Примери рачуна главне књиге | Најчешћи примери са уноса у часопису

Примери рачуна главне књиге

Следећи пример рачуна главне књиге даје преглед најчешћих књига. Рачуни главне књиге су одвојена евиденција пословних трансакција које обавља ентитет и која је припремљена уз употребу референци дневних уноса и повезана су са одређеним рачуном, који може бити средство или обавеза, капитал или капитал, ставка расхода, или ставка прихода.

У основи, рачун главне књиге садржи информације о почетном и завршном стању одређеног рачуна и периодичним усклађивањима задужења и кредита на основу дневних уноса припремљених свакодневно. Најважније информације које рачун главне књиге пружа су периодична (обично годишња) завршна стања о одређеној ставци или рачуну. Рачуни главне књиге су кључни за формирање пробних биланса, као и финансијских извештаја компаније.

Уобичајени примери рачуна главне књиге

Неки уобичајени примери рачуна главне књиге су:

 1. Готовина
 2. Инвентар
 3. Основна средства
 4. Потраживања
 5. Главни град
 6. Дуг
 7. Износ обавеза
 8. Обрачунати трошкови
 9. Продаја или приход
 10. Дивиденда
 11. Приходи од камата
 12. Опек
 13. Административни трошкови
 14. Амортизација
 15. Порез

Практични примери рачуна главне књиге

Да бисмо боље разумели рад рачуна књига, разговарајмо о неким примерима рачуна књига: -

Пример # 1

Господин Јохн Вицк жели да започне нови посао са одећом. У штедњи има укупну суму од 100.000 америчких долара која се може уложити. Власник је мале продавнице на примарној локацији која се може користити за покретање малопродајне продавнице одеће. За радњу је купио намештај, укључујући полице, радни сто и другу опрему за 15.000 долара. Такође ангажује двоје особља за корисничку подршку и друге канцеларијске послове за по 5.000 долара.

Господин Вицк је одлучио да почне са мушком одећом и купио је читав низ мушке одеће са велетржнице, што га кошта око 75.000 америчких долара. Почетна куповина продата је у периоду од највише месец дана за укупно 95000 америчких долара.

Господин Вицк жели да евидентира ове трансакције и отвори рачуне главне књиге за месец април 2019.

 • Чланци у часопису

 • Пример рачуна главне књиге

Пример # 2

Давид Бакер жели да покрене фабрику ковања, где може да производи висококвалитетне куварске и војне ножеве. 1. јануара 2018. уложио је суму од 1.000.000 УСД као капитал и покренуо Тхе Дамасцус Форгинг Воркс. Узео је банкарски зајам од 750.000 УСД са 5% ПА, а преостали износ од 250.000 УСД уложио је из сопствене уштеђевине. Отворио је текући рачун и положио 800.000 долара.

После је извршио следеће трансакције.

 • 2. јануара унајмио је фабрику у оближњем индустријском подручју за 20.000 америчких долара месечно и чеком положио 100.000 америчких долара унапред.
 • Господин Бакер је 4. јануара купио неопходне машине за 500.000 америчких долара, плаћене чеком.

Након оснивања фабрике, започео је производњу од 5. јануара, а током 1. године одвијале су се следеће трансакције: -

Будући да је господин Бакер лично водио све рачуноводствене евиденције, жели нашу помоћ у стварању књиговодствених рачуна за фирму.

Рачуни главне књиге: -