Дебитна напомена вс кредитна белешка | 7 најзначајнијих разлика (Инфографика)

Разлика између задужења и записа о кредиту

И задужнице и кредитне ноте издају се у ситуацији која укључује повраћај или отказивање робе и услуга од стране једне стране другој, када задужницу издаје купац добара и услуга ако се врати назад добављачу, док кредитну белешку издаје продавац робе и услуга ако јој је купац вратио.

У данашњој пословној култури вредност дебитне и кредитне белешке нема премца. Будући да свако мало предузеће постаје готово у кратком времену, паметно је јасно разумети ове белешке.

  • Дебитна белешка је званични, артикулисани облик поврата куповине. Кроз то купац наговештава продавца да враћа неку робу коју је купио и спомиње разлоге за то.
  • На исти начин, кредитна белешка је и службени, урезани, писани формат навођења поврата продаје. Кроз њу продавац наговештава купца да се враћа новац за који се шаље задужење.

Ако детаљно разумете ово двоје, то може да револуционише нечије пословање.

Дебит ноте вс Цредит Ноте Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Купац обично издаје задужење, а продавац обично кредитно писмо. Међутим, продавац може издати задужење када купац погрешно евидентира више, а касније га може издати и када продавац потплати купца.
  • Дебитна белешка је припремљена плавим мастилом јер показује позитиван износ. Касније је припремљено црвеним мастилом јер показује негативну количину.
  • Дебитна белешка се издаје јер купац жели да изјави да је прекомерно наплаћен или је у његову куповину укључен проценат неисправних производа. С друге стране, кредитна напомена се издаје у замену за задужење у којој се наводи да ће продавац купцу одобрити износ за који је утврђено да је неисправан или који је превише наплаћен.
  • Напомена о задужењу не утиче само на рачун за враћање куповине. Такође може смањити износ куповине због грешке прекомерног пуњења. Кредита такође не утиче само на рачун поврата продаје. Кредитно писмо се такође може издати за погрешно прекомерно наплаћено.
  • Дебитно издање се издаје само у случају куповине кредита, а друго се издаје само у случају продаје кредита.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеЗадужењеКњижно
1. ЗначењеТо је артикулисани облик куповине који се враћа продавцу и објашњава разлог који стоји иза тога.Кредитно писмо је сличан артикулисани облик поврата продаје и обавештава да се прихвата повраћај куповине.
2. Други облик Поврат робе приликом куповине.Поврат робе од продаје.
3. ПослаоКупац робе који је открио једно или више одступања / недостатака у роби;Продајни тим који је распродао робу;
4. Књиговодствени уносНа рачуну купца терети се рачун добављача и приписује се повраћај куповине.На рачуну продавца терети се рачун за повраћај продаје, а књижи се рачун купца.
5. РезултатРачун за куповину је смањен.Рачун продаје је смањен.
6. Инк уседПлаво мастило.Црвено мастило.
7. Улазак уКуповина враћа књигу (углавном)Књига поврата продаје (углавном)

Закључак

Разумевање оба је веома важно за свако пословање, јер ће вам у различито време можда требати да издате свако од њих. Док издајете задужницу или кредитну белешку, имајте на уму да не можете издати напомену тек тако. Требало би да обавите дубинску анализу, сами прегледате робу, а затим видите да ли постоји нека друга алтернатива.

На пример, док издају кредитну напомену у замену за задужење, многи продавци издају кредитне записе наводећи да се износ за који се издаје задужница може користити заменом робе без враћања износа. Ако ово добро разумете, многа пословна питања ће решити, изградити сјајне односе са заинтересованим странама и другим предузећима, а такође бисте успевали и као посао.