Трајност (Значење, формула) | Израчунајте ПВ трајности

Шта је трајност?

Трајност, која се најчешће користи у рачуноводству и финансијама, значи да предузеће или појединац који прима константне новчане токове на неодређено време (попут ануитете која се плаћа заувек) и према формули, његова садашња вредност израчунава се дељењем вредности износ непрекидног готовинског плаћања по приносу или каматној стопи.

Формула трајности

Садашња вредност трајности може се израчунати на следећи начин -

Ево. ПВ = садашња вредност, Д = исплата дивиденде или купона или прилив готовине по периоду, и р = дисконтна стопа

Алтернативно, можемо користити и следећу формулу -

Овде је н = временски период

Пример трајности

Овај Перпетуити Екцел предложак можете преузети овде - Перпетуити Екцел Темплате

Смитх је уложио у обвезницу која му бескрајно дуго исплаћује купоне. Ова обвезница Смитху плаћа 100 долара сваке године. Ако претпоставимо да је дисконтна стопа 8%, колико Смитх треба да плати за ову обвезницу?

  • Пре свега, знамо да исплата купона сваке године износи 100 УСД за бесконачно пуно времена.
  • А дисконтна стопа је 8%.
  • Користећи формулу, добијамо ПВ трајности = Д / р = 100 УСД / 0,08 = 1250 УСД.

За обвезницу која сваке године плаћа 100 долара у неограниченом временском периоду са дисконтном стопом од 8%, трајност би била 1250 УСД.

Тумачење трајности

Врло моћан упит био би зашто бисмо требали открити садашњу вредност трајности. Заправо, свака фирма има пројектовани новчани ток који ће се можда остварити након 2, 5, 10 година.

Да би инвеститор био заинтересован за фирму, она треба да зна садашњу вредност тог будућег новчаног тока. Бесконачност је једна врста ренте која се заувек плаћа.

Концептно, можда делује помало нелогично; али то се дешава у случају обвезница које је издала британска влада. Ако инвеститор инвестира у ову посебну врсту обвезница, она ће добити бескрајан износ новчаних токова на крају сваког периода. Али може имати коначну садашњу вредност. Да бисмо сазнали где ће инвеститор добити, можемо користити формулу трајности. А садашњу вредност будућих новчаних токова морамо знати како бисмо били тачни.

Употреба и релевантност

  • У случају преференцијалних акционара, они добијају повлашћене дивиденде пре него што се акционарима исплате. И жељене дивиденде су фиксне. Зато ову формулу можемо користити да бисмо сазнали садашњу вредност ових пожељних дивиденди.
  • У финансијама се методологије процене користе за утврђивање процене вредности предузећа. Једна од ових методологија вредновања је модел дисконтних дивиденди. Ова формула се такође користи у моделу дисконтних дивиденди.

Калкулатор трајности

Можете користити следећи калкулатор.

Д.
Р.
ПВ формуле трајности =
 

ПВ формуле трајности =
Д.
=
Р.
0
=0
0

Израчун бесконачности у Екцелу (са екцел предлошком)

Урадимо сада исти пример трајности у Екцелу. Ово је врло једноставно. Треба да наведете два улаза за дивиденду и дисконтну стопу. Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.