Јоинт Вентуре вс Стратегиц Аллианце | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Заједничко улагање се односи на пословни аранжман између две или више странака у којима се странке удружују како би удружиле своје ресурсе са главним мотивом за извршење одређеног задатка, док се Стратешко савезништво односи на пословни аранжман између две или више страна. него две странке за довршавање одређеног задатка тако што су остале независне.

Разлике у заједничком улагању и стратешком савезу

Заједничко улагање је један од облика стратешког савеза. Ово се може разумети као привремено партнерство у коме се две или више страна удружују да би предузеле одређени подухват. Основна разлика између Заједничког улагања и Стратешког савеза лежи у односу који деле и природи два ентитета.

Шта је заједничко улагање?

Заједничко улагање је аранжман између две или више страна. То се дешава када се две или више страна сложе да склопе уговорни аранжман за обављање одређеног пословног подухвата.

Сврха заједничког улагања је да комбинује своје снаге и обједини своје ресурсе како би створио конкурентску предност, истовремено смањујући ризик. Током закључивања уговора, стране би требало да наведу сврху, циљеве и ограничења подухвата. Заједничко улагање може бити у облику корпорација, ортачких друштава, друштава са ограниченом одговорношћу и других пословних субјеката. Такође може комбиновати мале и веће компаније да преузму неке велике или мале пројекте или неке дугорочне континуиране пројекте / понуде.

Најважнији споразум у случају заједничког улагања је ЈВ споразум који прецизира све детаље о уговору. У њему се помињу права и обавезе партнера, почетни допринос, циљ подухвата, свакодневне операције које треба извршити, однос поделе добити и одговорности према губицима.

Шта је Стратешки савез?

Стратешки савез је споразум где се две или више независних страна удружују ради циља и не губе своју независност. Две или више странака обично формирају стратешки савез када свака поседује одређену стручност или пословне ресурсе који помажу у постизању циља или унапређењу њиховог пословања.

 Заједничко улагање такође може бити облик стратешког савеза када се удружују и формирају још једну нову компанију, а да притом не изгубе своје тренутно постојање. Ово је мање од правилног спајања или партнерства две фирме. Странке са заједничким интересом окупљају се ради постизања заједничких пословних циљева са намером да остваре профит.

То је аранжман којим две или више страна деле ресурсе или знање, у основи савез који се формира ради дељења унутрашњих способности, имовине и ресурса ради постизања заједничког пословног циља.

Јоинт Вентуре вс Стратегиц Аллианце Инфограпхицс

Овде вам пружамо 6 главних разлика између Јоинт Вентуре и Стратегиц Аллианце

Кључне разлике у заједничком улагању и стратешком савезу

Кључне разлике међу њима су следеће:

  • Заједничко улагање је познато као удружење формирано од два или више ентитета, који имају засебан правни идентитет, ради постизања одређених пословних циљева. С друге стране, стратешки савез је аранжман између две или више компанија које заједно раде на остваривању одређеног циља. Овде се формира нова компанија са оригиналним компанијама које настављају да послују.
  • Компаније које чине заједничко улагање више не послују као независни ентитети, за разлику од стратешког савеза, где предузећа која оснивају савез настављају да раде и самостално.
  • У случају заједничког улагања неопходно је постојање уговорног споразума који прецизира све услове аранжмана између две стране, међутим, не постоји таква принуда у случају стратешког савеза. Може се изричито декларисати или такође подразумевати.
  • Заједничко улагање је облик стратешког савеза, међутим стратешки савез је облик сарадње или корпоративног партнерства.
  • Заједничко улагање је засебно правно лице које има свој засебни идентитет, али стратешки савез није засебно правно лице.
  • Сврха оснивања заједничког улагања је смањење ризика, док је стратешки савез вођен циљем максимизирања поврата.
  • Будући да заједничко улагање чине две фирме које се удружују и удружују у одвојено правно лице ради остваривања заједничких циљева, оно има двострано управљање, док се у случају стратешког савеза делегирано управљање обично налази јер независни субјекти и даље послују .

Заједничко улагање против Стратешког савеза Разлике између себе

Погледајмо сада међусобне разлике.

ОсноваЗаједничко улагањеСтратешки савез
Дефиницијазаједничко улагање дефинисано као удруживање два или више пословних субјеката који се удружују како би формирали засебно правно лице за обављање континуираног пословањаСтратешки савез је споразум између два или више ентитета који међусобно раде на унапређењу међусобног пословања
објективанДа умањи ризикДа бисте максимизирали повраћај
Споразум / уговорПостоји уговор или споразум пре формирања заједничког предузећаПостојање уговора није неопходно. Дакле, уговор може бити, а можда и не
Посебно правно лицеДа, постоји засебно правно лице које има свој засебни идентитетНе, не постоји ниједан засебан ентитет
Независна организацијаНе постоје независни субјекти након формирања заједничког предузећа. Формирање заједничког предузећа неће утицати на њихову аутономијуОвде независни ентитети настављају са радом и не губе своје постојање
МенаџментПостоји билатерални облик управљања, јер је удружење облик заједничког улагањаДелегирано управљање постоји.

Закључак

У ери растуће конкуренције и технолошког напретка, компаније прелазе на концепт стратешког савеза, а не на заједничко улагање, јер желе да се носе са постојећим ризиком максимизирањем поврата. С друге стране, заједничка улагања могу приступити знању и ресурсима субјеката чланова како би искористила најбоље ресурсе са мотивима унапређења пословања.

Стога ће се коначна инвестицијска одлука донијети након анализе свих аспеката. Одлучити се треба након анализе стања на тржишту, капацитета за преузимање ризика и правног савета.

Стога, након дефинисања њихових пословних циљева и процене капацитета који користе ризике и стања на тржишту, треба донети одлуку.