Капитал у односу на фиксни приход | 7 најважнијих разлика (са Инфографиком)

Разлика између капитала и фиксног дохотка

Приход од капитала односи се на остваривање прихода трговањем акцијама и хартијама од вредности на берзама што подразумева висок ризик поврата с обзиром на колебање цена, док се фиксни приход односи на приход остварен на хартијама од вредности који доноси фиксну зараду попут камате, а такође су и мање ризични.

Већина финансијских улагања може се класификовати у две главне класе имовине - капитал и фиксни приход.

Шта је капитал?

Учешће у капиталу односи се на куповину акција и узајамних фондова повезаних са акцијама. Када инвеститор инвестира у акције, он поседује део имовине и прихода предузећа. Уверени су у причу о расту фирме и верују да њихове инвестиције могу расти како фирма расте. Међутим, такође постоји ризик да би компанија могла кренути према југу и све њихове инвестиције нестати. На пример, ако је компанија имала кредитни догађај и морала је да пријави банкрот, инвеститори губе сав новац.

Капитал се даље може разврстати у две врсте - обичне акције и преференцијалне акције. Обичне акције омогућавају инвеститорима право гласа на скупштинама акционара, поред потраживања о добити. Преференцијални власници акција имају право на дивиденду (у ствари њихова потраживања су више од обичних власника акција), али немају право гласа.

Шта је фиксни приход?

С друге стране, фиксни приход су хартије од вредности које пружају фиксни гарантовани резултат и отуда назив „ФИКСНИ ПРИХОД“. Новчани токови се исплаћују у фиксном износу у редовним интервалима, а главница по доспећу. Повратак можда није тако сјајан, али пружа сигуран. Фиксни приход могу бити обвезнице - нула-купон или купон, депозити предузећа, а може их издати корпорација или суверени ентитет - влада или општина.

Зрелост за њих може се кретати од 3 месеца до неколико деценија. Обвезнице инвестиционог разреда се сматрају најсигурнијим и дају мале приносе, док нежељене обвезнице дају боље приносе, али такође имају низак кредитни рејтинг и веће шансе за неизвршење обавеза.

Капитал у односу на фиксни доходак Инфограпхицс

Кључне разлике

# 1 - Власништво

Власници капитала се сматрају власницима предузећа. Они имају гласачка права у важним питањима и имају улогу у функционисању фирме. Они имају прво право на добит и исплаћују им се дивиденде. Међутим, ако пословодство одлучи да користи профит за неке друге активности попут реинвестирања у посао или за било каква спајања или проширења, они не могу бити доведени у питање. Стога се дивиденде могу исплаћивати, али по дискрецији управе. Власници обвезница, с друге стране, не добијају акције са правом гласа или права на добит. Они су повериоци фирме и загарантовани су само фиксни приноси и износ главнице по доспећу.

# 2 - Ризик и повраћај

Историјски је доказано да су приходи од капитала надмашили приносе са фиксним приходом. Међутим, да би постигли те приносе, ризици које су предузели инвеститори такође су огромни. Ко може заборавити велику економску депресију 2007-08. Или дот-цом балон почетком 2000? Била су то времена када су се берзе срушиле за више од 25 - 30% до 40% у неким ретким временима.

Слично томе, било је случајева када би берзе у једној години имале принос већи од 35%. Ови нестабилни приноси чине улагања у капитал врло ризичним и нестабилним. Овде углавном постоје 2 врсте ризика - систематски и несистематични ризици. Систематски ризици настају због волатилности тржишта током различитих економских периода. Несистематски ризици се односе на ризике који су карактеристични за појединачна предузећа и могу се избећи диверзификацијом.

Фиксни приход, с друге стране, пружа елемент сигурности у вашим улагањима. Једном када уложите у обвезницу, сигурни сте у повраћај и главницу коју ћете добити. Током периода економске експанзије или рецесије, каматне стопе могу да се разликују, али гарантована купонска исплата коју сте имали право да примите неће се променити. Ови стабилни приноси фиксног дохотка чине их врло атрактивним за инвеститоре склоне ризику.

Међутим, ови фиксни, али ниски приноси могу значити да ваше инвестиције можда неће моћи да прате корак са инфлацијом, што једноставним речима значи да губите новац из године у годину. Типични ризик код хартија од вредности са фиксним приходом је ризик неизвршења обавеза - ризик да издавалац не изврши обавезе и можда неће моћи да врати периодичне новчане токове и главницу по доспећу. Међутим, овај ризик је врло низак за државне хартије од вредности, попут државних трезорских хартија од вредности.

# 3 - Банкрот

У случају кредитног догађаја попут банкрота, ако фирма или издавалац обвезница не изврши обавезе, улагања у обе се губе. У таквом случају имовина предузећа се ликвидира да би се генерисало нешто новца. Тако примљени износ прво захтевају власници обвезница, а након што им се надокнади преостали износ се даје власницима капитала.

Упоредна табела капитала и фиксног дохотка

КритеријумиКапиталФиксни приход
СтатусВласници капитала имају подељене власнике компаније што им омогућава потраживање добити.Власници обвезница су повериоци који могу тражити само позајмљени износ и зарађене камате на њима.
ИздаваоциКапитал углавном издају предузећа.Државне институције, финансијске институције или правна лица издају обвезнице Депозите предузећа издају предузећа.
РизикВеома ризично, јер зависи од учинка фирме и тржишних услова.Низак ризик јер им се обећава фиксна камата без обзира на учинак фирме
Потраживање имовинеУ случају банкрота, они имају последње право на имовину.У случају банкрота имаоци дуга имају приоритет над акционарима.
ПовратакВелики повраћај за надокнађивање високих ризика у виду повећања трошкова.Ниски, али загарантовани приноси на камате.
ДивидендеДивиденде су новчани ток капитала, али се исплаћују по дискрецији управе.Не исплаћују се дивиденде.
УчешћеБудући да су власници акција власници фирме, они имају гласачка права.Власници обвезница немају право гласа у питањима компаније и гласању.

Закључак

И једно и друго је важно у погледу расподјеле портфеља. Такође, приноси на капитал и фиксни доходак, категорије улагања нису међусобно повезане. Улагања са фиксним приходима додају предвидљивост вашем портфељу, док улагања у капитал помажу у победи над инфлацијом и повећању ваше финансијске вредности користећи предности већих исплата.

Разборит инвеститор фокусира се на одржавање уравнотеженог портфеља улагањем у комбинацију капитала и производа са фиксним приходом, у зависности од његовог нивоа толеранције на ризик.