Дуг против капитала | 9 најбољих разлика које морате знати (Инфограпхицс)

Разлике између дуга и капитала

Дуг односи се на извор новца који се подиже из зајмова на које се мора платити камата и самим тим је облик постајања повериоцима зајмодаваца, док капитал Подразумева прикупљање новца издавањем акција компаније и акционари добијају повраћај таквих акција од добити предузећа у облику дивиденде.

Дуг и капитал су спољни извори финансирања предузећа. Када предузећу треба пуно новца за проширење пројеката или за реинвестирање и побољшање њихових производа, услуга или испорука, они траже капитал и дуг.

  • Капитал је користан за оне који би желели да изађу на берзу и продају акције компаније појединцима. Да би спровела ИПО, компанија мора сносити различите трошкове; али крајњи резултат је већина случајева корисна.
  • У случају дуга, прича је мало другачија. Предузећа се за дуг одлучују из два главна разлога. Прво, ако је посао прошао путем капитала, онда би узели део дуга да би створили полугу. Друго, многа предузећа не желе да прођу кроз компликовани процес ИПО-а и зато се одлучују за начин на који могу да се задуже код банака или финансијских институција.

Дуг према капиталу Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између дуга и капитала.

Кључне разлике

  • Дуг се назива јефтиним извором финансирања, јер се штеди на порезу. Капитал се назива погодним начином финансирања за предузећа која немају колатерале.
  • Имаоци дугова добијају унапред утврђену каматну стопу заједно са главницом. Акционари капитала добијају дивиденду на добит коју компанија оствари, али није обавезна.
  • Власницима дугова се не даје власништво над компанијом. Међутим, власницима капитала се даје власништво над компанијом.
  • Без обзира на добитак или губитак, компанија мора да плати имаоци дуга. Међутим, власнички удео добија дивиденде само када компанија генерише профит.
  • Имаоци дугова немају никаква гласачка права. Акционари имају право гласа за доношење значајних одлука у послу.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеДугКапитал
1. ЗначењеКористи се као зајам и повериоци могу тражити само позајмљени износ увећан за камату.То значи поделити власништво над компанијом са појединцима који им омогућавају да добију дивиденде и гласачка права.
2. УкљученостМного мање јер нема поделе власништва.Више зато што се капитално финансирање односи на поделу власништва.
3. Трошкови капиталаФиксни / унапред утврђени трошкови капитала.Трошкови капитала нису фиксни.
4. Право гласаПовериоци не добијају никаква гласачка права.Власници капитала добијају гласачка права.
5. ДивидендеНе исплаћује се дивиденда.Дивиденда се исплаћује кад год компанија одлучи.
6. Да ли компанија дели добит?Не.Да, кроз дивиденде.
7. Када се исплате повериоци / власници капитала?Без обзира на зараду или губитак, имаоци дуга морају бити плаћени.Ако компанија не оствари профит, власници капитала не добијају плату.
8. Време плаћањаПрво плаћено.Плаћено последње.
9. ПолугаСтварање полуге (финансијска полуга)То не ствара никакав полуга.

Закључак

Видели смо све главне разлике између дуга и капитала, обоје су важне за посао. Дакле, говорити о томе шта вредније је сувишно.

Пре би требало да разговарамо о томе у ком проценту их предузеће може користити. У зависности од индустрије и капиталне интензивности те индустрије, предузеће треба да одлучи колико ће нових акција издати за капитално финансирање и колико ће обезбеђеног или необезбеђеног кредита позајмити од банке. Постизање равнотеже између дуга и капитала није увек могуће. Али посао би требало да буде сигуран да може да искористи полугу и истовремено, не плаћајући превише трошкове капитала.