико фирма или организација награђује или, редом речено, исплаћује дивиденду својим акционарима. И још више, колико фирма или организација реинвестира у себе, што се може назвати задржаном добити.

Понекад фирма или организација не желе да плате било шта својим акционарима, јер би управа осетила потребу да реинвестира профит који је компанија зарадила, јер то може помоћи фирми да расте веће и брже.

Примери прорачуна

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера да бисмо то боље разумели.

Овај образац за формулу дивиденде Екцел можете преузети овде - образац формуле Екцел дивиденде

Пример # 1

Пател је последњу исплаћену дивиденду ограничио на 150.000 када је остварио нето добит за 450.000. И ове године, компанија жели да исплати дивиденду јер је спектакуларно пословала и акционари су задовољни због тога. Компанија је одлучила да повећа дивиденду за 2% у односу на прошлу годину. Израчунајте коефицијент исплате дивиденде за ову годину.

Решење:

Добили смо прошлогодишњу дивиденду и нето добит од 150.000, односно 450.000. Формулу испод можемо користити за израчунавање дивиденди и исплату дивиденде.

Према томе, израчун коефицијента исплате дивиденде је следећи,

Формула за дивиденду = Укупне дивиденде / нето приход

= 150,000/ 450,000 *100

Исплата дивиденде биће -

  • Исплата дивиденде = 33,33%

Сада компанија предлаже исплату додатне дивиденде од 2% у односу на прошлу годину, па би стога ове године дивиденда била 33,33% + 2,00%, што је 35,33%.

Текућа исплата дивиденде = 35,33%

Пример # 2

Господин Леснар је богати инвеститор и сада разматра индијску берзу да инвестира. Међутим, помало је скептичан и жели бити несклон ризику јер је нов на тржишту. Чуо је име за БСЕ јер је то такође препозната берза на тржишту. Уложиће само ако компанија у последње две године има степен исплате дивиденде већи од 30%. Извукао је биланс успеха компаније БСЕ Лтд., а детаљи су следећи. И.да ли треба да утврдите да ли ће господин Леснар инвестирати у ову компанију?

Решење:

Добијамо последњу двогодишњу дивиденду и нето добит од 150,64 милиона, 191,70 милиона, односно 220,57 милиона, 711,28 милиона.

Стога ће израчун коефицијента исплате дивиденде за 2017. годину бити следећи,

Однос дивиденде 2017 = Укупне дивиденде / нето приход

= 150,64 /220,57 к 100

Исплата дивиденде за 2017. годину биће -

  • Однос дивиденди 2017 = 68,30%

Стога ће израчун коефицијента дивиденде за 2018. годину бити следећи,

Формула за дивиденду 2018 = Укупне дивиденде / нето приход

= 191,70 / 711,28 к 100

Исплата дивиденде за 2018. годину биће -

  • Исплата дивиденде 2018 = 26,95%

Будући да је коефицијент исплате дивиденде за 2018. годину мањи од 30%, господин Леснар можда неће одабрати да инвестира у БСЕ Лтд.

Пример # 3

Свастик лимитед, мало предузеће у округу Валсад, регистровало се као приватно друштво са ограниченом одговорношћу. Директори су у фази финализације финансијских извештаја и желе да исплате дивиденду за 353.000, али нису сигурни колики проценат добити дају као дивиденду. Од вас се тражи да утврдите коефицијент исплате дивиденде на основу доњих извода из финансијских извештаја.

 

Решење

Прво, морамо да утврдимо нето добит компаније за датум извештаја март -2017.

Према томе, обрачун исплате дивиденде за 2017. годину биће следећи,

Исплата дивиденде 2017 = Укупне дивиденде / нето приход

= 353.000 / 460.000 к 100

Однос исплате дивиденде за 2017. годину биће -

Исплата дивиденде 2017. = 76,74%

Калкулатор дивиденде

Можете користити овај калкулатор

Укупне дивиденде
Нето приход
Однос исплате дивиденде
 

Однос исплате дивиденде =
Укупне дивиденде
=
Нето приход
0
=0
0

Релевантност и употреба

Разумевање математике између исплате дивиденде и задржане добити помоћи ће инвеститору или акционару да схвати како краткорочни, тако и дугорочни циљ и циљ предузећа или компаније. Ова дивиденда се такође може користити за утврђивање коефицијента задржавања предузећа. Када омјер исплате дивиденде одузмете од 1, добићете коефицијент задржавања, који приказује колико је компанија сигурна у своју будућност и колико жели да инвестира.

Ову врсту односа углавном користе аналитичари, инвеститори, како би утврдили поверење компаније. Постоје и други показатељи дивиденди које треба посматрати на нивоу консолидације, а не судити о једном омјеру попут дивиденде по акцији, приноса на дивиденду итд.