Место трошкова вс Профит центар | Топ 10 разлика које морате знати!

Разлике између места трошкова и центра профита

Место трошкова да ли је то одељење унутар организације које је одговорно за идентификовање и одржавање трошкова организације што је могуће нижим анализом процеса и уношењем неопходних промена у компанији Центар за профит фокусира се на генерисање и максимизирање токова прихода за организацију идентификовањем и побољшањем активности попут продаје, много је сложенији и има широко подручје деловања.

Места трошкова и профитни центри су оба разлога због којих посао постаје успешан. Место трошкова је подјединица предузећа која брине о трошковима те јединице. С друге стране, профитни центар је подјединица предузећа која је одговорна за приходе, добит и трошкове.

Дакле, место трошкова помаже компанији да идентификује трошкове и смањи их што је више могуће. А профитни центар делује као поддео предузећа, јер контролише најважније кључне факторе сваког пословања.

У централизованој компанији нећете видети место трошкова и центар профита; будући да је контрола компаније од малог тима на врху. У децентрализованој компанији у којој су контрола и одговорност подељени, моћи ћете да видите постојање центара трошкова и добити.

У овом чланку детаљно разматрамо место трошкова у односу на центар профита -

  Место трошкова у односу на центар профита [Инфограпхицс]

  Много је разлика између места трошкова и центра профита. Ево главних разлика -

  Сада када разумемо основне разлике између места трошкова и центра профита, погледајмо сваку од њих детаљно.

  Шта је место трошкова?

  Место трошкова је подјединица (или одељење) која брине о трошковима предузећа. Примарне функције места трошкова су контрола трошкова предузећа и смањење нежељених трошкова које компанија може имати.

  На пример, објекти за корисничку услугу можда неће створити директну добит за компанију, али помажу у контроли трошкова компаније (разумевањем са чиме се купци боре), а такође олакшава смањење трошкова организације.

  Да ли место трошка сноси трошкове?

  Једноставан одговор је „да“.

  Али места трошкова имају трошкове, тако да профитним центрима могу омогућити зараду.

  На пример, маркетинг одсек ћемо назвати местом трошкова јер компанија много улаже у маркетинг. Будући да маркетиншка функција омогућава одељењу продаје да генерише профит.

  Дакле, чак и ако одељење за маркетинг сноси трошкове и не генерише директну добит, то омогућава одељењу продаје да генерише директни профит за компанију.

  Одељење за маркетинг такође помаже да се разуме шта купцу треба, као резултат тога, организација престаје да ради оно што не доноси профит и почиње да ради више од онога што доноси резултат.

  Зашто су места трошкова важна за организације?

  Многи старт-упи могу да тврде да нема потребе за задржавањем места трошкова у организацији, јер они имају пуно трошкова, а такође не генеришу директну добит.

  Поента је у томе што места трошкова помажу профитним центрима у усмеравању функција компаније.

  Рецимо да у организацији не постоји место трошкова. То значи -

  • У организацији неће бити истраживања и развоја. Као резултат, организација неће развијати нове производе или неће иновирати своје тренутне производе / услуге.
  • Неће бити одељења за корисничке услуге. То значи да ниједан купац не би био добро услужен ако се суочи са било којим изазовом или проблемом.
  • Неће постојати одељење за брендирање или маркетинг, што значи да ће компанија и даље производити производе, али нико неће сазнати о производима или о компанији.

  Одржавање места трошкова важно је за дугорочно здравље и трајност организације.

  Да, ако је потребно, понекад се могу препустити правом партнеру. Али без помоћи места трошкова, профитни центри неће добро функционисати. И као резултат тога, у блиској будућности ће се остварити мање / никаквог профита.

  Врсте места трошкова

  У основи постоје две врсте места трошкова.

  • Места трошкова производње: Ова места трошкова помажу у производним процесима. Корисност ове врсте места трошкова лежи у томе колико неприметно могу помоћи у преради производа. На пример, подручје идентификације можемо идентификовати као место трошкова производње.
  • Места трошкова услуга: Ова места трошкова помажу у пружању функције подршке која омогућава другом профитном центру да добро функционише. На пример, можемо да говоримо о одељењу за људске ресурсе као о месту трошкова услуга, јер одељење за људске ресурсе помаже да се одељење продаје оствари у већој добити за посао.

  Како измерити учинак одређеног места трошкова?

  Каже се да ако не можете нешто да измерите, нећете моћи да се побољшате.

  Због тога морамо да пронађемо начин за мерење учинка места трошкова.

  Једноставно речено, да бисмо измерили перформансе места трошкова, морамо да направимо анализу варијансе кроз коју бисмо могли да видимо разлику између стандардних трошкова и стварних трошкова.

