Односи биланса стања | Врхунске 4 врсте билансних односа

Шта је анализа односа биланса стања?

Однос биланса стања показује однос између две ставке биланса стања или анализе билансних ставки ради тумачења резултата предузећа на квантитативној основи, а следећи показатељи биланса стања су финансијски показатељи који укључују однос дуга и капитала, показатељи ликвидности који укључују однос готовине, текући однос, брзи коефицијенти односа и ефикасности који укључују промет потраживања, промет потраживања, однос промета залиха.

Ови финансијски показатељи користе се за процену очекиваних приноса, ризика повезаних са њима, финансијске стабилности итд., И углавном укључују ставке биланса стања као што су имовина, обавезе, капитал акционара итд.

Врсте биланса стања

Може се класификовати у следеће категорије:

# 1 - Односи ефикасности

Ова врста анализе биланса стања, тј. Односа ефикасности, користи се за анализирање ефикасности предузећа у коришћењу његове имовине. Означава укупне оперативне перформансе компаније.

Разни показатељи ефикасности су следећи:

Однос промета залиха

Израчунава се тако што се трошак продате робе дели просечним залихама доступним у предузећу на датум биланса стања.

Промет залиха = Цена продате робе / Просечан залиха.

Коефицијент обрта залиха указује на брзину продаје залиха предузећа. Другим речима, они показују колико је пута компанија годишње продала свој комплетан инвентар и допунила га за годину дана. Низак коефицијент обрта залиха указује на нижу продају или да компанија задржава залихе робе која није потражена на тржишту. Међутим, висок однос промета залихама не мора нужно указивати на здрав положај компаније, осим ако није повезан са добрим подацима о продаји.

Однос промета потраживања

Коефицијент обрта потраживања показује колико брзо компанија може повратити своја потраживања од својих купаца. Израчунава се на следећи начин:

Промет потраживања = нето продаја / просечна потраживања

Висок коефицијент обрта потраживања указује да је новац за који се очекује да ће предузеће добити од својих купаца заглављен у кредиту, тј. Купци се труде да плате рачуне. Иако промет потраживања треба анализирати у поређењу са вршњацима компаније у истој индустрији, будући да се кредитни период који се даје купцима разликује од индустрије до индустрије. На пример, пословање готовином и преносом увек ће имати краћи кредитни период у поређењу са прерађивачком индустријом

Однос промета према обавезама

Однос промета према обавезама указује на то колико је брзо предузеће способно да плати својим повериоцима. Израчунава се дељењем куповине по повериоцима на датум биланса стања.

Промет по основу обавеза = Набавке / неплаћени повериоци

Означава да ли компанија плаћа добављаче на време или не. Даље, низак промет са обавезама указује на то да компанија не користи бенефиције које би могла остварити кредитним периодом који су им добављачи продужили. Слично коефицијенту промета потраживања, и показатељ обавеза мора бити анализиран на основу индустрије у којој компанија послује.

Однос промета имовине

Однос промета имовине израчунава се једноставно дељењем продаје са укупном имовином предузећа. Указује на то колико ефикасно компанија користи своју имовину за остваривање прихода.

Промет имовине = нето продаја / укупна имовина

Однос нето промета обртног капитала

Однос нето обртног капитала показује да ли се обртни капитал предузећа ефикасно користи за генерисање продаје.

Нето обртни капитал = нето продаја / нето обртни капитал

# 2 - Однос ликвидности

Ова врста анализе биланса стања је такође позната и као однос банака. Указује на способност фирме да испуни своје краткорочне обавезе. Коефицијент ликвидности зависи од индустрије и углавном варира од индустрије до индустрије.

Тренутни однос

Тренутни коефицијент показује колико компанија лако може да ликвидира своју текућу имовину да би отплатила своје текуће обавезе. Израчунава се дељењем обртне имовине са краткорочним обавезама.

Коефицијент текућег стања = Обртна имовина / Краткорочне обавезе

Тренутни однос идеално би требао бити изнад 1,33 пута. ЦР мањи од 1 може значити да компанија прикупља краткорочна средства са тржишта како би створила дугорочну имовину, чинећи тако преусмеравање средстава.

Брз однос

Брзи однос је познат и као однос киселинског теста. То је строжији начин анализе ликвидности предузећа. Израчунава се према:

Брзи однос = (обртна имовина - залихе)

Залихе су главни део текуће имовине предузећа; међутим, у време невоље, то можда неће бити лако конвертибилно у готовину и стога се не може користити за тренутни повраћај дуговаца.

Готовински однос

Најконзервативнији показатељ ликвидности је показатељ готовине. Готовина је најликвиднија имовина у билансу стања предузећа, па стога однос готовине показује колики је проценат у којем готовина присутна у предузећу покрива кратке обавезе компаније. Обично се користи за предузећа у невољи.

Однос готовине = Готовина + тржишне хартије од вредности / текуће

# 3 - Однос солвентности

Ова врста односа биланса стања, тј. Коефицијента солвентности, мери способност компаније да отплати своје дужничке обавезе. Указује на то да ли компанија остварује довољно новчаног тока да би испунила своје краткорочне и дугорочне обавезе по основу дуга.

Врсте коефицијента солвентности су следеће,

Дуга према капиталу

Однос дуга и капитала се такође назива финансијским подешавањем. Означава колики је капитал доступан за покривање дужничких обавеза.

Дуг у капиталу = Укупни дугорочни дуг / Акционарски фонд

Однос покривености сервисирања дуга (ДСЦР)

Однос ДСЦР указује на способност предузећа да отплати своје дужничке обавезе.

ДСЦР = (Добит након опорезивања + Амортизација + Интерест) / (Исплате камата + главнице + исплате закупа)

Однос дуга и активе

Дуг према имовини користи се за анализу ког дела имовине предузећа финансира дуг. Велики број указује на високу финансијску полугу

Дуг према активи = укупна актива / укупан дуг

# 4 - Односи профитабилности

Ови показатељи биланса стања мере укупну профитабилност пословања. Следе типови показатеља профитабилности.

Повраћај на имовину

Поврат на имовину мери ефикасност којом укупна имовина предузећа може да генерише нето добит. Вредност високог односа указује на ефикасно коришћење имовине предузећа.

Дуг према активи = укупна актива / укупан дуг

Принос на капитал

Поврат на капитал је мера поврата који компанија генерише у односу на капитал уложен у фирму.

РОЕ = Нето приход / Акционарски капитал