Акције вс Обвезнице | Топ 7 разлика између деоница и обвезница

Разлике између деоница и обвезница

А. акција представља колекцију акција у предузећу које има право да прими фиксни износ дивиденде на крају одговарајуће финансијске године које се углавном називају капитал предузећа, док обвезнице Термин је повезан са дугом који компанија прикупи од странаца који имају фиксни однос приноса сваке године и могу се зарадити као и обично на одређено време

Користе се за брзи новац или чак из перспективе задржавања његових инвестиција, јер су изгледи за раст новца у овом случају релативно већи. Остали макроекономски фактори такође имају утицај на перформансе ових акција или обвезница, што такође треба имати на уму.

Акција означава поседовање удела у корпорацији која представља део имовине или зараде предузећа. Свака особа која је вољна да унесе у капитал предузећа може имати удео ако је доступан широј јавности.

Обвезнице су заправо зајмови који су обезбеђени одређеним физичким средством. Истиче износ преузетог дуга уз обећање да ће убудуће платити износ главнице и повремено им нуди приносе по унапред утврђеном проценту.

У овом чланку ћемо разумети значај деоница вс обвезница и разлике између њих.

Акције вс Обвезнице Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између деоница и обвезница.

Кључне разлике

  1. Акција је финансијски инструмент који издаје компанија који приказује право власништва у замену за средства обезбеђена као капитал. Обвезница је финансијски инструмент издат за прикупљање додатног износа капитала. Издају их владине агенције, а такође и приватне организације које нуде периодично плаћање камата и враћање главнице по завршетку трајања.
  2. Акције се третирају као капитални инструменти, док су обвезнице дужнички инструменти.
  3. Акције издају различите компаније, док обвезнице издају предузећа, владине институције, финансијске институције итд.
  4. Принос на акције су дивиденде које нису загарантоване и зависе од учинка компаније. Упркос остваривању значајне добити, ако одбор директора сматра да профит распоређује негде другде уместо расподеле дивиденде, такве одлуке не могу бити доведене у питање. С друге стране, обвезнице имају фиксни принос који се мора платити без обзира на учинак зајмопримца, јер се ради о износу дуга. Дакле, постоји гаранција враћања износа у обвезницама.
  5. Акционари се сматрају власницима компанија и дају им предност у погледу гласачких права у важним стварима. Власници обвезница су повериоци предузећа и немају право гласа.
  6. Фактор ризика је висок у деоницама, јер приноси нису фиксни или пропорционални, док обвезнице имају фиксни принос што га чини мање ризичним. Обвезнице такође оцењују агенције за кредитни рејтинг које их чине структуриранијим пре разматрања могућности улагања.
  7. На берзи постоји секундарно тржиште које обезбеђује централизовано трговање за разлику од обвезница којима се тргује ван шалтера (ОТЦ).
  8. Акционари ће можда морати да плате ДДТ (порез на расподелу дивиденде) у случају примљених пријава које могу додатно умањити примљене пријаве, али обвезнице нису изложене таквим пореским оптерећењима.

Упоредна табела залиха и обвезница

Основа поређењаАкцијеОбвезнице
ЗначењеТо су инструменти који истичу интерес власништва који компанија издаје у замену за средства.Финансијски инструмент који истиче дуг преузетог од издаваоца према имаоцима и обећање да ће се вратити у каснијој фази са каматама.
ИздаваоциКорпорацијеВладине институције, финансијске институције, компаније итд.
СтатусАкционари су власници предузећаЗајмодавци фирми
Нивои ризикаВисока, јер зависи од перформанси издаваоцаРелативно ниска јер су имаоци обвезница приоритетни за отплату.
Облик повратаДивиденда, али није загарантованаКамата која је фиксно плаћање
Додатна погодностВласници добијају право гласаПредност у погледу отплате, а такође и ликвидације.
ТржиштеЦентрализовано / БерзаОТЦ (без рецепта)

Закључак

Обоје су познати као облици финансијских инструмената и користе их становници и институционални клијенти како би своја средства паркирали са очекивањима да ће добити већи принос. Иако се ови путеви могу користити за краткорочне добитке и затварање трговине, многи их се дугорочно држе и као облик улагања.

Обвезнице које издаје влада се широко користе и такође приказују финансијску стабилност земље. Ако су приноси мањи, то значи да је нација у доброј позицији да отплати свој дуг и да јој не требају сви да им позајмљују и обратно.

На крају, то зависи од инвестиционог циља и апетита инвеститора и колико дуго су спремни да се растану од својих средстава. Приликом израде портфеља могу се укључити један или оба ова инструмента како би се повећала могућност поврата.