Капитал у односу на акције | Топ 9 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између капитала и акција

Кључна разлика између капитала и акција је у томе што је капитал знак власништва у било ком пословном субјекту што подразумева да неко има власничка права у години која је обележена и да капиталу није дозвољено да слободно тргује на тржишту, док је удео део капитала која се мери у смислу броја, вредности и / или процента у том ентитету и уделом се лако може трговати на тржишту путем берзи.

Корпоративни свет се састоји од поседовања капитала и квантитета акција које појединци поседују директно или индиректно. Поседовање капитала одређује власништво и управљачку контролу имаоца акција.

Шта је капитал?

Капитал у основи значи власнички удео у компанији. Лаички речено, то значи власнички капитал или нето вредност након отплате свих дугова. Капиталне инвестиције се углавном купују с очекивањем да се ужива у повећању цене и искористи прилика за уживање у повећању вредности. Пружа јастук користи од власништва као и његове корисности у свакодневном животу.

Шта су акције?

Акције су јединица капитала предузећа или другог ентитета, стицањем исте могу се добити власништво над предузећем. Акције су делови капитала који се могу слободно трговати на берзи. Поседовање акција одређује удео у капиталу било ког појединца директно или индиректно. То даје прилику да се улагање у било који ентитет задржи дугорочно, али и краткорочно, тако да се уговори о деоници лако тргују и могу се добити на квадрат на берзи.

Узмимо пример.

 • Господин А купује кућу вредну милион долара узимањем банкарског зајма од 800.000 долара. У поменутој трансакцији, господин А држи капитал од 200.000 УСД у кући, тј. 20%.
 • Још један пример, у компанији КСИЗ Лтд, господин А купује 20% акција по тржишној вредности. Купујући их, може се рећи да господин А има 20% власничког удела у ентитету.
 • Господин И купује акције компаније Релианце ограничене са берзе, овде се акције слободно купују са тржишта или да би стекли корист од краткорочног кретања цена или да би уживали у процени вредности инвестиције.

Екуити вс. Схарес Инфограпхицс

Кључне разлике између капитала и акција

 • Капитал је власнички удео у ентитету или таквој другој вредној пословној компоненти, док су акције мерење удела у власништву појединца у тој пословној компоненти.
 • Капитал ће бити доступан у свим пословним структурама, које могу бити власништво или партнерство или корпоративна структура, док ће акције бити доступне само у корпоративној структури.
 • Власничким уделом се обично не тргује слободно, јер директно утиче на власништво пословног субјекта, док се акцијама лако тргује на тржишту путем препознате берзе.
 • Капитал укључује акције и други власнички капитал, док акције укључују само акцијски капитал и приоритетни акцијски капитал.
 • Капиталне инвестиције су генерално ризичније јер лице поседује власнички удео у ентитету који ће га држати отвореним за сав ризик са којим се суочава ентитет и углавном су неограничене одговорности за свој интерес, док је удео у капиталу релативно мање ризичан јер је одговоран до уписаног капитала у ентитету и стога имају обавезу само до номиналне вредности капитала.
 • Генерално, капитална улагања су дугорочна, док су улагања краткорочна.
 • Примарни циљ власничких улагања је да зараде од улагања и цене њихову вредност, док је намера деоница улагача да уживају у краткорочном кретању цена.
 • Капитал је релативно шири појам у поређењу са уделом.
 • Имаоци власничких инструмената немају увек право на дивиденду, док акционари увек имају право на дивидендна права.

Упоредна табела

ОсноваКапиталАкције
РазменљивостКапитал је власнички улог којим се не може лако трговати на тржишту.Акцијама је лако трговати на берзи.
Улагање у пословни типКапитал се углавном налази у свим облицима пословања, попут власништва, партнерства или корпорација.Акције се углавном виде само у компанијама.
ДивидендаАко има удео у компоненти, онда само они имају право на права на дивиденду.Акције увек имају право на дивиденду.
УкључујеОбухвата акције, акције и сву материјалну имовину, искључујући дуг и фиктивну имовину.Укључују само акције и преференцијалне акције.
РизикКапитал је релативно ризичнији јер се може приписати власништву над ентитетом, па се власници капитала директно суочавају са сложеностима са којима се суочава ентитет.Акције су релативно мање ризичне, јер инвеститори одговарају само до капитала у њиховом власништву и упису.
Шири појамТо је много шири појам у поређењу са уделом.То је релативно уски појам.
ПримерОсоба улаже 100.000 америчких долара у посао, ако у том послу нема дуга, онда се та особа назива 100%Особа купује 1000 акција уздања, где ће се сматрати акционарским уделом у односу на 1000 акција у компанији.
НамераПримарна намера инвеститора је да дугорочно уложи износ улагањем износа.Примарна намера инвеститора је да ужива у краткорочном кретању цена.
ПодсетСав капитал не дели.Све акције су капитал.

Закључак

Уопштено говорећи, људи користе капитал и акције наизменично. Али у основи, постоји разлика између оба појма.

Капиталне инвестиције су примарне инвестиције које подстичу ентитет у прикупљању новца и дају постепено уважавање вредности инвестиција. Супротно томе, трговац улаже у акције на берзи. Њихов главни циљ је шпекулација и зарадити краткорочни раст цене. Капиталне компоненте укључују акције, акције, резерве и сопствена средства; отуда је то много шири појам док су акције део капитала, па је самим тим и део истог.