Структура акционара (дефиниција, типови) | Табела и примери

Шта је акционарска структура?

Акционарска структура обезбеђује евиденцију класа акција које је издало друштво са бројем акција и процентом удела сваког од акционара у датом тренутку, као и гласачка права која су на располагању акционарима са акцијама које они држе, а које помоћи менаџменту да процени власништво над предузећем.

Објашњење

Извештај о структури акционара класификује различите класе акција које је издала компанија, тј. Обичне акције, преференцијалне акције, конвертибилне акције, ЕСОП, итд. Где преференцијалне акције такође могу бити две врсте, тј. Преференцијалне акције без права гласа или преференцијалне акције са ограниченим гласањем права. Након класификације различитих издатих акција, Структура деоница задржава евиденцију акционара са бројем и процентом акција које су имали на крају извештајног периода. Али проценат удела даје само власника компаније који не дефинише укупну моћ одлучивања акционара, која се може обезбедити само након проглашења гласачких права доступним акционарима.

Одржавање акционарске структуре предузећа помаже менаџменту да диверзификује власништво над предузећем и не дозвољава групи да контролише или има искључиву моћ одлучивања. Одржава се приликом стицања предузећа када се акције издају промотерима компаније, а затим се исте ажурирају при издавању нових акција. То би се могло постићи бележењем имена акционара који се уписују у емисију акција компаније и евидентирањем одговарајућег удела акционара. Након што је оволико забележено, израчунава се проценат капитала који поседује сваки акционар и процењује се и помиње проценат гласачких права који су на располагању акционарима.

Током припреме акционарске структуре компаније, такође се може поменути списак потенцијалних акционара који ће држати обичне акције након разводњавања компаније или након конверзије њихових конвертибилних хартија од вредности.

Такође помаже менаџменту током ликвидације предузећа. Обезбеђује власника предузећа и обезбеђује права акционара у добити или вредности предузећа. Након исплате поверилаца и преференцијалних поверилаца, преостала реализација из имовине компаније мора бити исплаћена акционарима компаније у складу са правима појединачних акционара.

Врсте акционарске структуре

Акционари компаније су у основи власници компанија које су купиле акције компаније и такође се називају „акционари“.

Генерално постоје две врсте структуре акционара у предузећу које су следеће -

# 1 - Двокласна структура дељења

Двокласна структура деоница пружа већу моћ доношења одлука у рукама промотера и менаџмента пружајући им више права на поделу добити у поређењу са гласачким правима, што помаже управи да се усредсреди на своје циљеве без бриге о одлукама које доносе супротстављени акционари.

# 2 - Структура дељења више класа

Вишекласне акционарске структуре су структуре деоница које су усвојиле компаније које се разликују од двоструке класне структуре деоница. То би могле да ураде компаније које издају различите класе акција, осим оних које су издате у двокласној структури, тј. Акције које пружају преференцијалне дивиденде, али немају гласачка овлашћења. Помаже компанији да прикупи средства без икаквих промена у правима одлучивања акционара.

Образац структуре акционара

Графикон структуре акционара

Акционарска структура предузећа може укључивати Холдинг компанију која држи више од 50% акција компаније, промоторе, владу (можда централну или државну владу) преко владине компаније или других тела, других компанија и општег јавног удела. Табела је дата као пример за боље разумевање концепта.

Пример акционарске структуре

АНЦ Лтд. Издата иницијална јавна понуда, у компанији са иницијалном јавном понудом, понудила је 100.000 Број акција. Од 100.000 предлагача држи 60.000 удела, АМЦ финансијске институције уписале су 10.000 акција, АБ институт уписало је 10.000 удела, ИЦ уписало 5.000 удела, МФ уписало 5.000 удела, АН уписало 100 удела, преосталих 900 удела уписало јавност.

Закључак

Структура акционара је користан алат за управљање како би се пратило власништво над предузећем и овлашћења за доношење одлука у предузећу. Структура може бити две врсте - структура удела двоструке класе или структура удела више класа; који помажу менаџменту да задржи моћ одлучивања у рукама управе и промотора како би се управа могла усредсредити на визију предузећа и могла радити на будућим изгледима пословања без размишљања о ометању доношења одлука акционара. Акционарска структура помаже током ликвидације у одлучивању о обавезама и правима заинтересованих страна.