  Стандардни трошкови су трошкови који се постављају према циљу и да би се разумело колико је циљ испуњен.

  Стварни трошкови су трошкови који настају у стварности.

  Анализа варијансе може се извршити на два начина - прво кроз варијацију цене, а затим кроз варијацију количине.

  Узмимо пример да то илуструјемо.

  Пример места трошкова

  • Стварна цена материјала = 5 УСД по јединици.
  • Стандардна цена материјала = 7 УСД по јединици.
  • Стварне јединице материјала = 10.000.
  • Стандардне јединице материјала = 9700.

  Пронађите варијансу цене и количине.

  Добили смо све информације.

  Формула одступања цене је = Стварне јединице материјала * (Стварна цена по јединици - Стандардна цена по јединици).

  У овом примеру стављањем свих фигура у формулу добијамо -

  Одступање у цени = 10.000 * (5 - 7 УСД) = 50.000 - 70.000 УСД = 20.000 УСД (повољно).

  Када је стварна цена мања од стандардне, разлика у цени би била повољна и обрнуто.

  Да бисмо сазнали варијансу количине, треба да погледамо формулу варијансе количине.

  Одступање у количини = (Стварна количина - Стандардна количина) * Стандардна цена

  Стављајући цифре у формулу, добијамо -

  Одступање у количини = (10.000 - 9700) * 7 УСД = 300 * 7 УСД = 2100 УСД (неповољно).

  Када је стварна количина већа од стандардне количине, варијанса количине би била неповољна и обрнуто.

  Шта је Профит центар?

  Профитни центар је центар који генерише приходе, добит и трошкове.

  На пример, можемо узети одељење продаје. Одељење продаје организације је профитни центар јер одељење продаје осигурава колико ће прихода зарадити, колико трошкова треба да направи организација за продају производа / услуга и колику би зараду компанија зарадила.

  Профитни центри су разлози због којих се води посао. Без профитних центара било би немогуће да се предузеће одржи.

  Наравно, профитни центри су подржани од стране места трошкова како би генерирали профит, али функције профитних центара су такође вредне пажње.

  Гуру менаџмента, Петер Друцкер први је пут створио термин „профитни центар“ давне 1945. године. После неколико година, Петер Друцкер се исправио рекавши да у послу не постоје профитни центри и да је то била његова највећа грешка. Затим је закључио рекавши да у предузећу постоје само места трошкова, а никакав центар профита. Ако постоји неки профитни центар који постоји за предузеће; то би био чек купца који није враћен.

  Функције профитног центра

  Профитни центри имају неколико специфичних функција. Они су следећи -

  • Генеришите профит директно: Профитни центри помажу у остваривању директног профита од њихових активности. На пример, одељење продаје директно продаје производе купцима да би остварило профит.
  • Израчунајте повраћај улагања: Будући да профитни центар такође преузима одговорност за приходе и трошкове, израчунавање поврата улагања постаје једноставно у профитним центрима.
  • Помоћ у ефикасном доношењу одлука: Будући да активности профитних центара директно генеришу приходе и добит, лакше је доносити ефикасне одлуке. Треба више радити на активностима које генеришу највише прихода и добити, а смањити активности које повећавају трошкове, али не доносе профит.
  • Помоћ у буџетској контроли: Будући да се профитни центар процењује на основу одузимања стварних трошкова од планираних трошкова, профитни центри нуде већу буџетску контролу. Када се стварни трошкови упореде са планираним трошковима, профитни центри могу да разумеју разлику и могу применити лекције у следећем скупу захтева.
  • Пружа спољну мотивацију: Будући да тим профитног центра директно контролише исходе (или приходе и добит), њихов учинак се директно награђује, што им нуди спољашњу мотивацију да раде више и генеришу више профита.

  Такође, погледајте овај чланак о буџетирању и предвиђању | Да ли је исто или другачије?

  Врсте добити центар

  Профитни центри могу бити две врсте.

  • Одељење у оквиру организације: Профитни центри могу бити одељења у оквиру организација. На пример, одељење продаје је профитни центар сваке компаније. Одељење продаје је одељење и истовремено је у оквиру организације.
  • Стратешка јединица велике организације: Профитни центри такође могу бити подјединице или стратешке јединице велике организације. На пример, ресторан може бити профитни центар огромног ланца хотела.

  Како измерити учинак одређеног профитног центра?

