ЦАПМ Бета - Дефиниција, формула, израчунајте ЦАПМ Бета у програму Екцел

ЦАПМ Бета је теоретска мера начина кретања поједине акције у односу на тржиште, узимајући корелацију између оба; тржиште представља несистематски ризик, а бета систематски ризик.

ЦАПМ БетаКада инвестирамо на берзама, како знамо да је акција А мање ризична од акције Б. Разлике могу настати услед тржишне капитализације, величине прихода, сектора, раста, управљања итд. Можемо ли пронаћи једну меру која нам говори која акција је ризичнија? Одговор је ДА, а ми то зовемо ЦАПМ Бета или Модел цене капитала капитал Бета.

У овом чланку ћемо погледати матице и вијке ЦАПМ Бета -

  Шта је ЦАПМ Бета?


  Бета је веома важна мера која се користи као кључни инпут за процене дисконтованог новчаног тока или ДЦФ.

  Ако желите да професионално научите о ДЦФ моделирању, створио сам портфолио од 117 курсева о инвестиционом банкарству. Можда ћете желети да погледате овај курс за инвестиционо банкарство овде.

  Најважније - преузмите бета образац за израчунавање бета

  Израчунајте БЕТА-у МакеМиТрип-а у програму Екцел помоћу НАКЛОНА и регресије

  ЦАПМ Бета формула


  Ако имате и најмањи наговештај у вези са ДЦФ-ом, тада бисте чули за Модел одређивања цена капиталних средстава (ЦАПМ) који израчунава трошкове капитала према доњој бета формули.

  Трошак капитала = стопа без ризика + Бета к премија за ризик

  Ако још нисте чули за Бету, онда не брините. Овај чланак вам најосновније објашњава Бета-у.

  Узмимо пример: када инвестирамо у акције, људски је бирати акције које имају највећи могући принос. Међутим, ако се један јури само враћа, други одговарајући елемент се пропушта, тј. Ризик.

  Заправо, свака деоница је изложена двема врстама ризика.

  • Несистематски ризици укључују ризике који су специфични за компанију или индустрију. Ова врста ризика може се елиминисати диверзификацијом по секторима и компанијама. Ефекат диверзификације је тај да се диверзификовани ризик различитих акција може надокнадити.
  • Систематски ризици су они ризици који утичу на укупна тржишта акција. Систематски ризици се не могу ублажити диверзификацијом, али се могу добро разумети помоћу важне мере ризика која се назива „БЕТА. “

  Шта је Бета?


  Основна дефиниција бета -Бета мери ризике од деоница у односу на укупно тржиште.

  • Ако је Бета = 1: Ако је Бета акције једна, онда она има исти ниво ризика као и на берзи. Дакле, ако тржиште акција (НАСДАК и НИСЕ, итд.) Порасте за 1%, цена акција ће такође порасти за 1%. Ако се берза спусти за 1%, цена акција ће се такође спустити за 1%.
  • Ако је Бета> 1: Ако је Бета залиха већа од јединице, то подразумева већи ниво ризика и нестабилности у поређењу са берзом. Иако ће правац промене цене акција бити исти; међутим, кретање цена акција биће прилично екстремно. На пример, претпоставимо да је Бета залиха АБЦ два, а ако се тржиште акција повећа за 1%, цена акције АБЦ ће порасти за два процента (већи принос на растућем тржишту). Међутим, ако се тржиште акција спусти за 1%, цена акција АБЦ-а ће се спустити за два процента (што значи већи пад и ризик).
  • Ако је Бета> 0 и Бета <1: Ако је Бета залиха мања од један и већа од нуле, то значи да ће се цене акција кретати са укупним тржиштем; међутим, цене акција остаће мање ризичне и променљиве. На пример, ако је бета акције КСИЗ 0,5, то значи да ће се, ако се целокупно тржиште креће нагоре или наниже за 1%, цена акције КСИЗ показати пораст или пад од само 0,5% (мање испарљива)

  Генерално, велике компаније са предвидљивијим финансијским извештајима и профитабилношћу имаће нижу бета вредност. На пример, енергетика, комуналне услуге, банке, итд., Сви имају нижу бета верзију. Већина бета обично пада између 0,1 и 2,0, иако су могући негативни и већи бројеви.

  Кључне одреднице бета


  Сад кад смо Бету схватили као меру ризика, важно нам је да схватимо и изворе ризика. Бета зависи од пуно фактора - обично, од природе посла, оперативног и финансијског полуга итд.

  Дијаграм испод приказује кључне одреднице Бета -

  • Природа посла - Вредност бета за компанију зависи од врсте понуђених производа и услуга и његов однос са укупним макроекономским окружењем. Имајте на уму да цикличне компаније имају веће бета вредности од нецикличних фирми. Такође, компаније са дискреционим производом имаће веће бета верзије од предузећа које продају мање дискреционих производа.
  • Оперативна полуга: Што је већи удео фиксних трошкова у структури трошкова предузећа, то је бета бета већи
  • Финансијска полуга: Што више предузећа преузме дуг, то ће бета бити већи од капитала у том послу. Дуг ствара фиксни трошак, камате који повећавају изложеност тржишним ризицима.

