Обвезнице које се плаћају на биланс стања (дефиниција, примери)

Шта су обвезнице?

Обвезнице које се плаћају су дугорочни дугови које је компанија издала уз обећање да ће платити доспеле камате и главницу у одређено време, како је одлучено између страна и представља обавезу, рачун који се плаћа обвезницама књижи се у књигама рачуна компаније одговарајуће терећење готовинског рачуна на дан издавања обвезница.

Обвезнице Плативе речи могу се поделити на два дела - обвезнице и плативе. Као што разумете, обвезнице су дуг. А плативо значи да тај износ тек треба да платите. Дакле, обвезнице које се плаћају представљају дуг који се не плаћа.

Да будемо прецизнији, Обвезнице које се плаћају су дугорочни дугови који су остали неизмирени.

Као што смо приметили одозго, Дурецт Цорп је имао обавезе по обвезницама у својој тренутној одговорности, као и у одељцима за дугорочне обавезе.

Како функционишу обвезнице које се плаћају?

Компанија издаје ИОУ („Дугујем вам“. ИОУ је потписани документ којим се признаје дуг. Инвеститори купују овај издати ИОУ уместо готовине. Једноставно речено, компанија посуђује новац од инвеститора издајући им правни документ у којој се наводи да би инвеститорима правовремено био исплаћен пуни износ са каматама.

Две ствари које морамо обратити пажњу у случају обвезница које се плаћају -

  • Прво, након што компанија изда обвезнице инвеститорима, компанија треба да плаћа камате власницима обвезница полугодишње (или сваких шест месеци). О каматној стопи би се претходно одлучивало, а компанија треба да плати унапред утврђени износ као камату.
  • Друго, компанија такође мора да осигура да исплати пуни износ у време доспећа.

Пример обвезница које се плаћају

Испод је пример Нике-ових обвезница од милијарду и 500 милиона долара издатих 2016. године.

извор: сец.гов

О Нике’с Бонду примећујемо следеће.

  • Номинална вредност -Износ новца који се исплаћује власницима обвезница по доспећу. Генерално представља износ новца који је позајмио издавалац обвезница. Обвезница се издаје у апоену од 1000 америчких долара.
  • Купон -Купонске исплате представљају периодичне исплате камата од издаваоца обвезнице власнику обвезнице. Годишња исплата купона израчунава се множењем стопе купона номиналном вредношћу обвезнице. Као што примећујемо одозго, Нике-ова обвезница плаћа камату полугодишње; генерално, половина годишњег купона исплаћује се власницима обвезница сваких шест месеци.
  • Купонска стопа -Купонска стопа, која је углавном фиксна, одређује периодичне исплате купона или камата. Изражава се као проценат номиналне вредности обвезнице. Такође представља емисијски трошак обвезнице за издаваоца. Стопа купона је 2,375% у случају понуде од милијарду долара.
  • Зрелост -Доспелост представља датум доспећа обвезнице, тј. Датум отплате номиналне вредности. Последња уплата купона такође се плаћа на датум доспећа. Датум доспећа је 1.11.2026