Трошкови послова вс трошкови процеса | Топ 13 разлика (са Инфографиком)

Разлика између трошкова посла и трошкова процеса

У случају цена посла, трошкови прилагођеног или посебног уговора израчунавају се тамо где се посао обавља према упутствима одређеног клијента компаније, док се у случају Процес коштања, утврђује се трошак који се наплаћује за други процес предузећа.

Трошкови посла су трошкови сваког посла изведеног током задатка или пројекта. Док су трошкови процеса укупни трошкови процеса изведених у целом пројекту.

Шта је трошак посла?

Метода која израчунава цену сваког „посла“ назива се трошак посла. Посао се односи на контакт или пројекат где се посао обавља на основу потреба и захтева купца. Излаз је обично једна јединица или мање. Сваки посао се сматра изолованим пројектом и засебним ентитетом за

 • На основу захтева клијента.
 • Ниједан посао није исти и хетероген је, а сваки посао ће морати да се обавља на начин потребан да би се задовољио сваки посао.
 • Разлика у недовршеном раду постоји у сваком периоду.

Најприкладнији је за индустрију у којој се производи производе према захтевима купца. Примери ових индустрија су - намештај, унутрашња декорација и бродоградња.

Шта је обрачун трошкова?

Метода којом се израчунава трошак сваког ’пројекта; назива се процесним трошковима. Процес се може дефинисати као посебна фаза у којој се сировина претвара у други облик. Процесни трошкови се користе за индустрије у којима се производи огроман обим сличних производа.

У трошковима процеса, читав процес је подељен на мале процесе где се посао изводи на водопад, паралелно или чак секвенцијално. Резултат једног процеса је улаз за други процес. И на крају процеса ствара се коначни излаз или производ. Појединачни процеси сумирају све процесе.

Процесни трошкови су погодни за велику производњу где постоје различити нивои производње производа. Примери укључују сапун, боје, хладна пића, грицкалице.

Трошкови послова насупрот трошковима процеса Инфограпхицс

Кључне разлике

Критичне разлике између су следеће -

 • У трошковима посла, трошак се израчунава након завршетка посла. Међутим, у обрачуну трошкова одређује се цена сваког посла.
 • Израчун трошкова посла користи се у случајевима када су произведени производи јединствени, а обрачун трошкова процеса користи се за стандардизоване производе.
 • У послу, губици од ливења могу се раздвојити, али у случају каснијих губитака се раздвајају на основу процеса.
 • Трошкови трансфера не узимају се у обзир при трошковима посла када се посао пребацује са једног задатка на други. У случају коштања процеса, трошак претходне фазе обраде преноси се на следећу фазу обраде.
 • Мањи је опсег смањења трошкова код коштања посла, док је за коштање процеса већи опсег смањења трошкова.
 • Наплата трошкова посла погодна је за индустрију која дизајнира и производи производе на основу процене трошкова купца. Корисна је за индустрије у којима је могућа масовна производња.
 • Код коштања посла, ВИП може бити присутан, али и не мора, али за коштање процеса, ВИП може бити присутан на почетку и на крају периода.
 • Посебан третман потребан је за сваки посао у коштању посла, док у обрачуну трошкова нема потребе за посебним поступком за сваки процес.
 • Посао који кошта сваки посао разликује се од другог, тако да има индивидуалност. Али, касније се производи производе у великом обиму, па сходно томе, он нема индивидуалност.
 • Приликом коштања посла, време и материјали узимају се у обзир при израчунавању трошкова посла, па је вођење евиденције свих ових ствари важан и досадан задатак. Док се у процесу ливења трошак агрегира, па је вођење евиденције једноставно
 • Наплата трошкова посла олакшава поступак наплате како купцима, тако и власницима, јер је могуће прецизирати детаље тачних трошкова.

Упоредна табела трошкова посла и трошкова процеса

ПодациТрошкови послаОбрачун трошкова
ЗначењеТрошкови посла су трошкови одређеног задатка или уговора где се посао обавља на основу потреба и упутстава клијента.Трошкови процеса су трошкови израчунати на основу различитих процеса.
ПроизводњаПрилагођено;Стандардизовано;
ДодељивањеИзрачунавање трошкова сваког послаТрошак се у овом случају прво одређује на основу процеса, а затим се одлучује на основу произведених јединица.
Основа за израчунавање трошковаОбрачун трошкова се врши на основу посла.Обрачун трошкова се врши на основу процеса.
Смањење трошковаОпсега смањења трошкова је мање.Већи је опсег смањења трошкова.
Трансфер трошковаТрошкови се не могу пренети.Трошкови се могу пребацити из једног процеса у други.
ИндивидуалностБудући да се сваки посао разликује од другог, сви производи имају своју индивидуалност.Производи се производе у великој количини, па према томе немају никакву индивидуалност.
ИндустријаОвај поступак је погодан за индустрије које производе прилагођавају на основу захтева купаца.Овај поступак је погодан за индустрије у којима је могућа масовна производња.
ГубициГубици се не могу раздвојити.Губици се могу поделити на основу процеса.
ВИП (у току)ВИП може или не мора постојатиВИП у овом процесу ће увек бити присутан на почетку и на крају периода.
ПримериНамештај, унутрашња декорација и бродоградња.Сапун, боје, хладна пића, грицкалице;
Величина послаКористи се за мале производне јединице;Користи се за велике производне јединице;
ЕвиденцијаШто се тиче трошкова посла, вођење евиденција је досадан задатак.За коштање процеса, вођење евиденције је ефикасан задатак.

Закључак

Како се трошкови посла и трошкови процеса користе у различитим индустријама, међу њима не може бити поређења. Иако су методе различите, главна разлика може бити у томе што коштање посла захтева већи степен надзора, али коштање процеса то није потребно.

Постоје и ситуације у којима компанија може имати обоје. На пример, компанија производи велику количину количине, али производи измене или прилагођава производе пре него што их пошаље клијенту или купцима. У овом случају се користе оба елемента обрачуна трошкова; ово се такође назива хибридним системом. Оба ова процеса могу се користити како у ручном, тако и у компјутеризованом рачуноводственом систему.