Каријера и опсег након Б.Цом | Које су најбоље опције?

Каријере након завршетка Б.Цом

Б.цом је дипломирани инжењер трговине са знањем о рачунима и финансијама, након б.цом своју каријеру можете наставити на курсевима попут Мастер оф цоммерце, а затим др Пх.Д. посебно предмет или магистар пословне администрације, овлашћени јавни рачуновођа, актуарска наука, курс за овјерене рачуне, банкарски сектор, овлашћени финансијски аналитичар или менаџер финансијског ризика.

Дипломирање је важан корак у вашој каријери. Али ако имате мало идеје о томе шта се догађа на тржишту, онда једина диплома није све. Да, говоримо о вашем Б.Цом. Одабрали сте Б.Цом јер сматрате да сте склони пословању и трговини, тачније рачуноводству. Али да ли мислите да ће вам попуњавање Б.Цом-а пружити предност у рачуноводству или пословању? Знаш то тачно? Само попуњавање Б.Цом-а чак и са одличним резултатом неће обезбедити успех у рачуноводственој каријери. Треба размишљати даље и мораш бити на својој ивици.

У овом чланку ћемо разговарати о томе шта можете учинити након Б.Цом-а. Разговараћемо о правом тренутку да размислите о свом високом образовању, могућностима каријере које можете одабрати и како можете предузети прве кораке.

Држите се. Овде ћете добити преглед свега о чему требате размислити након Б.Цом-а.

Када је право време за размишљање о Обиму каријере после Б.Цом-а?

Можда се питате да ли би било право време за размишљање о Б.Цом-у. Право време није после Б.Цом-а. Уместо тога, морате да размишљате о свом високом образовању током последње године вашег студија.

Већина ученика прави грешке мислећи о Б.Цом-у само када га следе. Треба даље размишљати. Начин на који се тржиште мења, сваких 5 година се измишља хиљаду нових радних места. Ако не знате шта да радите након што завршите са својим Б.Цом-ом, заостаћете. Штавише, када ћете одлуку доносити на брзину, већину времена доносићете погрешне одлуке.

Дакле, пре него што положите завршни испит, седите сами са собом. Истражите! Размислите о могућностима каријере које можете изабрати и које се уклапају у ваше циљеве у каријери. Ако су вам потребне смернице, разговарајте са родитељима и потражите помоћ својих наставника и професора. У овом тренутку не треба да се држите једне тачке. Али требали бисте барем мало размислити о својој каријери након Б.Цом-а.

Изаберите неколико њих и оставите их са стране, а затим се концентришите на своје студије Б.Цом (последња година). Одмор можете размишљати након што положите Б.Цом (завршни) испит.

Списак 8 најбољих каријера након Б.Цом

 1. Овлашћени рачуновођа (ЦА)
 2. МБА из области финансија
 3. М.Цом
 4. Институт за рачуноводство трошкова и радова Индије (ИЦВАИ)
 5. Секретар компаније (ЦС)
 6. Овлашћени рачуноводствени менаџер (ЦМА)
 7. Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа (АЦЦА)
 8. Овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА)

Даље, детаљно ћемо разговарати о сваком од њих

То су уобичајени избори за каријеру или можете рећи да идете са гомилом. Препоручујемо вам да добро размислите пре него што се упишете у било који од ових курсева. Не, није ствар у новцу; него се ради о вашој каријери и не бисте требали расипати првих неколико година чинећи лош избор.

Инфографика

Најчешће каријере након завршетка Б.Цом

Цхартеред Рачуновођа (ЦА)

Ово је најпопуларнија и најчешћа прилика после проласка на Б.Цом. Многи се студенти баве овлашћеним рачуноводством заједно са својим Б.Цом-ом. Али ако се сами пријавите након што сте завршили Б.Цом, не морате да полажете испит за почетни ниво, тј. ЦПТ (Цоммон Профициенци Тест) под условом да имате најмање 55% у Б.Цом. Такође се можете уписати за ЦА након било ког дипломирања, али у том случају морате имати 60% дипломирања. Пре него што се упишете на овај курс, размислите о неколико ствари -

