РОЕ вс РОА | Топ 5 разлика | (са Инфографиком)

Разлика између РОЕ и РОА

РОЕ је мера финансијског учинка која се израчунава дељењем нето прихода са укупним капиталом, док је РОА врста односа повраћаја улагања који указује на профитабилност у поређењу са укупном имовином и одређује колико добро предузеће послује; израчунава се дељењем нето добити са укупном имовином.

Два кључна параметра за анализу предузећа су Интерпет РОЕ и поврат на имовину (РОА).

Принос на капитал и принос на имовину ови показатељи познати су као показатељи профитабилности, јер указују на ниво профита који генерише предузеће.

Шта је РОЕ?

Поврат на капитал мери колико предузеће зарађује у односу на износ капитала уложеног у посао. Принос на капитал је однос који се израчунава са нето приходом као бројником и укупним капиталом као називником.

 • Нето приход је ставка биланса успеха, а укупан капитал долази из биланса стања; зато се за израчунавање односа узима у обзир просек капитала.
 • Виши коефицијент означава да посао добро послује јер су способни да генеришу висок износ добити, с обзиром на одређени ниво улагања у облику капитала.
 • Поврат на капитал се такође популарно израчунава помоћу ДуПонтове формуле. ДуПонт анализа је комбинација три односа, која помаже у идентификовању који параметар доводи до повећања или смањења РОЕ.

Шта је РОА?

Принос на имовину је мера којом се мери колики је профит који предузеће генерише са бројем укупне имовине уложене у посао. Овај однос се мери нето добитком као бројилом и укупном имовином као називником.

 • На други начин, ово мери колики је профит који посао генерише са средствима која су уложили преферирани акционари акционарског капитала, као и укупно улагање у дуг.
 • Сви ови скупови инвеститора обезбеђују средства потребна за укупну имовину. Укупну имовину финансирају и власници капитала и власници дуга. Потребно је додати трошкове камата у нето приход, који заузима место у бројнику односа.
 • У случају РОА, као и у случају РОЕ, бројник је ставка биланса успеха, а називник билансна ставка. Због тога се у именилац узима просек укупне имовине.

РОЕ насупрот РОА Инфограпхицс

Критичне разлике између РОА и РОЕ

Кључне разлике су следеће:

 • Уз помоћ РОЕ можемо измерити колико предузеће зарађује с обзиром на износ капитала који се улаже у посао. Супротно томе, РОА нам говори колику зараду генерише посао са укупним износом имовине уложене у посао.
 • Приликом израчунавања РОЕ-а, нето добит је бројник, док је укупни капитал именитељ. У израчуну РОА, нето добит је бројник, а укупна имовина је називник.
 • Други начин израчунавања РОЕ је ДуПонт анализа, али такве мере нису доступне за израчунавање РОА.
 • За израчунавање РОЕ, узимамо у обзир само власнике капитала, али за израчунавање РОА узимају се у обзир власници капитала, преференцијални акционари и укупно улагање у дуг.
 • Приликом израчунавања повраћаја улагања није потребно извршити прилагођавање у бројиоцу, јер се само именички капитал сматра називником. За израчунавање РОА, неопходно је да се бројнику додају трошкови камата, јер целокупну имовину финансирају и власници капитала и дуга.

Упоредна табела

ОсноваПоврат на капитал (РОЕ)Повраћај имовине (РОА)
УводПоврат на капитал мери колико предузеће зарађује у односу на износ капитала уложеног у посао.Принос на имовину је мера којом се мери колики је профит који предузеће генерише са бројем укупне имовине уложене у посао.
Разлика у називникуПринос на капитал је однос који се израчунава са нето приходом као бројником и укупним капиталом као називником.Овај однос се мери нето добитком као бројилом и укупном имовином као називником.
ДУ Понт анализаРОЕ се такође израчунава коришћењем ду Понт анализе, која помаже да се утврди да ли је РОЕ повећао доспелу нето профитну маржу или полугу или је то због повећања промета средставаНе постоје такве мере применљиве за израчунавање РОА
ИнвеститориЗа израчунавање РОЕ узимају се у обзир само власници капитала.РОА мери колику добит генерише предузеће средствима која су уложили акционари који преферирају акционаре, а такође и укупно улагање у дуг, јер средства потребна за укупну имовину обезбеђују сви ови скупови инвеститора.
ПрилагођавањеЗа израчунавање повраћаја улагања није потребно прилагођавати бројилац односа, јер је називник само капитал, а не комбинација дуга и капитала. Како дуг није укључен, камате не треба враћати у бројник.Како укупну имовину финансирају и власници капитала и власници дуга, потребно је да се врате нето трошкови камата у нето приход, који заузима место у бројнику омјера.

Закључак

Принос на капитал и принос на имовину познати су као показатељи профитабилности, јер указују на ниво профита који генерише предузеће. Док се одлучује и закључује о финансијском здрављу и учинку компаније, веома је битно узети у обзир и повраћај улагања и повраћај улагања, јер су оба ова односа веома важна.

Комбиновање резултата помаже нам да стекнемо поштену представу о ефикасности управљања компанијом било које компаније.