  Високе бета акције / сектори


  Због неизвесног економског окружења, увек остају питања која је најбоља инвестициона стратегија. Да ли треба да бирам високе ЦАПМ Бета акције или Ниске ЦАПМ Бета акције? Обично се подразумијева да цикличне залихе имају високу бета, а одбрамбени сектори ниску бета.

  Цикличне акције су оне чији су пословни учинци и учинак залиха у високој корелацији са економским активностима. Ако је економија у рецесији, онда ове залихе показују лоше резултате, а самим тим и перформансе залиха попримају веће резултате. Исто тако, ако је економија у високој путањи раста, цикличне акције имају тенденцију да буду у високој корелацији и показују високу стопу раста пословања и перформанси залиха.

  Узмимо за пример Генерал Моторс; његова ЦАПМ Бета је 1,43. То подразумева да ће се берза повећати за 5%, тада ће акције Генерал Моторс-а порасти за 5 к 1,43 = 7,15%.

  Следећи сектори могу се класификовати као циклични и имају тенденцију да приказују високе залихе бета.

  • Сектор аутомобила
  • Сектор материјала
  • Сектор информационе технологије
  • Потрошачки дискрециони сектор
  • Индустријски сектор
  • Банкарски сектор

  Ниске Бета залихе / сектори


  Ниска Бета показује се залихама у одбрамбеном сектору. Одбрамбене акције су акције чије пословне активности и цене акција нису у корелацији са економским активностима. Чак и ако је економија у рецесији, ове акције показују стабилне приходе и цене акција. На пример, ПепсиЦо, његова залиха бета износи 0,78. Ако се тржиште акција спусти за 5%, тада ће се акције Пепсицо спустити само за 0,78 × 5 = 3,9%.

  Следећи сектори могу се класификовати као одбрамбени и имају тенденцију да приказују ниске залихе

  • Потрошачке спајалице
  • Пића
  • Здравствена заштита
  • Телеком
  • Комуналије

  Израчун ЦАПМ Бета у програму Екцел


  Технички гледано, Бета је мера варијабилности цена акција у односу на укупно тржиште акција (НИСЕ, НАСДАК, итд.). Бета се израчунава регресирањем процентуалне промене цена акција наспрам процентуалне промене на укупном тржишту акција. Израчун ЦАПМ Бета може се извршити врло лако на екцелу.

  Израчунајмо Бета-у МакеМиТрип (ММТИ) и тржишног индекса као НАСДАК.

  Најважније - преузмите Екцел образац за прорачун бета

  Израчунајте БЕТА-у МакеМиТрип-а у програму Екцел помоћу нагиба и регресије

  Корак 1 - Преузмите податке о ценама акција и индексу за последње 3 године.

  Први корак је преузимање података о цени акција и индекса. За НАСДАК преузмите скуп података са Иахоо Финанце.

  Исто тако, одавде преузмите одговарајуће податке о цени акција за пример МакеМиТрип.

  Корак 2 - Сортирање датума и прилагођених цена затварања

  Након што преузмете скуп података за то двоје, учините следеће за сваки скуп података-

  • Поредајте датуме и прилагођене цене затварања у растућем редоследу
  • Избриши колону Отворено, Високо, Ниско, Затвори и Обим. Они нису потребни за бета прорачуне.

   

  Корак 3 - Припремите један лист података о ценама акција и подацима индекса.

   

  Корак 4 - Израчунајте делимични дневни повратак

  Корак 5 - Израчунавање бета - три методе

  Можете користити било коју од три методе за израчунавање бета - 1) метода варијансе / коваријанце 2) функција НАКЛОНА у екцелу 3) регресија података

  • Метода варијансе / коваријанце

  Коришћењем методе варијансе-коваријанса добијамо Бета као 0,9859 (Бета коефицијент)

  • СЛОПЕ функција у екцелу

  Користећи ову методу функције СЛОПЕ, поново добијамо Бета као 0,9859 (Бета коефицијент)

  • 3. метода - Коришћење регресије података

  Да бисте користили ову функцију у Екцелу, потребно је да одете на картицу Подаци и изаберете Анализа података.

  Ако не можете да пронађете анализу података у програму Екцел, онда морате да инсталирате Аналисис ТоолПак. Овај поступак је релативно лак: Идите на ФИЛЕ -> Оптионс -> Адд-Инс -> Аналисис ТоолПак -> Го -> Цхецк Аналисис ТоолПак -> ОК

  Изаберите Анализа података и кликните на Регресија.

  Изаберите опсег улаза И и опсег улаза Кс

  Једном када кликнете на ОК, добићете следећи сажети излаз

  Као што је горе напоменуто, добићете исти одговор бета (Бета коефицијент)у свакој од метода.

  Такође имајте на уму да је МакеМиТрип бета приближно ближи 1,0, то подразумева да цене акција МакеМиТрип имају исти ниво ризика као и широки НАСДАК индекс.

