Хард Цост вс Софт Цост | Топ 4 разлике (са инфографиком)

Разлика између тешких и меких трошкова

Тешки трошкови се односе на оне трошкове који су директно повезани са изградњом зграде или су настали због њеног развоја, док се Меки трошкови односе на оне трошкове који нису директно повезани, тј. Они су индиректно повезани са изградњом зграде или њеним развој.

Трошкови су различитих врста и категоризација, а свака индустрија има различито име одређеног трошка. Иако неки трошкови више или мање остају исти и обично се сматра да су исте природе у свим секторима и индустријама. Међутим, када говоримо о грађевинским компанијама или програмерима у некретнинама, постоји специфичан назив који се даје трошковима, што је тежак трошак и благи трошак.

Ове две врсте трошкова се широко користе у грађевинској индустрији. Инвеститори и градитељи често желе да знају које врсте трошкова настају у грађевинским пројектима.

Хард Цост вс. Софт Цост Инфограпхицс

Кључне разлике између тешких и меких трошкова

  • Хард Цост су оне врсте трошкова које су директно повезане са изградњом пројекта у индустрији некретнина. Трошкови попут сировина, директне радне снаге, што резултира изградњом зграде и повећава проценат завршетка пројекта, подлежу тешким трошковима. Мекани трошкови, с друге стране, нису директно повезани са физичком конструкцијом зграде и не доприносе изградњи зграде. То су помоћни трошкови који су индиректно повезани са изградњом зграде.
  • Тешки трошкови се често називају трошковима цигле и мотора који обухватају стварну физичку изградњу пројекта развоја некретнине. Ови трошкови углавном покривају трошкове рада и материјала. Мекани трошкови су, с друге стране, мање очигледни од тешких, јер обухватају све и све што није директно повезано са физичким развојем зграде.
  • Значајна разлика између тврдог и лаког трошка је што тешки трошкови не настају након завршетка пројекта. С друге стране, с друге стране, меки трошкови могу настајати, али и не морају настајати чак и након завршетка пројекта и испоруке. На пример, постоји правни случај у току пројекта чак и након завршетка пројекта. Стога компанија мора да сноси правне и парничне таксе на пројекту чак и након завршетка пројекта.
  • Примери ХЦ су сировине, радна снага, фиксна опрема, који се често класификују као тешки трошкови. Примери СЦ су правне таксе, трошкови ван локације, индиректна радна снага, покретна опрема која се обично класификује као меки трошак. Други примери тешких трошкова су трошкови темеља, унутрашња обрада итд.

Упоредна табела

Сада, погледајмо табелу поређења Хард Цост вс Софт Цост.

Хард ЦостСофт Цост
То је директно повезано са производњом и развојем зграде.То је индиректни трошак и није директно повезан са физичком производњом зграде или грађевинским пројектом.
Проценити је релативно лако, јер је трошак и када је настао и лако га је предвидети, у зависности од напретка пројекта.Није га лако мерити и није лако предвидети, јер се може наставити чак и након што је пројекат завршен и испоручен.
Генерално је опипљив, а предузеће треба да прибави средства и друге ресурсе да би довршило пројекат изградње.Опћенито је нематеријално и може настати у име клијента или на други начин. Као што није лако процијенити
Сировине, цигле и мотори, грађевински материјал, директна радна снага, неки су примери тешких трошкова и довршени су и не настају када је пројекат завршен или чак и пре него што је пројекат покренут. Ови трошкови настају само током трајања пројекта.Трошкови осигурања, правни трошкови, трошкови постављања су малобројни и углавном настају чак и пре него што је пројекат покренут и започет