 • Пре свега, ово није смер за оне са слабим срцем. Запитајте се - да ли сам спреман да убацим најмање 5-6 сати дневно, сваки дан док не очистим ЦА? Ако је одговор не, не уписујте се. Имате и друге могућности. Познајеш себе боље од било кога. Чак и ако се осећате напумпано, примите толико предлога за извођење ЦА од својих професора и видите да многи ваши пријатељи то чине, ипак, искрено се запитајте, а затим одлучите.
 • Проверите статистику. Тачно је да је ЦА други најбољи курс на свету. Али само 2-3% ученика очисти ЦА (Финал) једним потезом. Ако знате да сте предани и повуците се, навалите на то.
 • Морате имати најмање 3-5 година у рукама, јер требате завршити пуни рад са 3 године, 100 сати курса информационе технологије и очистити укупно четири групе у ИПЦЦ (Интегрисани курс професионалне компетенције) и ЦА (завршни) ).

Након што добро размислите, одлучите да ли је ЦА погодан за вас или не.

МБА (финансије)

Већина ученика погреши што финансије доживљавају слично рачуноводству. Није. Финансије су огромне, а рачуноводство је само један њихов део. Али ипак, ако желите да се бавите МБА-ом из финансија, постоји много опција које можете одабрати. Најбоља опција је припрема за ЦАТ, КСАТ и ГМАТ. Ово троје ће бити довољно. Требали бисте започети припрему током последње године вашег Б.Цом-а. Година припрема може учинити чуда за вас. Постоје многе Б-школе које свуда врте печурке. Да ли мислите да ће вам бављење МБА-ом из било које Б-школе додати вредност? Јок. То треба да урадите у првих 10 Б-школа у Индији или 30 најбољих Б-школа на свету (ако идете на стране универзитете). Ако желите да се бавите МБА-ом у Индији, ЦАТ и КСАТ су ваша најбоља опклада. Ако сте студент општег смера, морате постићи висок резултат, чак 99,99 перцентила. Иначе, ако желите да урадите нешто у страној земљи попут САД-а, морате да постигнете најмање 700 плус у свом ГМАТ-у.

М.Цом

Много је људи који иду на М.Цом након што изврше Б.Цом. Можете и ви. Али М.Цом је мастер курс. Можете да изаберете многе специјализације за економију, статистику, финансије, пословање, рачуноводство итд. Нећете имати много користи од тога ако то не наставите даље, што значи да говоримо о М.Пхил-у. или докторат Можете узети и други приступ. Можете да похађате М.Цом заједно са ЦА или било којим другим курсевима. Само М.Цом има малу или никакву вредност. Наравно, из перспективе образовања, стећи ћете тону знања; али овде све процењујемо из перспективе стварања каријере и постизања пристојног пласмана.

ИЦВАИ

Многи студенти такође иду на ИЦВАИ. То је курс за рачуноводство трошкова који нуди Институт за рачуноводство трошкова и радова у Индији. Ово је добар курс, али није толико вредан као ЦА. Али многи студенти пристају на то јер након ИЦВАИ-ја постоје добре могућности за каријеру. Након ИЦВАИ-а, можете изабрати М.Пхил. или докторат или се можете придружити као финансијски контролор, контролор трошкова, главни интерни ревизор и главни рачуновођа. Распон плата износио би око 4-6 лакхс ИНР годишње. Можете се придружити овом курсу док радите свој Б.Цом. Постоје основни, средњи и завршни курсеви које треба да очистите да бисте могли да добијете сертификат ИЦВАИ.

Секретар компаније (ЦС)

Многи људи иду на ЦС након или током свог Б.Цом. ЦС је потпуно другачији курс од ЦА или ИЦВАИ. Више се ради о правном аспекту пословања и квалитативним анализама. Морате бити спремни да предложите путање одбору директора компаније и често ћете се придружити као извршни секретар директора или директора. У случају ЦС, морате да очистите основни, извршни и завршни течај. Али могућности за секретара компаније имају огроман потенцијал.

