Екцел предложак базе података | Како створити базу података о продаји и купцима?

Предложак базе података за Екцел

У савременом свету имамо пуно софтвера за рад са базом података. Након што ће се коначна анализа софистицираног софтвера обавити само помоћу прорачунских табела. Ако сте мало предузеће и не можете себи приуштити савремени софтвер, онда не брините, јер у самој Екцел табели можемо да направимо базу података о вашим пословним подацима. Напокон, поставља се питање како можемо да изградимо базу података у екцел табели? У данашњем чланку ћемо вам показати начин изградње Екцел предлога базе података.

Како створити образац базе података за Екцел?

Испод су неки примери креирања предлошка базе података у екцелу.

Овај образац базе података Екцел можете преузети овде - предложак базе података Екцел

Пример # 1 - Креирање предлошка базе података о продаји

Продаја је начин остваривања прихода компаније. Финансије играју виталну улогу у несметаном функционисању пословања. Праћење ваших евиденција продаје такође је веома важно. Сада ћемо показати како у Екцел-у направити шаблон „База података о продаји“.

Корак 1: Када дође до посла или пословног предлога, морамо да одлучимо о врсти елемената које морамо забележити као део продаје. Имати све врсте информација је генерално добра опција, али ако подаци могу да вам додају листу смећа, онда уклоните непотребне.

У заједничкој перспективи, попунио сам опште наслове.

Корак 2: Сада на основу наслова можемо почети да попуњавамо податке под одговарајућим насловом. У наставку сам попунио неке узорке података.

Једно од основних правила базе података је да треба да буде у формату табеле у екцелу и свака табела треба да има своје јединствено име.

Док правимо базу података када су заглавља података фиксирана, морамо претворити формат у формат табеле. Дакле, у програму екцел то морамо претворити само у табелу.

Да бисмо направили табелу, морамо се придржавати одређених прописа. Испод су одређена правила.

Записи базе података не би требало да имају празне редове и празне колоне.

Овакве формате база података је опасно имати посебно када имамо огромне записе за рад.

Један од разлога за избегавање ових празних редова и колона је због техничке табеле. Прорачунска таблица тренутка препознаје празан ред или празан ступац за који претпоставља да је крај базе података и доводи до погрешног сажетка бројева.

Корак 3: Да бисте креирали табелу, поставите курсор унутар података и притисните Цтрл + Т за отварање дијалошког оквира за креирање табеле.

У овом прозору се побрините „Моја табела има заглавља“ поље за потврду је означено јер наша база података има заглавља, иначе Екцел заглавља третира само као део записа података.

Корак 4: Сада ваша табела изгледа као што је дато у наставку.

Као што је креирао табелу са сопственом бојом и форматирањем табеле.

Можемо променити задати стил табеле. Поставите курсор унутар табеле да бисте видели нову картицу на траци као „Дизајн“. Под „Дизајн“ можемо видети пуно опција.

У оквиру Стилови табела одаберите врсту стила табеле коју желите да примените на базу података.

Даље, након стварања табеле, морамо да дамо име табели како бисмо јој дали јединствено име. Под Дизајн само ми можемо дати назив табели.

Сада се можемо позивати на ову базу података користећи име ове табеле „Записи продаје“.

Будући да је база података у облику табеле, сви нови записи унесени испод задњег записа ажурират ће се на ову таблицу.

На горњој слици сам унео следећи серијски број као 12, ако сада притиснем тастер ентер, овај ред ће одвести само до табеле.

Овако користећи Екцел прорачунску табелу, можемо створити сопствене базе података.

Пример # 2 - Екцел образац базе података купаца

Стварање базе података екцел шаблона купаца је веома кључно за свако пословање. Приликом креирања предлошка базе података у Екцелу, важно је одлучити о томе какве информације треба да прикупимо у вези са купцима.

Испод су уобичајени детаљи које обично прикупљамо у вези са купцима.

Попуните детаље на основу наслова.

Слично томе, креирајте формат табеле за базу података.

Наставите да уносите детаље о купцу док прикупљате и ваша табела се аутоматски проширује како се база података повећава.

Ствари које треба запамтити

  • Увек је добра пракса да се подаци одржавају у формату табеле јер је коришћење аутоматског референцирања формата табеле било ког додавања и брисања редова и колона.
  • Увек дајте јединствено име табели.
  • Ако се добро сналазите у МС Аццессу, отпремите датотеку у МС Аццесс.