Мањински интерес (значење, процена) | Како водити рачун?

Шта је интерес мањина?

Мањински интерес је удео инвеститора који је мањи од 50% постојећих акција или гласачких права у компанији и они немају контролу над компанијом путем својих гласачких права, па имају врло малу улогу у доношењу одлука за Компанија.

Једноставним речима, мањински интерес је вредност акције или камата која се може приписати акционарима који држе мање од 50% укупног броја акција. Акционари који држе мање од 50% укупног броја преосталих акција познати су као мањински акционари. Такође је познато и као неконтролни удео.

У рачуноводственом свету то значи власништво у зависној компанији која није у власништву холдинг компаније, која је позната и као матична компанија. Да би неко предузеће било холдинг друштво, оно мора увек држати више од 50% удела у зависном предузећу.

На пример, А & Б су два акционара компаније Пине-Аппле Инц., која држе 80%, односно 20%. У билансу стања компаније Пине –Аппле Инц. акционар Б ће се сматрати мањинским акционаром, јер поседује мање од 50% укупних акција, а његова нето вредност на датум мора бити приказана под посебним насловом као мањински удео . Док је акционар А већински акционар компаније Пине-Аппле Инц.

Финансијско извештавање мањинских интереса

Овај концепт настаје само у случају када компанија припрема два сета финансијских извештаја Виз. Посебан скуп финансијских извештаја и консолидованих финансијских извештаја. Извештава се одвојено само у консолидованом финансијском извештају. Прилагођавање мањинских интереса настаје када матично предузеће није власник 100% зависног предузећа.

У консолидованом добитку и губитку, мањинско учешће на рачуну представља проценат резултата у години који се односе на мањинска удела. Открива се на крају консолидованог рачуна добити и губитка под „Добит од редовних активности након опорезивања“.

Према МСФИ, мањински интерес је приказан у одељку Капитал консолидованог биланса стања, док УС ГААП нуди велику флексибилност за извештавање. Према УС ГААП-у, то се може пријавити у одељку о обавезама или капиталу.

Проверите разлику између МСФИ и УС ГААП

Разлог за одвојене ставке у вези са таквом каматом је пружање јасне слике корисницима финансијских извештаја о различитим контролним интересима у компанији. Помаже им у доношењу информисаних економских одлука и помаже им у упоређивању образаца удела различитих компанија. Она игра огромну улогу у анализирању различитих инвестиционих могућности и позива на његово разматрање приликом израчунавања различитих показатеља и анализе финансијских извештаја.

Још један разлог за одвојено обелодањивање је пружање одређене заштите мањинским акционарима јер су у положају у неповољном положају. С обзиром да су тешко укључени у процес доношења одлука, постоји потреба да се заштите од угњетавања и лошег управљања пословањем компаније од стране менаџмента.

Пример мањинских интереса - Прорачун консолидације

Као што је раније поменуто, настаје кад год холдинг друштво поседује контролни удео (Мање од 100 процената) у зависном предузећу. Потраживање акционара на нето имовини предузећа познато је као мањинско учешће. Ови мањински акционари, као и сви други акционари, имају једнако, али сразмерно потраживање од зараде и имовине зависног предузећа.

Консолидовани биланс стања садржи сву имовину и обавезе зависног предузећа. Слично томе, консолидовани биланс успеха укључује све приходе и расходе зависног предузећа. Контролни удео матичног предузећа даје му довољно права да управља целокупном нето имовином зависног предузећа, што оправдава укључивање 100 процената имовине, обавеза, прихода и расхода зависног предузећа у консолидоване финансијске извештаје. Овде је важно напоменути да иако матично предузеће укључује 100 процената имовине, обавеза, прихода и расхода зависног предузећа у своје консолидоване финансијске извештаје, оно нема потраживање од 100 процената нето имовине или зараде. Стога, консолидовани финансијски извештај признаје потраживање мањинских акционара. Хајде да схватимо горње чињенице уз помоћ илустрација.