Не тако уобичајени курсеви након завршетка Б.Цом

У горњем одељку разговарали смо о уобичајеним изборима које студенти доносе да би кренули у каријери након студија Б.Цом. Али ево листе курсева које мали проценат ученика одлучује да ради.

Али и они су корисни ако ствари узмете у корак и радите их крајње искрено.

Погледајмо их.

ЦМА

Ово је један од најпризнатијих међународних курсева који можете одабрати након што завршите Б.Цом. Овлашћени рачуновођа за управљање (ЦМА) нуди Институт за овлашћене рачуновође. Популарнији је у САД-у, али је присутан у преко 100 земаља света. Током година ИЦМА је изњедрила много ученика високог калибра. Доказ је ако завршите ЦМА након Б.Цом, моћи ћете зарадити најмање 33,33% више од било ког неовлашћеног рачуновође. ЦМА је много свеобухватнији од било ког другог курса који можете да наставите након Б.Цом (осим ЦА и ЦС). Наставни план и програм концентрисан је на управљачко рачуноводство и финансијско рачуноводство. ИЦМА је својим студентима веома олакшао да наставе и очисте ЦМА. У свету постоји преко 100 испитних центара. А да бисте очистили испит, требате положити само два испита. А сваки испит траје 4 сата. Испит ће се састојати од 100 питања са вишеструким избором и 2, 30 минута есејистичких питања. Али запамтите да то није лако очистити како звучи. У јуну 2015. проценат испита за два испита је 14% (ЦМА Интер), односно 17% (ЦМА Финал).

АЦЦА

После Б.Цом-а осећате се збуњено и не знате тачно шта ће вам подићи каријеру! Ако се тако осећате и желите да постанете рачуноводствени професионалац, овде је АЦЦА за вас. АЦЦА је акредитовано од Удружења овлашћених овлашћених рачуновођа. Веома дуго образује своје ученике. Више од 436.000 ученика већ је прошло ову сертификацију. И има огроман глобални углед; налази се у више од 180 земаља света. Као и ЦМА, АЦЦА је такође врло свеобухватан курс. Осим што вас подучава техничком делу рачуноводства, оно такође подучава и техничке и управљачке аспекте. Али то није тако лако како звучи. Морате уложити мало више напора него што је нормално. Наравно, желите сјајну каријеру и за то треба да очистите четири нивоа и укупно 14 предмета. Накнаде за АЦЦА су врло разумне. Око 50.000 ИНР. Чак и пролазност је око 50% ако узмете просек свих нивоа и свих радова заједно. Ако желите глобални курс са малим буџетом и желите сјајну каријеру у ревизији, порезу или пракси.

ЦПА

Ово је један од најбољих међународних курсева које можете одржати након Б.Цом-а. Ово је добро као ЦА курс. Људи који желе да наставе каријеру у јавним предузећима морају да прихвате ЦПА. ЦПА организује Амерички институт за ЦПА (АИЦПА). Према АИЦПА, постоји разлика у плати када радите ЦПА. Добили бисте најмање 15% већу плату од неоверених рачуновођа. Да бисте могли да постанете ЦПА, морате положити мамутски испит од 14 сати. Постоје само четири теме које треба разјаснити ако се пријавите за ЦПА - ревизија и овјера (АУД), финансијско рачуноводство и извјештавање (ФАР), прописи (РЕГ) и концепт пословног окружења (БЕЦ). Проценат пролазности је у просеку око 47% ако се смање проценти пролазности код свих испитаника.

Први кораци

Ово су преглед курсева које можете одржати након што завршите Б.Цом. Али имати пуно могућности је попут парализовања избора. Па, како бисте одабрали који је прави за вас? За то морате знати своје склоности према одређеним предметима. Ако сте склонији рачуноводству, требало би да се одлучите за ЦА, ЦПА или АЦЦА. Иначе, ако сматрате да су финансије ваша шоља чаја, посетите МБА из финансија од познатог института. Претражите мало душе. Имајте времена при руци како бисте имали довољно времена да размислите о свим својим могућностима.