Нето имовина (дефиниција, примери) | Шта је нето имовина?

Шта су нето средства?

Нето имовина у билансу стања дефинисана је као износ за који ваша укупна имовина премашује ваше укупне обавезе и израчунава се једноставним додавањем онога што поседујете (имовина) и одузимања од онога што дугујете (обавезе). То је обично познато као нето вредност (НВ).

Испод је Формула нето имовине

Нето имовина = Укупна имовина - Укупна одговорност

Израчунајмо ово за Цолгате у 2014. години.

 • Укупна актива у 2014. години (Цолгате) = 13.459 милиона долара
 • Укупне обавезе у 2014. години (Цолгате) = 12.074 милиона долара

Нето актива = Укупна актива у 2014. години - Укупне обавезе у 2014. години

= 13.459 милиона долара - 12.074 милиона долара = 1.385 милиона долара

Пример нето имовине

Биланс стања (позицијски извештај) подједнако је уравнотежен између имовине и обавеза.

 • Из горњег основног формата рачуна биланса стања, можемо уочити да је биланс стања подељен на имовину и обавезе и акционарски капитал.

 • Сада, ако је свака ставка биланса стања исправно наведена, тада укупна имовина мора бити једнака укупној пасиви и акцијама власника.
 • Запамтите, наша нето вредност једнака је разлици између укупне активе и укупне пасиве. Ово нам оставља акционарски капитал.
 • Тако да можемо рећи да је то заправо слично акционарском капиталу.

Пример повећања нето имовине

Амазонова имовина континуирано се повећавала током последњих 5 година. То је зато што су током одређеног времена могли да повећају своју имовину и зараду.

Пример смањења нето имовине

Сеарс Холдинг је, међутим, класичан пример смањења имовине током одређеног временског периода. Сеарс извештава о континуираним губицима који резултирају негативном књиговодственом вредношћу предузећа.

Нето имовина за физичка лица

Недавно је Цхрис Ларсен (суоснивач) компаније за криптовалуте Риппле постао пета најбогатија особа по нето вредности. Сад кад смо схватили шта је нето вредност предузећа, израчунајмо га у случају појединца.

извор: фортуне.цом

Из перспективе појединца, нето имовина значи разлику између тога колико особа поседује и колико дугује. То значи да за побољшање вашег финансијског здравља ваша имовина мора бити позитивно висока.

Запамтите, ваша зарада не одражава ваше право финансијско здравље. Узмимо пример двоје различитих људи да то разјаснимо.

 • Рам зарађује 45000 Рс / - месечно, док његови трошкови и обавезе (попут месечних рачуна, рате стамбеног зајма / зајма за аутомобил, обавеза на кредитним картицама итд. Укупно износе 47000 Рс / -). Каже се да је финансијско здравље Рама лоше, јер је његова нето вредност негативна и не остаје ништа за улагање.
 • С друге стране, Схиам зарађује 18000 Рс месечно. Он стиче нула обавеза и већи део свог прихода улаже у имовину попут узајамних фондова. Финансијска ситуација Схиама, без сумње је здравија од Рамове

Дакле, из горњег примера постаје јасно да:

 • О вашем финансијском здрављу углавном одлучује нето вредност коју поседујете.
 • Зарада је важна само да бисте свој зарађени новац искористили за зараду више новца.
 • Улагање у имовину помаже у обезбеђивању ваше нето вредности.

Закључак

Нето имовина је једноставан начин да се идентификује здравље компаније као и појединца. Ако се зарада ваше компаније повећава, али се имовина такође смањује, здравље ваше компаније можда се неће побољшати.