Инкрементална ИРР анализа (формула, пример) | Израчунајте инкрементални ИРР

Шта је инкрементални ИРР?

Инкрементални ИРР или инкрементална интерна стопа поврата је анализа повраћаја уложених средстава са циљем да се пронађе најбоља прилика за улагање међу две конкурентске могућности улагања које укључују различите структуре трошкова. Како су трошкови две инвестиције различити, врши се анализа висине разлике.

Инкрементална ИРР анализа

ИРР је интерна стопа поврата; то је алат за израчунавање исплативости улагања.

  • Инкрементална ИРР анализа је техника која се користи да би се утврдило да ли треба извршити додатни трошак. Инкрементална анализа се такође може користити када је неко већ имао трошак и ако жели да утврди да ли је добра одлука потрошити додатна средства.
  • Када инвеститори анализирају две потенцијалне инвестиције, где је једна скупа, а друга јефтина, израчунава се ИРР за скупи пројекат да би се пронашао додатни потенцијал инвестиције и помогло инвеститору да анализира да ли ће улагање додатног износа бити исплативо или не, а такође помаже инвеститору да израчуна ризик и путем овог инвеститора одлучите где ће скупа инвестиција донети потенцијални повраћај или не узимајући у обзир додатне трошкове и ризик. Овде ИРР у основи израчунава потенцијалну инвестицију и добит коју скупа инвестиција може остварити. Ако је ИРР већи од минималне прихватљиве стопе поврата, скупља инвестиција се сматра бољом.
  • Према анализи, треба одабрати најбољу прилику за инвестирање, а пожељно би било да је она скупа ако је инкрементални ИРР већи од поврата с препреком, али једна ствар коју треба узети у обзир су квалитативна питања која доводе до повећања ризика. Стога инвеститор мора узети у обзир различите врсте фактора који утичу на ИРР и пре доношења инвестиционе одлуке.
  • Ова стопа поврата може или не мора бити одлучујући фактор у доношењу инвестиционе одлуке, јер увек постоји ризик, а пре доношења било које одлуке стопа поврата и ризика су две компоненте које помажу у анализи потенцијалне инвестиције и може бити могуће да просечна стопа поврата приноса инвеститора и низак ризик, а остала улагања имају висок повратак и висок ризик овде инвеститор може да се прилагоди овом ризику повећањем минималног приноса који је знатан прихваћен.

Како израчунати инкрементални ИРР?

Пример # 1

Постоје два пројекта са различитим улагањем. Размотримо пројекат са протоком новчаног тока за оба инвестициона пројекта. Под претпоставком дисконтне стопе од 10%.

ИРР / НПВ се могу израчунати у програму Екцел помоћу функције ИРР и НПВ, док је НПВ нето садашња вредност.

Инвестиције Пројекат има испод новчаног тока: -

ИРР за овај новчани ток износи 14%

А НПВ је 193,10.

Инвестициони пројекат Б има испод новчаног тока: -

ИРР за овај новчани ток износи 13%

а НПВ је 1210.

Како инвестициони пројекат Б кошта више од А, онда бисмо требали израчунати инкрементални ИРР. Дефинисан је као интерна стопа приноса на инкременталне новчане токове.

Инкрементални новчани ток је разлика између новчаних токова два пројекта.

ИРР за инкрементални новчани ток износи 11%

а НПВ је 310.

  • Дакле, инкрементални ИРР је начин за анализу финансијског приноса када постоје две конкурентске могућности улагања које укључују различите износе почетног улагања.
  • Ако је ИРР за инвестиције већи од минималног приноса, онда треба узети пројекат са већим улагањем (у овом случају то је пројекат Б)
  • Међутим, пре доношења инвестиционе одлуке мора се размотрити квалитативно питање. Можда постоји додатни ризик повезан са скупљом опцијом улагања.

Пример # 2

АЦМЕ принтови размишљају о набавци штампача у боји, а то могу учинити или уз закуп или куповином. Закуп или закуп таквог производа укључује плаћање сваке године за трогодишњи век употребе штампача, док опција куповине укључује континуирано одржавање и трошкове куповине, али једна ствар коју треба узети у обзир је да је то имовина и да такође има препродају вредност.

Следећа анализа примарних разлика између две доступне опције, односно куповина или давање у закуп. Ако анализирамо да иста опција куповине има позитиван инкрементални ИРР. Ова опција куповине је најбоља од опције закупа.

Овде, у анализи две инвестиционе алтернативе (једне скупље од друге), повраћај додатних трошкова. Израчунава се као интерна стопа поврата на инкрементални новчани ток. У овој анализи се сматра бољим избором алтернатива са инкременталном интерном стопом поврата већом од минимално прихватљиве стопе приноса.

Дакле, инкрементални ИРР је начин за анализу финансијског приноса када постоје две конкурентске могућности улагања које укључују различит износ улагања.