Претпоставимо да је Х Инц. стекао 80% власничких удела у компанији С Инц. за 650.000 америчких долара у јануару 2015. На датум стицања књиговодствена вредност капитала такође је износила 650.000 америчких долара (састоји се од 500.000 америчких долара и задржана добит 150.000 америчких долара).

Доказ 1

УкупноКомпанија Х (80%)Мањински акционари (20%)
Власничке акције$ 500,000$ 400,000$  100,000
Задржане зараде$ 150,000$ 120.000$     30,000
Укупни капитал $  650,000$  520,000$   130,000

Погледајмо како ће се гоодвилл израчунати и приказати у консолидованом билансу стања Х Инц.

Обрачун мањинских интереса

20% од 650.000 = 130.000 УСД

Прорачун добре воље

Износ плаћен за 80% капитала у компанији С Инц., 650.000 УСД

Књиговодствена вредност 80% капитала 520.000 УСД

(650.000 к 80%)

Преплаћени износ или добра воља $ 130,000

Консолидовани биланс стања компаније Х Инц. од јануара 2015.
Акционар капитал
Мањински интерес130,000
Средства
Нематеријална улагања
Добра воља 130,000

Ових 130.000 УСД неће се појавити у одвојеним финансијским извештајима ни Х ни С Инц., већ ће се појавити у консолидованом финансијском извештају Х Инц.

Накнадно признавање од датума стицања

Претпоставимо у горњем примеру,

Компанија С Инц. је за три године (од јануара 2015. до јануара 2018.) остварила нераспоређену добит од 7.000 УСД. Након датума стицања, С Инц је 4. године забележио нето добит од 48.000 УСД.

Сада да видимо како ово утиче на израчунавање мањинског интереса.

Доказ 2

УкупноКомпанија Х. Мањински интерес
Власничке акције$ 500,000$ 400,000$100,000
Задржане зараде:
1. година$ 150,000$ 120,000$  30,000
Повећање зараде током три године$     7,000$     5,600$    1,400
Нето добит за 4. годину$   48,000$   38,400$     9,600
Укупни капитал акционара$ 705,000$ 564,000$ 141,000

У горњем прилогу 1, вредност инвестиције компаније Х Инц. у зависно предузеће С процењена је на 520 000 америчких долара у 1. години, која је накнадно повећана за 7.000 америчких долара између 1. и 3. године за 80% удела у приходима компаније С. Компанија С зарадила је 48.000 УСД током 4. године.

Слично томе, мањинско интересовање за компанију С порасло је са 130.000 америчких долара 1. јануара 2015. године на 141.000 америчких долара у јануару 2019. године.

Процена мањинских интереса

Свака процена предузећа захтева предвиђање финансијских извештаја за будућност на основу одређених претпоставки и параметара. Иако је већина финансијских података у директној вези са приходом и нето добити, али предвиђање мањинског интереса на основу података о приходима и нето добити довешће до двосмислених података. Стога су аналитичари, да би се позабавили горњим проблемом, извукли четири уобичајене методе или приступе за исправно рачунање.

  1. Стални раст - Аналитичар ретко користи овај приступ јер претпоставља да не постоји раст / пад перформанси зависног предузећа.
  2. Статистички раст - У овом приступу врши се анализа прошлих бројки како би се утврдио одређени тренд. Овај модел сугерише да ће зависно предузеће расти стабилном стопом, која се заснива на прошлим трендовима. Познат је под називом статистички раст, јер користи различите алате за предвиђање статистике, као што су покретни просек, временске серије, регресијска анализа итд. Не користи се за компаније које се баве индустријама динамичног раста попут ФМЦГ и слично, али се користе за компаније које се баве индустријом попут комуналних предузећа која доживљавају стални раст.
  3. Моделирање сваке подружнице посебно - То укључује предвиђање сваке подружнице појединачно, праћено сабирањем појединачног интереса подружница како би се дошло до једне консолидоване цифре. Овај приступ нуди флексибилност аналитичарима и резултира најтачнијим прорачуном. Али ово се не може усвојити у свим околностима, јер доводи до временских ограничења и ограничења трошкова, а такође овај концепт није изводљив у случајевима када постоји неколико зависних предузећа.

