Опције против налога | Топ 9 разлика (са Инфографиком)

Разлике између опција и налога

 • Опција је уговор између две стране који даје носиоцу права, али не и обавезу да купи или прода основно средство по унапред одлученој цени удара и утврђеном датуму у будућности.
 • С друге стране, налог за акције налази се на сличним линијама попут опције за акције, јер даје право на куповину компаније по одређеној цени и датуму. Међутим, компанију издаје налог за деоницу, а фирма такође издаје нове нове акције у сврху трансакције.

У овом чланку детаљно разматрамо разлике између опција и налога.

Опције вс Варрантс Инфограпхицс

Допустите нам да разумемо разлике између Опције и Налози путем инфографике

Опције против налога - сличности

Обе опције против налога се третирају на сличним линијама и укључују следеће сличности:

 • Оба инструмента пружају власницима могућност да повећају своју изложеност и искористе кретање на берзи без поседовања средства.
 • Они својим власницима дају право на куповину одређеног износа главнице по фиксној цени и наведеном датуму.
 • И једно и друго представљају право, а не било какву контролу над главним средством, осим ако није извршено.
 • Фактори који утичу на вредност опције или налога су исти као што су основна цена акције, цена удара или цена вежбе, Време до истека, подразумевана волатилност и безризична каматна стопа.
 • Обе имају исте компоненте у погледу цена, тј. Унутрашњу вредност и временску вредност новца. Треба напоменути да
  1. Унутрашња вредност је разлика између цене главне акције и цене извршења или ударца. Ова вредност може бити Нула, али никада негативна.
  2. Временска вредност је разлика између цене опције / налога и њене суштинске вредности.

Опције против налога - разлике

Упркос горенаведеном, постоје следеће разлике између опција у односу на налоге:

 1. Опција је споразум којим купци имају право, али не и обавезу да купују или продају залихе по одређеној цени и датуму. Супротно томе, налог је инструмент регистрован да би се купцу обезбедило право да добије одређени број акција по унапред утврђеном датуму и ценама.
 2. Опције су стандардни уговори и од њих се захтева да се придржавају правила која регулишу рок доспећа, трајање, величину уговора и извршну цену, док су потернице хартије од вредности (нестандардизоване) што га чини флексибилним.
 3. Опције издаје берза, као што је америчка размена опција одбора у Чикагу, док налоге издаје одређена компанија.
 4. Акциона опција је инструмент секундарног тржишта, јер се трговина одвија између инвеститора, док је налог примарни инструмент тржишта, јер га издаје сама компанија.
 5. У трговању опцијама, продавац потписује опције док варанти имају једног издаваоца одговорног за понуђена права.
 6. Период доспећа се такође разликује код опција са роком доспећа до 2 године, а гаранције са роком доспећа од 15 година.
 7. Основна имовина у вези са опцијама су домаће акције, обвезнице и индекси, док се на налозима налазе хартије од вредности као што су валуте и међународне акције.
 8. У погледу остваривања добити, компанија не прима никакву директну корист која се на крају преноси на инвеститора. Супротно томе, питање налога је да се подстакне продаја акција и понуди заштита од пада вредности предузећа што може довести до пада цене акција компаније.
 9. Опције не укључују издавање нових залиха, али гаранције резултирају разређивањем стварајући издавање нових залиха.
 10. Трговање опцијама укључује следеће принципе фјучерс тржишта, а варанти следе принцип готовинског тржишта.
 11. Опције се могу издати независно, али се налози комбинују са другим инструментима као што су обвезнице.
 12. Важећа пореска правила ће се разликовати. Акцијске опције подлежу правилима која регулишу компензационе ставке. С друге стране, налози по својој природи нису компензацијски и стога опорезиви.
 13. Опције се могу купити / укратко / написати који укључују вишеструке стратегије трговања и заштите, док се налози не могу лако продати. Шпекуланти их у великој мери користе за замену залиха због могуће заштите.
 14. Позиви на марже су применљиви у опцијама, јер је за трговање опцијама потребан минимални биланс, али у случају налога то није случај.

Опције у односу на гаранције (упоредна табела)

Основа поређења између опција и налогаОПЦИЈЕГАРАНЦИЈЕ
ЗначењеКупац има право да купи или прода основно средство по унапред одређеним ценама и датумимаИнструмент који даје имаоцу право да добије одређени број акција по унапред одређеној цени и датуму.
ПриродаСтандардизовани уговорНестандардизована сигурност
Основна средстваДомаће акције, обвезнице и разни индексиВалуте и међународне акције
ИздавалацРазмена опцијаИздаје одређена компанија
ВласништвоЗапослениИнвеститори, компаније или партнери
УсловиПостављају берзе капиталаПоставио издавалац
Врста производаПозиви на капитал и индекс / ПутРазне инвестиције загарантоване капиталом и други налози за трговање високим ризиком / повратом
Животни векКапитал - до 5 година и

Индекс - до 18 месеци

Између 3 месеца - 15 година
РазређивањеНе укључује издавање нових залихаРезултати до разблаживања

Закључак

Укратко, оба ова деривата су од суштинског значаја за пословање које инвеститорима омогућава да размисле о улагању у акције без држања хартије од вредности. Потребно је проучити ситне детаље оба инструмента и сходно томе извагати предности и недостатке истих пре него што се коначна одлука разматра из финансијске перспективе. Опције се могу сматрати посредником за компензацију, док су варанти усмерени на помоћ предузећу у прикупљању капитала, дужничких или власничких хартија од вредности и побољшање посла за инвеститоре. Оба инструмента имају ниво ризика и инвеститори морају пажљиво разумети деривате и размотрити пореске последице пре него што их користе.

Апетит за ризиком и дугорочни финансијски циљ инвеститора морају се проценити и у складу с тим бити опрезни. Налози су високо искоришћени и шпекулативни инструменти, па стога треба бити опрезан и, насупрот томе, опције укључују мањи ризик са високим потенцијалом за раст са ограниченим капиталним захтевом.