Фиксни порез (дефиниција, примери) | За и против система равног пореза на доходак

Дефиниција паушалног пореза

Систем паушалног пореза је механизам у коме се иста стопа пореза примењује на сваког појединца, без обзира на ниво његовог дохотка. Такође, у овом пореском систему нису дозвољени одбици или изузећа. У овом пореском систему, особа која зарађује веће зараде не спада у виши порески разред, тако да овај систем даје подстицај људима са вишим платама. Међутим, особа која остварује нижи приход такође се опорезује по истој стопи због чега критичари тврде да овај систем оптерећује групу са нижим приходима.

Карактеристике паушалног пореза

# 1 - Јединствена пореска стопа

Јединствена пореска стопа намеће се сваком појединцу, без обзира на ниво дохотка. Русија је једна од земаља која је увела јединствену стопу пореза на доходак од 13%, мада је пореска стопа за компаније другачија. Русија је забележила пораст од 25,2% у првој години увођења паушалног пореза, праћена растом од 24,6 и 15,2% у другој и трећој години, респективно. Разлог повећања било је укључивање већег броја људи у порески разред. Дакле, иако критичари кажу да овај систем оптерећује групу са нижим приходима, повећање прихода у рукама владе добро је за економије јер новац може бити уложен у шеме социјалне заштите.

# 2 - Одбитак / изузећа нису дозвољена

Порез се уводи по паушалној стопи и није дозвољен одбитак или ослобађање. У неким случајевима владе дозвољавају одређене одбитке и изузећа на основу услова.

# 3 - Регресивна природа

Регресивни порез је онај код кога особа са малим примањима плаћа веће порезе, а особа са вишим приходима плаћа ниже порезе. Иако проценат пореза остаје исти, схватимо како он више опорезује групу са нижим приходима.

Пример паушалног пореза

Господин Кс, И & З има приход од 85.000 УСД, 95.000 УСД и 120.000 УСД, респективно. Ако порезну стопу сматрамо паушалном стопом од 12%, тада господин Кс мора да плати 85.000 * 12% = 10.200 америчких долара, господин И мора да плати 95.000 америчких долара * 12% = 11.400 америчких долара, а господин З 120.000 * 12% = 14.400 УСД.

Ако видимо горњу рачуницу, систем паушалног пореза оставља више износа у рукама господина З у поређењу са господином Кс, јер је његов приход већи у односу на господина Кс. Критичари тврде да овај порески систем оставља исти проценат новца у рукама група са нижим и вишим приходима. То групи са нижим приходима оставља мање новца који ће потрошити на своје потребе. У неким земљама политичари тврде да би требало увести јединствену пореску стопу са одређеним изузећима и одбитцима за групу са нижим приходима.

Порез на промет је такође паушални систем. Стопа пореза је иста за све. Рецимо да двоје људи са различитим приходним групама купе панталоне у вредности од 80 долара, а пореска стопа износи 7%. Обе ове особе, без обзира на зараду, плаћају 80 * 7% = 5,6 УСД као порез на промет. У овом случају видимо да су групе са нижим и вишим приходима опорезоване по истој стопи.

Порез на добра и услуге у многим земљама, Хармонизовани порез на промет у Канади и други индиректни порези широм света су паушалне порезне природе. Ови порези се наплаћују по јединственој стопи и појединац који купује робу или услугу мора да плати порез без обзира на ниво своје зараде. Такође, порези на имовину, порез на богатство, жупанијски порези и други локални порези углавном се наплаћују по јединственој стопи за сваког појединца.

Предности

  • Изазива мотивацију да зарадите више.
  • Пријава пореза постаје лакша.
  • Повећава наплату пореза, што је добро за економију.
  • Више људи упада у пореску мрежу, што побољшава наплату и поштовање пореза.
  • Самоопорезивање и плаћања пореза постају лакши за предузећа.
  • Једноставније је израчунати и пратити
  • Смањује утају пореза.

Мане

  • Многи не цене исту пореску стопу за групу са нижим приходима.
  • Регресивне је природе.
  • Демотивација за људе са нижим приходима јер плаћају исту стопу пореза као и групе са вишим приходима.
  • Многе земље преферирају прогресивни порески систем, а не паушални порез.
  • У одређеним сценаријима наплата пореза може пасти.

Ограничења

  • Његова регресивна природа је увек препрека систему паушалних стопа.
  • У поштеном свету, влада преферира прогресивну природу система пореских стопа.
  • Услови привреде, радно способно становништво и разни други фактори одлучују о успеху или неуспеху таквог пореског система.

Тачке за напомену

Када се уведе јединствени систем опорезивања, потребно је ажурирати промене у рачуноводственом систему, софтверу и другим пољима. Пре примене, било која влада мора детаљно проучити демографске податке. Ако се примењују снажно, могло би доћи до социјалног беса и пропасти владе. Влада и порески службеници морају бити у стању да објасне како ће овај систем побољшати наплату пореза и користан за економију. Такође, мора се имати на уму да увођење паушалног система не оставља групе са нижим приходима да се боре за своје основне потребе. Једном примењене, о свакој промени у пореској стопи мора се детаљно разговарати како би се проучио њен утицај на људе и економију.

Закључак

Систем паушалног пореза је добар систем и лакши за надгледање; међутим, његова регресивна природа не иде добро многим политичарима и економистима. Да би она постала прогресивне природе, требало би увести јединствену пореску стопу уз одређена изузећа и одбитке доступне групи са нижим приходима. На тај начин, влада би могла да оправда да су људи са нижим приходима опорезовани мање у поређењу са људима са вишим приходима, и на тај начин ће прихватање бити лакше. У многим земљама је дошло до значајног повећања наплате пореза након увођења равног пореског система, што је Русија. Дакле, видимо да ако се пажљиво примени након одговарајуће анализе, овај систем може бити користан за људе, владу и земљу. Такође, директна природа овог система олакшава усклађивање и олакшава планирање и пуњење пореза за појединце и корпорације.