Неограничена одговорност (значење) | Примери неограничене одговорности у партнерству

Значење неограничене одговорности

Неограничена одговорност значи правну обавезу власника предузећа јер су одговорни за сва пословна дуговања ако имовина предузећа / предузећа не може да подмири своје дугове или обавезе. Укратко, одговорност власника према послу је неограничена. Генерални партнери / самостални предузетници сносе одговорност за пословне акције, а може доћи и до одузимања њихове личне имовине ’ако предузеће не може да исплати своје обавезе.

Примери неограничене одговорности ортачких друштава / компанија

Погледајмо неколико примера неограничене одговорности партнерства / компаније да бисмо то боље разумели.

Пример # 1

Три појединца раде као партнери и сваки улаже по 10.000 америчких долара у нови посао који заједнички поседују. Током тог периода, обавеза предузећа износи 90.000 УСД. Ако фирма (предузеће) није у стању да подмири обавезе или не изврши обавезе по основу плаћања која треба извршити, тада су сва три партнера подједнако одговорна за измиривање обавеза. То значи да осим почетног улагања од 10.000 УСД, сваки партнер појединачно треба да уложи још 20.000 УСД да би подмирио обавезе фирме.

Анализа

Горњи пример показује како функционише неограничена одговорност у партнерству. Ако предузеће није у стању да подмири своје обавезе, тада су власници одговорни за њихово плаћање. Ризик је већи у томе, јер се чак и лична имовина власника такође може запленити за пословне обавезе.

Пример # 2

Тужбе могу створити велики утицај на самосталног власника / генералног партнера са неограниченом одговорношћу. Ако било који клијент тужи против предузећа, а предузеће не може подмирити дажбине које треба платити након пресуде, тада клијент може тужити генералне партнере / власника ради намирења дажбина. Ако немају довољно средстава за подмиривање дажбина, лична имовина ће бити заплењена.

Неограничена одговорност се не сматра тако повољном јер може да укључује личну имовину власника. Ово је један од главних разлога за оснивање ортачких друштава и друштава са ограниченом одговорношћу, јер они пружају одређену заштиту власницима од обавеза предузећа. Регистрована предузећа и корпорације раде са ограниченом одговорношћу акционара, то указује да обавезе пословања нису загарантоване, а исте се не могу наметати акционарима.

Пример # 3

Јое је отворио нови ресторан. узео је место за изнајмљивање, узео је намештај и друге потребе за објектима у најам. Посао је текао добро прве године. Због све веће конкуренције посао није ишао добро. Тако је Јое одлучио да угаси посао. Када је затворио посао, повериоцима је морао да плати 20.000 долара. Почетна инвестиција коју је извршио била је 10.000 америчких долара. Дакле, Јое сада има додатних 10.000 УСД. С обзиром на то да је то било приватно власништво, он ће измирити 10.000 америчких долара из личне имовине.

Анализа

У горе наведеном случају неограничена одговорност није повољна за Јоеа, јер се његова лична имовина (тј.) Готовина од 10.000 УСД користи у пословне сврхе приликом затварања предузећа. Да се ​​посао обављао на ограниченој одговорности, тада би се за обавезу од 20.000 америчких долара, коју треба платити, 10.000 америчких долара узело у обзир само почетно улагање Јое-а за поравнање дажбина, а његова лична имовина остаће нетакнута акције.

Предности неограничене одговорности

Неке предности неограничене одговорности су следеће:

 • Власници имају крајњу моћ и потпуну контролу над пословањем. могу слободно доносити све пословне одлуке у складу са законом.
 • Оснивање и организовање предузећа са једним власником и генералног партнерства је једноставно.
 • Распуштање посла је лако јер власници доносе све одлуке.
 • Сав приход остварен од посла могу узети власници.
 • Потпуна поверљивост посла може се одржати пошто власници имају потпуну контролу.
 • Одлуке управе биће побољшане и опрезне јер постоји ризик од личне одговорности за пословне акције.
 • Повериоци и друге заинтересоване стране имаће више поверења у посао, јер постоји неограничена одговорност за власнике. Власници предузећа такође ће бити опрезни у пословању јер имају потпуну одговорност.
 • Акцијски капитал и почетно улагање имају флексибилност власника јер неће бити притиска за фиксни улог.

Мане неограничене одговорности

Неки недостаци неограничене одговорности су следећи:

 • Неограничена одговорност чини власнике законски одговорним за све дугове и обавезе пословања.
 • У послу са неограниченом одговорношћу, могу бити изложени ризику и пословна и лична имовина власника.
 • Уз неограничену одговорност, власници ће бити опрезни у доношењу одлука, што може успорити развој пословања, јер ће се суздржати од доношења било каквих ризичних пословних одлука. Посао због тога може чак и да изгуби неке добре могућности.
 • Акти свих заинтересованих страна могу имати утицај на власнике (нпр.) Чак и поступак запосленог који је незаконит може довести власнике у ризик.
 • Раст посла је искључиво у рукама власника, јер ће посао престати да постоји ако власник оде, оде у пензију или умре.
 • Има рестриктивну структуру, јер не постоји одговарајући правни статус и разлика између власника и предузећа. другим речима, посао и власници су исти.
 • Резултати и резултати пословања се чувају као поверљиви. лоше управљање предузећем никада не може бити познато спољном свету, осим ако предузеће не банкротира.

Закључак

Неограничена одговорност у пословању има своје предности и недостатке. Формирање предузећа у вези са његовом одговорношћу мора се размотрити на основу природе посла, капацитета власника с обзиром на финансије, вештине, инвестиције итд. Неограничена одговорност је погодна за мала предузећа, јер су ризик и користи мањи за исто. Када посао расте, тада је боље претворити га у ограничену одговорност јер ризик расте ако је обим посла огроман, па власници са неограниченом одговорношћу можда неће имати поверења у доношење ризичних одлука које могу утицати на раст пословања и многе могућности ће бити изгубљене.