  Заправо постоји пет начина на које можемо мерити учинак профитног центра. Погледајмо све њих -

  • Поређење буџета и добити: Сваки профитни центар креира буџет за трошкове и приходе. Када упоредимо са стварним трошковима и стварним приходом, добијамо директну меру колико смо тачни у нашој претпоставци.
  • Колики је профит остварен по јединици: Као менаџери профитних центара, постаје лакше сагледати профит предузећа, а затим га поделити са бројем продатих јединица. Као резултат, можемо добити профит по јединици.
  • Проценат бруто добити: Ако једноставно узмемо бруто добит и поделимо је са продајом, моћи ћемо да добијемо проценат бруто добити.
  • Проценат нето добити: Ако једноставно узмемо нето добит и поделимо је са продајом, моћи ћемо добити проценат нето добити.
  • Однос између трошкова и продаје: Будући да профитни центар може да види стварни трошак и стварну продају, лако је пронаћи однос између њих.

  Пример профитног центра

  Узмимо пример да користимо три мере профитног центра и како компанија напредује -

  ПодациИзнос (у УСД)
  Приход100,000
  Набавна вредност продате робе70,000
  Бруто маржа30,000
  Рад5000
  Општи и административни трошкови6000
  Оперативни приход (ЕБИТ)19,000
  Трошкови камата3000
  Добит пре опорезивања16,000
  Пореска стопа (25% добити пре опорезивања)4000
  Нето приход12,000

  Ако користимо горње податке да бисмо сазнали мерење, ево израчунавања -

  • Проценат бруто добити = Бруто добит / продаја * 100 = 30.000 / 100.000 * 100 = 30%.
  • Проценат нето добити = Нето добит / продаја * 100 = 12.000 / 100.000 * 100 = 12%.
  • Расходи / Продаја = 18,000 / 100,000 * 100 = 18%

  (Напомена: Трошкови овде укључују рад, опште и административне трошкове, трошкове камата и порез)

  Такође погледајте овај чланак о профитним маржама

  Место трошкова у односу на центар профита - Кључне разлике

  Ево кључних разлика између места трошкова и центра профита -

  • Место трошкова преузима трошкове и помаже у контроли и смањењу трошкова пословања. Профитни центар, с друге стране, брине да директно генерише приходе и профит.
  • Према менаџерском гуруу, места трошкова Петер-а Друцкер-а једини су услов пословања. Али други мислиоци менаџмента сматрају да су чак и профитни центри кључни састојци доброг пословања.
  • Важно је измерити учинак места трошкова; то радимо коришћењем анализе варијансе. Такође би требало мерити учинак профитних центара; мерење профитних центара може се извршити кроз проценат бруто добити, проценат нето добити, проценат трошкова / продаје, профит по јединици итд.
  • Подручје утицаја места трошкова је уско. Али с друге стране, подручје утицаја профитних центара је широко.
  • Центри трошкова осигуравају дугорочно здравље и профит предузећа. Профитни центри осигуравају краткорочни профит предузећа.
  • Места трошкова помажу у индиректном генерисању профита. Профитни центри помажу у директном стварању профита.

  Место трошкова у односу на центар добити (Табела упоређивања)

  Основа за поређење - Место трошкова у односу на центар профитаМесто трошковаЦентар за профит
  1.    ЗначењеМесто трошкова је подјединица / одељење предузећа које брине о трошковима.Профит центар је подјединица предузећа која је одговорна за профит.
  2.    Одговорна заКонтрола трошкова и смањење трошкова.Максимизирање прихода и профита.
  3.    Подручје утицајаУзак.Широка.
  4.    Тип послаЈедноставно, јер се фокусира само на трошкове.Сложен јер се фокусира на приходе, добит и трошкове.
  5.    Стварање добитиНе генерише / максимизира профит директно.Директно генеришите и максимизирајте профит.
  6.    Приступ - место трошкова у односу на центар профитаДугорочни.Краткорочно и дугорочно обоје.
  7.    Здравље пословањаЦентри трошкова су директно одговорни за дугорочно осигуравање доброг пословања.Профитни центри подржани су трошковним местима како би се осигурало трајно пословање.
  8.    РачунањеСтандардни трошкови - стварни трошковиБуџетирани трошкови - стварни трошкови
  9.    Користи се за - Место трошкова у односу на Центар профитаИнтерно (углавном)Интерни и екстерни (оба)
  10.  ПримерСлужба за корисникеСектор продаје

  Закључак

  Места трошкова и профитни центри су оба важна за посао. Ако било која организација мисли да од места трошка није потребно да генеришу добит, треба добро размислити. Јер без подршке места трошкова не би било могуће водити посао дужи временски период.

  Пре се може рећи да би без профитних центара, места трошкова и даље могла да генеришу профит (мада не толико); али без подршке места трошкова, профитни центри уопште неће постојати.