Бруто продаја у односу на нето продају | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Разлика између бруто продаје и нето продаје

Кључ разлика између бруто продаје и нето продаје је да се бруто продаја односи на укупну вредност продаје коју је предузеће извршило током периода без прилагођавања било ког трошка који се односи на такву продају, док се нето продаја односи на укупну вредност продаје коју је компанија остварила током периода, тј. , бруто продаја умањена за принос, попуст и додатке повезане са том продајом.

Бруто продаја насупрот нето продаји Инфографика

Погледајмо главне разлике између бруто продаје и нето продаје заједно са инфографикама.

Кључне разлике

Испод су неке од кључних разлика:

  • Бруто продаја компаније израчунава се без узимања у обзир поврата, попуста и додатака компаније који се односе на ту продају. С друге стране, нето продаја предузећа израчунава се узимајући у обзир све ово. Тј., Враћа купац током периода, попуст дат купцу на продају производа и додатке у вези са несталим, оштећеним или украденим производом повезаним са том продајом.
  • Да би се знало финансијско стање компаније тренутно и за различите процесе доношења одлука, у већини случајева управа и други актери компаније сматрају да је нето продаја релевантнија у поређењу са бруто продајом. Нето продаја говори о нето продаји коју је компанија остварила током периода након разматрања одбитка.
  • Вредност бруто продаје увек ће бити већа или једнака у поређењу са нето продајом предузећа током истог периода, јер се израчунава након одузимања приноса, попуста и дозвола од бруто продаје.
  • За израчунавање бруто продаје, број продатих јединица током периода помножава се са продајном ценом по јединици. Са друге стране, нето продаја предузећа израчунава се тако што се вредност приноса, попуста и додатака за период одузму од вредности бруто продаје тог периода.
  • Нето продаја зависи од бруто продаје, јер се вредност нето продаје изводи након прилагођавања вредности приноса, попуста и додатака за период из вредности бруто продаје. Са друге стране, бруто продаја је вредност изведена када се број продатих јединица током периода помножи са ценом по којој се јединице продају, што не зависи од вредности нето продаје.
  • Вредност укупне нето продаје предузећа током периода извештава се у билансу успеха предузећа тог периода. Насупрот томе, с друге стране, вредност бруто продаје се нигде не извештава ни у једном финансијском извештају компаније. Потребно је детаљно прегледати напомене о финансијским извештајима у одељку који садржи детаље о нето продајним активностима компаније да би се сазнала бројка бруто продаје током периода.
  • На пример, током финансијске године компанија продаје по 1000.000 јединица производа по 10 долара. Од ове вредне робе 150.000 америчких долара је оштећено, купце компаније су вратили робу вредну 500.000 америчких долара и 350.000 је дато као попуст купцу. У овом случају, вредност бруто продаје израчунава се множењем броја продатих јединица током периода са ценом по којој се јединице продају, тј. 1000 000 * 10 долара, што износи 10 000 000 УСД.
  • С друге стране, нето продаја ће се израчунати одузимањем поврата које је купац остварио током периода, купцу се даје попуст на продају производа и додаци који се односе на недостајући, оштећени или украдени производ компаније на оне продаје из вредности бруто продаје, тј. 10.000.000 - 150.000 - 500.000 - 350.000 УСД што износи 9.000.000 УСД

Бруто продаја наспрам нето продаје Упоредна табела

ОсноваБруто продајеНето продаја
ДефиницијаОдноси се на укупну вредност продаје коју је компанија извршила током периода без прилагођавања било ког од трошкова који се односе на такву продају.Односи се на укупну вредност продаје коју је компанија извршила током периода, тј. На бруто продају умањену за принос, попуст и додатке у вези са том продајом.
Процес доношења одлукаУглавном није релевантан за процес доношења одлука.Један је од релевантних за процес доношења одлука.
Разлика у вредностиЊегова вредност ће увек бити већа или једнака у поређењу са нето продајом.Његова вредност никада неће бити већа од бруто продаје.
ФормулаБрој продатих јединица * Цена по јединициБруто продаја - повраћај - попуст - додаци
ЗависностНето продаја зависи од тога.Бруто продаја не зависи од тога.
Извештава се у билансу успехаНије пријављено у билансу успеха;Пријављено у билансу успеха;

Закључак

Бруто продаја предузећа израчунава се множењем броја продатих јединица током периода са продајном ценом по јединици. Поврат који је купац извршио током периода, попуст му даје на продају производа, а додаци у вези са несталим, оштећеним или украденим производом компаније који се односи на те продаје не узимају се у обзир приликом израчунавања бруто продаје.

С друге стране, нето продаја зависи од бруто продаје. Израчунава се тако што се од вредности бруто продаје одузму приноси купаца током периода, попуст дат на продају производа и додаци у вези са недостајућим, оштећеним или украденим производом у вези са том продајом.