Врсте заједничког улагања | Врхунске 4 врсте заједничких подухвата са примерима

4 најбоље врсте заједничког улагања (ЈВ)

Постоје углавном четири врсте заједничког улагања које укључују -

  1. Заједничко улагање засновано на пројекту - где се заједничко улагање врши са мотивом да изврши неки одређени задатак.
  2. Вертикално заједничко улагање - где се заједничко улагање одвија између купаца и добављача.
  3. Хоризонтално заједничко улагање где се заједничко улагање одвија између компанија које имају исту линију пословања.
  4. Функционално заједничко улагање - где се заједничко улагање врши са мотивом остваривања обостране користи на рачун синергије.

Размотримо детаљно сваку врсту заједничког улагања -

# 1 - Заједничко улагање засновано на пројекту

Према овој врсти заједничког подухвата, компаније улазе у заједничко улагање како би постигле одређени задатак који може бити извршење било ког одређеног пројекта или одређене услуге која се нуди заједно, уступање итд. Таква сарадња се обично предузима између компанија ради искључива и специфична сврха и као таква престаје да постоји када се одређени пројекат заврши. Другим речима, ове врсте заједничких подухвата су везане за време или одређени пројекат.

За Инстанце Акон Лимитед, који је пионир у индустрији у развоју резиденцијалног пројекта, ступио је у ексклузивно заједничко улагање са Трумп Индустриес, пиониром у индустрији маркетинга и продаје стамбених пројеката за њихов нови пројекат „Живи успон“. У оквиру поменутог подухвата, Акон Лимитед ће изградити пројекат „Живи успон“ и Трумп Индустриес ће бити ексклузивни продајни и маркетиншки субјект за њега. Такве врсте заједничких улагања која се предузимају за ексклузивни пројекат пример су пројектног подухвата.

Пример

Следећи пример за разумевање ове врсте заједничког подухвата приказан је у наставку:

Ципла је традиционални фармацеутски произвођач и жели да уђе у процват биотехнологије. С друге стране, Биоцон је биотехнолошка фирма. Ципла намерава да користи истраживачке и развојне ресурсе Биоцона за развој одређеног лека за лечење неких болести. Сада је један од начина за постизање овог циља куповина Биоцона, али у том случају Ципла индиректно купује многа друга подручја у којима се Биоцон удовољава, а која Ципла можда неће бити заинтересована, а то ће такође резултирати скупим начином добијања истраживања способност коју намерава да добије од Биоцона.

Да би заједничко улагање било плодно и синергизирало, двије компаније, наиме Биоцон, која има истраживачке могућности, и Ципла која има широко распрострањену маркетиншку мрежу, могу се удружити и ући у заједничко улагање засновано на пројекту у којем се два предузећа за ову једну активност и у будућности можда неће нужно радити било шта друго. Чинећи такав подухват, обоје могу добити једни од других.

# 2 - Функционално заједничко улагање

Према овој врсти споразума о заједничком улагању, компаније се окупљају како би постигле обострану корист због синергије у смислу функционалне стручности у одређеним областима, што им заједно омогућава ефикасније и ефикасније пословање. Образложење на које се компаније фокусирају пре уласка у такво заједничко улагање је да ли је вероватноћа да ће боље наступити више него што ће то учинити одвојено и ефикасније.

Пример

Компанија А је специјализована за пословање са формулацијама и има различите патенте заштићене заштићеним именом, али због недостатка финансијских средстава компанија није у могућности да такву формулацију комерцијално користи. Супротно томе, компанија Б је фармацеутска компанија богата готовином којој недостају интерни патенти, али има искуства у комерцијалном успеху и такође има адекватан капацитет за финансирање. Заједно ове две компаније могу узајамно имати користи и могу се допуњавати уласком у функционално заједничко улагање.

# 3 - Вертикално заједничко улагање

Према овој врсти заједничког улагања, трансакције се одвијају између купаца и добављача. Обично се даје предност када билатерално трговање није корисно или економски исплативо. Обично у таквим заједничким улагањима добављачи бележе максималан добитак, док купци остварују ограничени добитак. У оквиру ових врста подухвата интегрисане су различите фазе индустријског ланца како би се створила већа економија обима. Обично вертикална заједничка улагања уживају већу стопу успеха, а такође продубљују однос између купаца и добављача, што на крају помаже предузећима у пружању квалитетних производа и услуга купцима по разумним ценама.

Пример

Да схватимо исто уз помоћ примера:

Линцолн Цорп је инвестирао у одређене машине и капиталне инструменте који су потребни за производњу производа специфичних за купца. С обзиром да Линцолн улаже искључиво како би задовољио потребе купца (рецимо, Правн Интернатионал). Ступањем у вертикално заједничко улагање са компанијом Правн Интернатионал, Линцолн Цорп може избећи несигурност повезану са уговорима који су обично на одређено време и могу довести до прекида пословања.

# 4 - Хоризонтално заједничко улагање

Према овој врсти заједничког улагања, трансакција се дешава између компанија које се налазе у истој општој делатности и које могу да користе производе из заједничког улагања за продају сопственим купцима или за стварање резултата који се могу продати истој групи купци. Управљање хоризонталним заједничким подухватом обично је гломазно и често резултира споровима, јер је савезништво између партнера који се баве истим пословима. Такође, ове врсте удружених подухвата пате од опортунистичког понашања партнера због тога што су у истој општој делатности. Под таквим врстама заједничких подухвата, обе стране подједнако деле добит.

Пример

Да схватимо исто уз помоћ примера:

Басе Интернатионал је индијска компанија специјализована за екструдирање челика и услужује разне индустријске јединице. Франк ЛЛЦ је америчка фирма специјализована за обликовање челичних оквира која има примену у индустријским јединицама. Две компаније одлучиле су да уђу у хоризонтално заједничко улагање под којим ће Франк ЛЛЦ страни партнер понудити техничку сарадњу и девизне компоненте, док ће Басе Интернатионал, индијски колега, ставити на располагање своју локацију, локалне машине и делове производа, заједно са новим челиком производ за екструдирање ће две компаније понудити постојећим клијентима. Тако су помоћу ове врсте заједничког улагања обе фирме могле да продају производ на више тржишта, а такође међусобно стичу стручност, чиме су ресурсе боље користиле.

Закључак

Врста удруженог улагања зависи од околности сваког случаја, а такође и од врсте синергије коју компаније намеравају да постигну, али без обзира за коју се врсту заједничког подухвата одлуче, оно делује као степеница кроз коју компаније могу да анализирају и процене колико добро раде заједно и отварају се за будућу сарадњу.