Најважније што треба имати на уму у случају процене мањинског интереса је да на његову процену утиче неколико фактора, унутрашњих и спољних, применљивих на компанију и индустрију у којој послује. Све ово захтева пажљиво разматрање, јер ће њихов утицај бити различит за различите компаније. Такође, треба узети у обзир важеће законе, подзаконске акте и регулаторне прописе.

ФАК

Да ли би се таква камата требала вредновати по књиговодственој или тржишној вредности?

Будући да је биланс стања припремљен на основу историјских трошкова или на основу књиговодствене вредности, требало би да се вреднује и на основу књиговодствене вредности. Међутим, расправа се креће око предности и недостатака овог приступа.

Да ли је мањински интерес релевантан за анализу односа?

Да, апсолутно је важно у анализи односа. Било који однос који узима у обзир структуру капитала мора узети у обзир импликацију такве камате. Да наведемо неколико важних показатеља: утичу на однос власничког дуга, принос на капитал, однос омјера капитала и поврат уложеног капитала.

Тумачење РОЕ - Бројилац треба да буде добит након мањинског удела, док називник укључује „акционарски капитал искључујући мањински удео“. Горња формула ће израчунати поврат који генеришу матични акционари.

Однос нето марже - Приход у називнику и бројнику треба узети као добит пре мањинског интереса / продаје.

Да ли је мањински интерес имовина или обавеза?

Одговорност се може дефинисати као обавеза компаније која проистиче из прошлих догађаја који ће резултирати одливом ресурса. На пример, одредба о неплаћеним рачунима, доприносима запосленима, повериоцима уравнотежује све ово и подразумева одлив ресурса (тј. Готовине или њених еквивалената) у будућности. Будући да се због таквих камата странцима не мора платити готовина, то се не може третирати као обавеза.

С друге стране, имовина значи нешто што вреди за предузеће над којим има контролу и што ће резултирати примањем готовине или њених еквивалената у будућности. Иако такав интерес има вредност, компанија нема контролу над њим. Представља неконтролни интерес акционара. Дакле, то није ни средство ни обавеза.

Да ли је мањински интерес део дуга или капитала?

То сигурно није дуг јер компанија нема обавезу да га отплати. Не постоје обавезна плаћања, фиксни век трајања итд. Будући да се мањински интерес не плаћа, то се не може назвати дугом. Иако задовољава неке предуслове да се тумачи као капитал. Имовина консолидованог биланса стања донекле доприноси мањинском интересу. У складу са општеприхваћеним рачуноводственим принципима, представљен је као део акционарског капитала у консолидованом билансу стања. Па чак је и укључен у капитал акционара у свим релевантним односима.

Да ли мањински интерес треба додати за израчунавање вредности предузећа?

Вредност предузећа је укупна вредност предузећа. Вредност предузећа је увек већа од тржишне капитализације, јер укључује и дуг. Али једно одговарајуће питање које се задржава је да ли га треба укључити у израчунавање вредности предузећа. Будући да вредност предузећа представља укупну капитализацију предузећа, стога је увек део вредности предузећа.

Закључак

Мањински интерес пружа кориснику финансијских извештаја корисне увиде, који им помажу да анализирају и доносе нам утемељене одлуке.

  • Именовање директора у одбор директора компаније и одређивање њихове накнаде.
  • Уношење промена у статут и друге важне важеће регулаторне одредбе.
  • Регистрација акција компаније за почетну јавну понуду
  • Уношење промена у структуру капитала предузећа

Овај концепт се развијао током времена. У прошлости није добијао велику пажњу у рачуноводственој литератури. То је означено као обавеза, капитал или ни једно ни друго. Чак и од данас, мало је смерница о поступању и представљању мањинског интереса. И не постоји консензус ни о једном ставу.

Корисни постови

  • Извештај о променама на капиталу
  • Формула метода трезорских залиха
  • <