  Леверед вс. Унлеверед Бета


  Леверед Бета или Бета капитала је Бета која садржи ефекат структуре капитала, тј. и дуг и капитал. Бета коју смо израчунали изнад је Леверед Бета.

  Унлеверед Бета је Бета након уклањања ефеката структуре капитала. Као што се види горе, када уклонимо ефекат финансијске полуге, моћи ћемо да израчунамо безопасну бета вредност.

  Беле без безопасности може се израчунати помоћу следеће формуле -

  Као пример, сазнајмо Белеза без бета за МакеМиТрип.

  Однос дуга и капитала (МакеМиТрип) = 0,27

  Пореска стопа = 30% (претпостављено)

  Бета (полуга) = 0,9859 (одозго)

  Израчунајте бета ненајављене или приватне компаније


  Као што се раније видело, Бета је статистичка мера варијабилности цене акција компаније у односу на укупно тржиште акција. Међутим, када процењујемо приватне компаније (које нису на списку), како онда треба наћи Бета-у? У овом случају, Бета не постоји; међутим, ИМПЛИЦИРАНУ БЕТУ можемо наћи из анализе упоредивих компанија.

  Имплиед Бета се проналази коришћењем следећих 3 корака -

  Корак 1 - Пронађите све наведене упоређене чије су бета верзије лако доступне.

  Имајте на уму да су бета верзије које сте преузели Левертиране бета верзије, па је стога важно уклонити ефекат структуре капитала. Већи износ дуга подразумева већу варијабилност зараде (финансијски полуга), што за последицу има већу осетљивост на цене акција.

  Претпоставимо овде да желимо да пронађемо бета приватне компаније, назовимо је ПРИВАТНО. Као први корак, проналазимо све наведене вршњаке и идентификујемо њихове бета (полуге)

  Корак 2 - Ослободите бета верзије

  Користићемо горе поменуту формулу да бисмо ослободили бета.

  Имајте на уму да ћете за сваког од конкурената морати да пронађете додатне информације као што су дуговања према капиталу и пореске стопе. Док се опорављамо, моћи ћемо да уклонимо ефекат финансијске полуге.

  Корак 3: Отпустите бета верзију

  Потом бета издвајамо у оптималну структуру капитала ПРИВАТНОГ предузећа како је дефинисано индустријским параметрима или очекивањима управљања. У овом случају се претпоставља да компанија АБЦ има дуг / капитал од 0,25к и пореску стопу од 30%.

  Израчун издате бета верзије је следећи:

  Управо се та издата Бета користи за израчунавање трошкова капитала приватних компанија.

  Шта значи негативна бета?


  Иако смо у горњим случајевима видели да је Бета већа од нуле; међутим, могу постојати акције које имају негативне бета. Теоретски, негативна бета би значила да се акције крећу у супротном смеру од укупног тржишта акција. Иако су ове залихе стопе, оне постоје. Многе компаније које се баве инвестирањем злата могу имати негативне бета вредности јер се злато и берзе крећу у супротном смеру. Међународне компаније такође могу имати негативну бета верзију, јер њихово пословање можда није директно повезано са домаћом економијом.

  Ако сте радознали да видите неке примере негативних бета залиха, ево поступка кроз који можете ловити негативне бета акције.

  Корак 1 - Посетите Иахоо Сцреенер

  Корак 2 - Изаберите индустријски филтер

  Можете одабрати сектор / индустрију по вашем избору. Покупио сам злато (основни материјали)

  Корак 3 - Изаберите минималне и максималне бета вредности

  Корак 4 - Кликните на Пронађи залихе и видећете листу испод

  Корак 5 - Сортирајте Бета колону од Ниска до Висока

  6. корак - уживајте у листи негативних бета :-)

  Предности ЦАПМ Бета


  • Појединачне мере за пружање разумевања променљивости безбедности у поређењу са тржиштем. Ово разумевање волатилности залиха помаже менаџеру портфеља у одлукама да дода или избрише ово обезбеђење из портфеља.
  • Већина инвеститора има разнолике портфеље из којих је елиминисан несистематски ризик. Бета узима у обзир само систематски ризик, пружајући тако стварну слику ризика.

  Мане ЦАПМ Бета


  • „Претходни учинак није гаранција будућности“ - Ово правило важи и за Бету. Док израчунавамо бета, узимамо у обзир историјске податке - 1 годину, 2 године или 5 година итд. Коришћење ове историјске бета верзије можда неће важити у будућности.
  • Није могуће тачно измерити Бета за нове акције - Као што смо видели одозго да можемо израчунати бета ненаведених или приватних компанија. Међутим, проблем лежи у проналажењу правог упоредивог који нам може пружити подразумевани Бета број. Нажалост, немамо увек право упоредиво за новооснована предузећа или приватне компаније.
  • Бета нам не говори да ли је залиха била нестабилнија током фазе медведа или фазе бика. Не прави разлику између успона или кретања надоле.

  ЦАПМ Бета Видео

  Занимљиви чланци о процени


   1. Бета Формула
   2. Бета значење залиха
   3. Збир вредновања делова

  Шта даље?


  Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Пуно хвала и чувајте се. Срећно учење!